Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • vysadenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Brala som antikoncepciu Novynette a po dvoch rokoch uzivania som ju vysadila. Asi tri mesiace nato sa mi rapidne zhoršila pleť,mala som doslova červené hrčky po čele a chrbte. Kožná mi povedala,že je to reakcia na vysadenie antikoncepcie. Bola som u gynekologa a dala som si po ročnej pauze predpísať ďalšie lieky,no tentokrát Belara,doktor mi povedal,že obsahujú aj hormón na upravu pleti. Pleť sa mi upravila a je úplne hladká ako nikdy predtym. Tieto tabletky beriem asi 10 mesiacov. S priateľom uvažujeme o bábatku a tak by som chcela tabletky vysadit. Tak sa chcem spýtať,či po vysadení zase bude mať moja pleť takú reakciu. A ako dlho trvá kým sa telo zbaví toho hormónu,teda za aký čas by bolo najlepšie sa pokúšať o bábatko od vysadení tabletiek. Ďakujem.

Podobné otázky

  • Fibrinogén

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Ešte pred tehotenstvom som bola na hematológii kvôli neúspešným vkladom. V čase odberu som zostala tehotná. Kým sme nemali výsledky z hematológie, nasadili mi preventívne clexane. Minulý týždeň som dostala konečne po vyše dvoch mesiacoch výsledky a v CAR sa zhodli s mojim gynekológom a kázali mi clexane vysadiť, vraj je všetko ok.

    Aktuálne ho mám vysadený asi 4 dni, začala som mať opäť slabosť/bolesti končatín. Prešla som si ešte raz tie výsledky z hematológie a našla som, že mám zvýšené hodnoty fibrinogénu na 4,28 (norma je do 3,5), ktorý má za následok zvýšenú zrážanlivosť krvi. Nerozumiem teda, prečo mi clexane kázali vysadiť. Viem, že v tehotenstve sú tieto hodnoty o niečo vyššie, ale tieto odbery boli robené cca týždeň po ovulácii, pri ktorej som otehotnela, takže by nemali byť tehotenstvom ovplyvnené. Aktuálne začínam 14tt, obávam sa, aby to vysadenie clexane nesposobilo nejaké problémy.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    musím skonštatovať, že clexane a jemu podobné lieky sa na Slovensku nadužívajú, nikde som nevidel, aby také množstvo tehotných zbytočne užívalo tieto lieky, často len tak "pre istotu". V tehotnosti je normálne, že je zvýšený fibrinogén, u Vás je to normálna hodnota pre tehotné. Chválim Vašich lekárov, že Vám kázali zbytočný liek vysadiť.

  • Konizacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, beriem visanne na endometriozu a podstupujem umelé oplodnenie, ktoré som musela prerušiť koli konizacii krčka, teraz som 12 deň po zákroku, chcem sa spýtať ci mozem znovu začať užívať visanne a ci mi spôsobí ako vedľajší účinok slabšie krvácanie resp ma nejaký vplyv na pooperačné špinenie ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    konizácia nie je dôvodom na vysadenie visanne, ale takéto úpravy terapie sú pomerne závažné a mala by ste to konzultovať s lekárom, ktorý Vám vissane nasadil, lebo on vie rozsah endometriozy aj jej lokalizáciu.

  • Vysadenie antikoncepcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. vo februari som vysadila antikoncepciu a 17. februara som dostala menzes. s manzelom sme vsak neplanovane mali nechraneny styk.
    Otazky:.
    1. Ake vysoke percento hrozi zena ak otehotnie hned po vysadeni antikoncepcie ze moze cakat dvojicky?
    2. Ak by som teda bola tehotna mozem chodit cvicit alebo sa to neodporuca ani v takychto zaciatkoch tehotenstva? Ide o posilovacie cvicenie a skakanie.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. nikto to nespočítal, je to iba predpoklad, že možete mať viacnásobnú ovuláciu po vysadení antikoncepcie
    2. áno cvičenie sa doporučuje .

  • vysadenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den ja by som sa chcela spytat ze v priprade ze beriem hak yadine a "menstruacia" mi vychadza presne na dovolenku a budem teda brat 2 balenia bez prestavky je mozne ze sa objavi spinenie..a ak by sa objavilo mozem sa kupat v bazene a tak?...dakujem

  • nezáujem o sex

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám 25 rokov, v poslednom období mám čoraz menej chuť na sex. Može to spôsobovať dlhodobejšie užívanie antikoncepcie (5 rokov s menšími prestávkami). Necelý rok beriem antikoncepciu Jeanine, a mám pocit, že to súvisí práve s touto antikocepciou. Môže to byť príčina? Pomôže zmena antikoncepcie, alebo jej vysadenie?
    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno antikoncepcia obsahuje gestagény, ktoré sú tehotenský hormón a preto znižuje chuť na sex. Zmena antikoncepcie priliš nepomože, ale skúsiť možete niektorú s obsahom levonorgestrelu.