Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,804 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Konizacia

    , Autor: Janetta

    Dobrý deň, beriem visanne na endometriozu a podstupujem umelé oplodnenie, ktoré som musela prerušiť koli konizacii krčka, teraz som 12 deň po zákroku, chcem sa spýtať ci mozem znovu začať užívať visanne a ci mi spôsobí ako vedľajší účinok slabšie krvácanie resp ma nejaký vplyv na pooperačné špinenie ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    konizácia nie je dôvodom na vysadenie visanne, ale takéto úpravy terapie sú pomerne závažné a mala by ste to konzultovať s lekárom, ktorý Vám vissane nasadil, lebo on vie rozsah endometriozy aj jej lokalizáciu.

Podobné otázky

  • Konizacia

    , Autor: Janetta

    Dobrý deň, som tretí deň po konizacii a kyrete krčka a už druhý deň má okolie pošvy a dnu veľmi svrbí a vypaduju zo mňa kúsky niečoho co smrdí za spaleninou (každý deň jeden kúsok), je
    to normálne alebo je potrebne navštíviť gynekológa? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    svrbenie pošvy môže byť ešte reakcia na dezinfekciu použitú pri výkone, to by mohlo prejsť a tie spálené kúsky sú chrasty na krčku, ktoré vznikajú pri zastavovaní krvácania pomocou elektrického prúdu. Pokiaľ nekrvácate, nie je nutné to riešiť.

  • Rekonizacia krcka maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den V septembri r.2007 mi robili konizaciu krcka maternicepre nalez adenokarcinomu k.maternice Mala som zle vysledky diagnoza C53.0 mi nasledne robili rekonizaciu a neskor v januari 2008 mi robili operaciu Lymphadenectomiu parailiacalis bilateralis per LPT propter Ca cervicis uteri pT1 a2 FIGO1a2 Vysledky boli dobre Ale otazka na vas je :mam jedno dieta a rozmyslam o dalsom thotenstve lenze moj gynekolog mi to neodporuca,vraj ked som prekonala takuto operaciu nedonosim to dieta a ze mozu nastat aj ine komplikacie Chcela by som vediet aj nazor ineho gynekologa,ci mam mat ozaj obavy z dalsieho tehotenstva Dakujem moc pekne za odpoved .Eva

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak Vám robili rekonizáciu, tak iba preto, že Vám chceli zachovať maternicu kvoli druhému dieťaťu. Inak by Vám vzali celú maternicu. Určite sa poraďte tam, kde Vás operovali ak bude onkogynekológ súhlasiť, tak otehotnite. Je možné, že bude potrebná serkláž.

  • konizacia + tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.
    Mam ranku na krcku, lekar mi doporucil konizaciu. Momentalne cakam na vysledky steru.
    Pred vystrenim sme sa zacali pokusat o dalsie dieta a bojim sa, ze ak som otehotnela, ci to nebude robit nejaky problem v tehotenstve. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ranka na krčku je veľmi nepresný pojem. Može ísť o niekoľko stavov, z ktorých iba jeden vyžaduje konizáciu. Po konizácii je vyššie riziko prečasného porodu a potratu.

  • HPV, konizácia a očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Začiatkom tohto mesiaca mi bola robená konizácia, pre výsledky PAP III, HG-SIL. Výsledky z histológie : A - konizát 26x22x14 mm - v kompletne cirkumferentne spracovanom konizáte :
    - chronická NS cervicitída
    - ektrópium a areály nezrelej skvamóznej metaplázie
    - v sliznici sú drobné rezorpčné granulómy s fagocytovaným cudzorodým, opticky aktívnym materiálom
    - cysticky dilatované endocervikálne žliazky
    - v oblasti prechodu do kanála vykazuje dlaždicový epitel dysplastické zmeny ťažkého stupňa (CIN III, HG-SIL), zmeny nedosahujú proximálny (endocervikálny) resekčný okraj
    B-materiál spracovaný kompletne do 1 bloku - krv, hlien, útržky iregulárneho proliferačného endometria s fokálnym nerovnomerným vyzrievaním do sekrécie a početné fragmenty endocervikálnej sliznice. Môžte mi prosím bližšie vysvetliť výsledky z histológie? Hlavné mi bolo povedané. Mala som léziu ťažkého predrakovinového stupňa, ktorá mi bola odstránená. Takže je to v poriadku. Už len opakované polročné kontroly. Ja by som chcela však poznať aj ostatné zistenia patológa, ktoré mi nie sú jasné.
    Desí ma hlavne to, že sa to stalo tak rýchle. Minulý rok vo februári PAP I, tento rok v marci PAP III, LG-SIL, pozit. vírus HPV 16 a v septembri 2009 PAP III, HG-SIL, pozit. vírus HPV 16 aj 18. Už som sa vás pýtala, či odporúčate testovanie partnera. Povedali ste, že nie, že on ho má určite. Ak ho mám ja 14 rokov, má ho teda aj tak dlho partner? Nerozumiem fungovaniu HPV. Najjednoduchšie vysvetlenie je, že niekto z nás bol neverný. Ale ja som si istá vernosťou svojho partnera.Väčšina sa ho zbaví do 2 rokoch. Ja nie. Teda aj partner ho má tak dlho alebo sa opakovane infikuje. Čo urobiť preto, aby sa to už neopakovalo? Mám nádej, že sa toho ešte niekedy zbavím? Na očkovanie je v mojom prípade veľa rozporuplných názorov. Mám 32 rokov, som HPV pozit. a tiež moja imunita si s HPV infekciou neporadila, vytvorili sa mi ťažké zmeny v bunkách. Očkovanie mi môže alebo aj nemusí pomôcť. Môže sa však aspoň vylúčiť, že mi neuškodí. ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    HPV je v niektorých prípadoch chronická až celoživotná infekcia a neznamná aktuálnu neveru.
    Okrem toho tie testy sú zbytočné a nič nehovoria, cytológia je oveľa doležitejšia. Počas výkonu často dochádza k naštartovaniu imunitnej reakcie s tým,že as už budete vedieť proti HPV brániť a opakovanie by nemalo hroziť. Očkovanie je pri infekcii úplne neúčinné, bráni vstupu infekcie u ženy, ktorá HPV nemá ani nemala.
    Čo sa týka ostatných nálezov patologa, žiadny už nie je klinicky významný, doležité je sledovať cytológiu opakovane.

  • HPV

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Zajtra mi budú robiť konizáciu kvôli zlým výsledkov cytológie PAP III, HG-SIL a poz. HPV. S partnerom sme si verní už 14 rokov. Chcela by som vedieť čo robiť ďalej, myslím po konizácii, aby som sa znova od partnera nenakazila. Má zmysel testovať HPV aj u partnera? A čo si myslíte o očkovaní proti rakovine krčku maternice u žien, ktoré mali HPV, bola im vykonaná konizácia a majú vek viac ako 26 rokov. Mám 33 rokov. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    DObrý deň,
    partner na 100% má HPV, preto testy nie sú potrebné. HPV je chronická infekcia, možete ju mať v tele aj 14 rokov a viac.
    Po konizácii obvykle vznikne u Vás imunita voči HPV a stav sa nebude opakovať. Je to trochu zjednodušené ale asi tak to funguje. Čo sa týka očkovania, vo Vašom prípade asi nebude mať veľký výzanm, chránilo by Vás iba proti ostatným druhom HPV, ktoré ešte nemáte.