Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,558 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Prosim

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,je mi to trapne ale chcem sa spytať-mala som analny styk-možem ostať tehotna-mam 17 r,tak nesom si celkom ista.Prepačte za trapnu otazku.A Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    análny sex je obľúbenou formou antikoncepcie v niektorých krajinách. Ak bol styk iba análny tak neotehotniete, ejakulát sa odtiaľ nemá ako dostať do pošvy. Vaša otázka je určite menej trápna ako nekonečné otázky o menštruácii pri kojení :)

Podobné otázky

  • Iné PMS, kedy je možné urobiť test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím Vás, minulý mesiac som vysadila HA. Ovuláciu som mala 9.-10.9. (poz.test oba dni). Pohlavný styk sme mali 4 a 2 dni pred ovuláciou, 2 dni po ovulácií (nechránený). 4 dni po ovulácií ma neskutočne pichalo vo vaječníkoch (pár dni po len mierne). Momentálne ma občas pichne v podbruchu, občas mierne bolí, a tri dni ma bolia nonstop kríže (občas cítim aj stehná), nadúva ma (to už ale viacmenej prešlo). Viem, že bolesť krížov a iné môžu byť aj príznaky PMS, avšak ja som takéto nikdy nemala (vždy hodinu pred dostavením menštruácie ma bolelo brucho, ale iným spôsobom, potom už nič) - mohli sa zmeniť takto rapídne príznaky PMS po vysadení HA? Príp. by ma zaujímalo, kedy môžem urobiť tehotenský test s nejakým vypovedajúcim výsledkom, keďže ja vlastne ani neviem, či mi už mešká menštruácia kvôli vysadení HA (v minulosti po vysadení mi cyklus trošku skákal, ale bolo to ok - 26-34 dní). Po ovulácií by mala prísť menštruácia medzi 12-16.dňom, je to však pravidlo? Informujem sa najmá kvôli tomu, že v utorok idem absolvovať vyšetrenie pri ktorom by som nemala byť tehotná, preto mám trošku obavy. Dnes bol tehot.test negatívny (12 dpo). Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    všetko čo udávate môžu byť bežné príznaky pri vysadní antikoncepcie, avšak aj príznaky gravidity.
    Test býva pozitívny cca. 10-14 dní po oplodnení (po ovulácii), takže ak je negatívny, je tehotenstvo veľmi nepravdepodobné.
    Ak Vám môžem poradiť, určite prestaňte s ovulačnými testami a sledovaním sa, je to najlepšia cesta ku psychogénnej steritlite. Ak sa Vám nebude rok dariť otehotnieť pri zdravom životnom štýle a pravidelnom sexe, potom vyhľadajte lekára. Dovtedy to určite neriešte.

  • Su vysledky poriadku?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den Pán Doktor!
    Prosim pomahajte tento vyskedok je dobry alebo nie:
    Adekvatnost vzorky: vhodna pre hodnotenie
    Endocervikalne komponenty/bunky tz pritomne
    Hormonalny stav: zodpoveda klin. udajom
    Nenadorove zmeny: reaktivne zmeny
    Diagnosticke zar. : NILM
    Dakujem za odpoved!

  • Kyret

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Absolvovala som kyretáž, o 4 dni som sla gyn lebo som mala teplotu 37.4 a povedala ze na sone nieco vidi ale ze sa to mozno vypudi a dala mi injekciu buscopan. o 3 dní na to som šla na pohotovost s teplotami 37.8 a povedali mi že to nedobre vybrali tam kde som bola a musim ist druhy krat lebo sa zvyšky teda nevypudili. Velmi zle som to psychicky niesla doslova som sa zosypala. Sla som druhý krat ukazali mi na sone 16mm oval ktory tam nema byt. O den na to mi robili kontrolne sono a je tam stale 12 mm ovál a povedali ze bud to zachrani a vypudi priroda alebo musim ist tretí krat na kyret. Mam nasadene antibiotika a teplotu treti den 37.4 ziadne bolesti ale po kyrete ziadna krv ani nic bojim sa ze to nevypudim sama a budem musiet ist znova ale ja sa strasne bojim ja chcem mat v buducnosti dieťatko... citala som niekde tu v clanku nieco ze zvyšky ide vypudit aj tabletkami no neviem ci je to možné len pri zamlcanom tehotenstve alebo aj pri kyretáži co si vybrala sama žena. Velmi som sa bala 2hej kyretazi nie to ze budem musiet ísť treti krat ved to nie je normalne velmi sa bojim ze to nikdy neakonci a ja chcem mat este bábätko prosim poraďte...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade ak sa jedná o potrat Vám mali ponúknuť tabletovú podporu vyprázdnenia maternice a nie robiť kyretáž. Práve pre tento problém, že je to chirurgický zákrok a nemusí byť vždy úplne úspešný.
    Aj pri neúspešnej kyretáži je možné dať liek misoprostol na dovyprázdnenie maternice, žiadajte o neho.

  • Spermiogram

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor prosím Vás výsledky spermiogramu sú: ph: 8
    Kolikvacia do 30 min: úplná
    Denzita: cca 56mil/ml
    Pohyblivých: 60%
    Motilita: veľmi dobrá
    Patolog. formy: 15%
    Propulzivita: veľmi dobrá
    Sú výsledky dobré alebo zlé? Hlavne tým patologickym formám nerozumiem. Veľmi pekne Vám ďakujem.

  • Fyzická aktivita

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    prosím Vás ak je táto otázka prehnaná, tak sa za ňu vopred ospravedlňujem. Ale chcela by som sa spýtať, upravovali sme doma záhradu a dva dni som prenášala hlinu vo fúriku, nie prehnané váhy, ale dalo to zabrať. Pár dní na to som zistila, že som tehotná. Mohla by byť takáto fyzická aktivita spôsobiť potrat alebo nejaké problémy? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    naopak, fyzická námaha je pre tehotenostvo veľmi vítaná a znižuje riziko rôznych kompliiácii. Pokračujte, jedine čo je vhodné, chráni´t si ruky rukavicami, lebo v pôde môžu byť mačacie výkaly.