Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • infekcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, chcem sa opýtat taku vec, ked mi nahodou treba ist niekde na verejné wc, mám panický strach, že sa tam niečim nakazím a to ani nesadám :) ale mám z toho hrozu, že sa tam dá niečo "chytit" . aká je pravdepodobnost, je to možné? nejaké infekcie, baktérie, vírusy, mykozy, herpes...?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    panika nie je na mieste, infekcia z posadenia na verejné WC nehrozí, respektíve je málo pravdepodobná. Väčšina baktérii, ktoré spôsobujú pohlavné ochorenia je veľmi citlivá a mimo tela skoro zaniká.

Podobné otázky

  • Covid

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň Pán doktor,
    chcela by som sa spýtať skôr tak teoreticky, čo by mohlo byť pravdepodobnejšou príčinou potratu. V čase, keď som ešte nevedela, že som tehotná (zhruba v 3-4tt) som dostala covid. Priebeh bol miernejší (celková slabosť, horúčka) zhruba 5 dní, v priebehu ktorých sa príznaky postupne zmierňovali. Užívala som voľne dostupné preparáty na bolesť a horúčku (s obsahom buď Diklofenaku alebo Naproxénu, neviem žiaľ už presne teraz, ktorý z nich to bol), avšak som nevedela, že som tehotná. Som plne očkovaná (teda neviem ako dlho vakcína poskytuje ochranu, ale bolo to asi 10 mesiacov od očkovania). Krátko potom som zistila tehotenstvo a došlo k potratu. Chcela by som sa spýtať, čo by mohlo byť najpravdepodobnejšou príčinou potratu, covid, spomínané lieky, ktoré nie je vhodné užívať v tehotenstve, alebo nejaká iná príčina?

    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    najčastejšou príčinou včasného potratu je genetická príčina, nestretla sa zdravá spermia so zdravým vajíčkom, je to otázka náhody. Infekcia tiež môže teoreticky zasiahnuť plod, ale teraz sa to už nedá nijako odlíšiť.

  • Bakterialna vaginoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, prosim Vas kazdy mesiac po menzese sa mi vracia bakteriálna vaginoza aj napriek prelieceni roznymi antibiotikami, co moze byt prosim Vas dovod toho? Je nieco na trhu co by mi pomohlo? Kedze pracujeme na dietati, je lepsie sa preliecit a az potom zas pracovat na dietati, ci bakterialna vaginoza nema vplyv nato? Moze byt vaginoza aj problem v tom, ze sa mi nedari otehotniet uz niekolko mesiacov? Dakujem za odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je otázka, aké máte pri tom problémy. Vaginóza nie je infekcia v pravom slova zmysle, je to tzv. dysmikrobia, porucha zloženia druhov baktérii v pošvovom prostredí. Antibiotická liečba môže situáciu iba zhoršiť, pretože je neselektívna a zabíja všetky baktérie, aj tie potrebné.
    Bolo by dobré si nasadi´t dlhodobo probiotiká, aj vaginálne aj celkovo, prípadne aj prebiotiká.
    Nerobiť si výplachy pošvy a používať intímne mydlá s nízkym pH.

  • Helicobakter v rodine a novorodenec

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcem sa spytat ako najlepsie si ochranit novorodenca (narodi sa v juni) pred tym aby nechytil aj on helicobaktera. Ma ho moja mama. Uz niekolko rokov sa ho nevie zbavit ani napriek liekom, atb...
    nemozem jej zabranit kontakt s babatkom kedze to bude jej vnuca ale mam aj obavy aby tak male babatko to hned nechytilo :( co robit
    Nezijeme v jednej domacnosti spolu, ale uz teraz viem ze nas bude casto navstevovat.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    spôsob prenosu a hlavne infekcia Helicobacter pylori je veľmi komplikovaná a nie celkom objasnená. Popisuje sa tzv. rodinný výskyt, ale nevie sa, či prenos medzi členmi rodiny je spôsobený prostým prenosom baktérie z človeka na človeka, alebo skôr, či tu nehrá úlohu genetická predispozícia, pretože nie každý človek je náchylný infekciu dostať.
    Prenos môže byť aj slinami, hoci ho niektoré práce spochybňujú.
    Ja si osobne myslím, že stačia bežné hygienické štandardy pri kontakte Vašej mamy s novorodencom.

  • Piata choroba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 18 tom týždni tehotenstva, pracujúca v Mš, kde máme momentálne rozšírenú piatu chorobu, rovnako som bola s deťmi v priamom kontakte. Volala som gynekologičke, obvodnému, na konkrétnu chorobu mi krv nezoberú, robili mi len krv kde som mala crp 35 a následne o dva dni 11..rozšírené testy kde vyšiel hemoglobín hraničný. Prosím o radu, či je potrebné ešte nejako tejto chorobe venovať pozornosť, alebo môžem byť kľudná, nakoľko daľšie vyšetrenia mi neurobia, zatiaľ okrem výsypu som rovnako prejavy mala. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri kontakte s infekciou je potrebné u tehotnej vyšetriť protilátky, či prekonala chorobu v detstve, ak áno, je plne chránená. Ak nie, potom sa berú o nejaký čas protilátkiy znova, či sa nezačali tvoriť, čo by znamenalo prekonanú infekciu. Ak bola v tehotnosti prekonaná infekcia je potrebné sledovať plod ultrazvukom, či u neho nedochádza ku chudokrvnosti.

  • Imunita

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    prosim Vas moze mat celkova znizena imunita cloveka vplyv na imunitu posvy, krcka maternice alebo maternice a ich obrannych mechanizmov pred pripadnymi zapalmi alebo infekciami? Teda, ci by oslabenie imunity mohlo podporit napr. zapaly alebo infekcie posvy, krcka alebo maternice v ich rozsirovani?
    Co moze byt vacsim rizikom pre vznik potratu? Choroba (bezne sa vyskytujuce ochorenia, napr. covid, zapal hrdla, hnacka, zapaly dychacich ciest, opar na ustach, atd.), ktora vznikla v dosledku oslabenej imunity alebo zapal alebo infekcia posvy, krcka alebo maternice a jeho sirenie v dosledku oslabenej imunity? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na túto otázku sa nedá v podstate odpovedať, pretože je veľmi nekonkrétna a zavádzajúca.
    Imunita človeka je komplexný systém, ktorý pozostáva z mnohých mechanizmov, každý pri tom účinkuje na iné spektrum mikroorganizmov. Existuje špecifická, nešpecfická, látková, bunková imunita okrem toho veľmi dôležitou súčasťou imunity sú aj baktérie, ktoré žijú na povruchu nášho tela. Rovnako ako nemožno hádzať do jedného vreca "choroby", ktorých je celé spektrum a niektoré naozaj môžu spôsobiť potrat.
    Oslabená imunita je laický pojem, ktorý je veľmi nepresný. Môže byť postihnutá bunková imunita, vtedy hrozia skôr vírusové ochorenia, alebo látková imunita, vtedy sú častejšie baktériové infekcie. Okrem toho môže byť zničená flora pošvy alebo kože a hrozí premnoženie škodlivých mikroorganizmov.