Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,708 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Hrčka

    , Autor: Jasommama

    Dobrý deň, dnes mi bola chirurgicky vybrata hrcka asi 1 cm nad jazvou po cisarskom reze a poslana na histologiu... Nedavno som Vam o nej pisala : Nebolestiva hrčka, pohyblivá, velkost 1,5x1 cm, nepravidelny tvar, v podkoží, pomerne dobre ohraničena, zmiesana echogenita prevazne hypoechogenne s anechogennymi okrskami s echogennym lemom, v CFM so zaznamenanou vaskularizaciou.
    LU v inginach nezvačšene.

    Znepokojuje ma vsak, ze hrcka bola pri odstraneni prilepena o sval. Jedna sa v tomto pripade o nieco vaznejsie? Hrcku som mala asi od novembra a nezväčšovala sa.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takto Vám nepomôžem, je potrebné počkať na výsledok mikroskopického vyšetrenia. Väčšinou bývajú hrčky po stehoch v podkoží, ak to bol na svale, neviem o čo by mohlo ísť.

Podobné otázky

  • Hrčka

    , Autor: Jasommama

    Dobry den, nad sekciou asi 2 cm sa mi objavila nebolestiva hrčka, pohyblivá, velkost 1,5x1 cm, nepravidelny tvar, v podkoží, pomerne dobre ohraničena, zmiesana echogenita prevazne hypoechogenne s anechogennymi okrskami s echogennym lemom, v CFM so zaznamenanou vaskularizaciou.
    LU v inginach nezvačšene.
    Prosim Vas, vedeli by ste mi povedat, co by to mohlo byt? Mam velke obavy. V pondelok mi budu tuto hrcku vyberať a posielat na histologiu.
    Dalsia otazka je, ci mi moze byt podana lokalna anesteza, keďže je dost možné, ze som tehotna, nakolko sa s muzom snazime o dieta.
    Viem, ze podana napriklad u zubara byt moze, skor ma zaujima, ak mi ju podaju na miesto, kde mam tu hrcku, ci by to potom v prípade tehotenstva neovplyvnilo nejako vyvoj plodu.
    Dakujem za odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neviem či správne rozumiem, ale ak sa jedná o hrčku v podkoží nad ranou po cisárskom reze, môže ísť o tzv. schlofferov uzol - fibrozne jazvové tkanivo okolo stehu. Ak je v tom vaskularizácia, teoreticky by mohlo ísť aj o endometriózu podkožia, ktorá žiaľ po cisárskom reze môže vzniknúť zanesením buniek decidui do podkožia.
    Lokálna anestéza nevadí v tehotnosti. Ak ste naozaj rodila cisárskym rezom, mala by ste počkať aspoň rok s ďalšou graviditou.

  • Hrčka v podpazuší

    , Autor: caity

    Dobrý den, nasla som si hrcku v podpazusí. Je aj táto nebezpecná? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    môže to byť lymfatická uzlina alebo prídatná prsná žľaza, určite je vhodné navštíviť lekára, najlepšie Vášho praktického obvodného lekára, ktorý určí príčinu, prípadne Vás pošle na ďalšie vyšetrenia.

  • hrcka, vriedok?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pán Mudr. Záhumenský,
    chcela by som sa opytat,na ohanbi,na vnutornych pyskoch - 1 cm od klitorisu sa mi vytvorila hrcka,alebo vriedok. Je to taka malicka gulicka - priemer as 2 -i 3 mm,ktoru zvonku vidno ako bielu.Je to tvrde,a neda sa to vytlacit,takze vyrazka to nie je. Neviete mi poradit,o co by mohlo ist?Som v zahranici,a mam z toho strach. Ak je potrebne tak hned by som isla domov.
    Dakujem pekne

  • Ranka pri pošve a hrčka pod nou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, cca 3 týždne, mesiac mam problem, ktorý som objavila nahodou, ked som bola na wc, na pokozke tesne pri velkých psykoch smerom k stehnu som pri utierani sa mala krv, stipalo to, nejako som tomu nevenovala pozornost, presli asi 2 týždne a objavilo sa to zas, pozerala som do zrkadla co to je, je to mala ranka, stale cervena prekrvena, no co je horsie a co ma vydesilo je to, ze cela strana je velmi citliva a pod tou rankou mam rozlahlu hrcku, neviem o tom, ze by tam boli nejake uzliny, uplne mi zle prislo, ci nemam rakovinu kože, ale tam? moj gynekolog objednava, tak skoro sa k nemu nedostanem a na kožne mi je blbe s tým ist. Prosím o radu o co sa moze jedna, v podstate je to miesto namahane, tangami, nohavickami, dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    rakovina kože sa takto neprejavuje, ale to je všetko čo Vám napíšem. Určite sa dá niekde získať aj vyšetrenie bez objednania, kožné nie je zlý nápad.

  • bolava hrcka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dakujem za odpoved p. doktor, dole vam posielam prepis mojho mailu a vasej odpovede, napriek tomu, ze to podla vas nic nie je a na USG mi nepovedali vobec nic, som dost nespokojna pretoze ta hrcka ma dost boli, obmedzuje ma to, musim si davat pozor, aby som si napr. pri pripazeni ruk si to neudrela a tak.
    Da sa to nejak liecit? Beru sa na to nejake lieky, aby sa to vstrebalo alebo sa uzivaju nejake hormony, aby to tkanivo nebolo take?

    Mam tam ist opat, pretoze ma to boli, aj ked som im to vtedy povedala?

    Dakujem.




    co to je vlastne?
    31.10.2010, 08:39

    Dobry den,

    mam hrcku na prsniku a po vysetreni mi dali papier, ze obojstranne parenchyn zlazy bez cyst a solidnych loz.zmien, cilene vlavo v mieste supon, rezistencie len fibroglandul. struktury, bilat zlaza bez susp.echostruktury, axily volne bez LAP.
    Co to vlastne je? nejaky nador? tukova hrcka? zdurena uzlina?
    A ked budem chciet vraj mam prist o 6 mes na kontrolu, vraj to akoze nic nie je, je to OK, ale co to vlastne je? A ked to nic nie je, tak naco mam prist na kontorlu? Inak to 2 min. vysetrenie ma stalo 30 eur, takze si mohli aspon dat namahu a povedat mi aj nieco blizsie, ako len, ze je to OK a pridite znovu.
    Poprosim Vas o zrozumitelne vysvetlenie co to vlastne je.

    Vopred dakujem.


    Odpovedá MUDr Jozef Záhumenský

    Dobrý deň,
    30 E je smiešna suma, mamograf stojí milióny.
    Na náleze nenašli žiadny útvar iba normálnu žľazu, teda žiadne zmeny. To čo si hmatáte je zrejme iba normálne žľazové tkanivo, buďte rada, nič Vám podľa tohoto nálezu nehrozí.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak Vás to bolí a obťažuje, tak by sa s tým malo niečo robiť, asi jediná možnosť bude chirurgické odstránenie. Navštívte lekára a povedzte mu, že Vás to bolí.