Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • poradit

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravim, moj problem sa tyka mojho clenku. Som 25 tyzdni tehotenstva, a moj clenok na lavej nohe je stale opuchnuty z dovodu vyvrtnutia na obruvniku chodnika. Mozno si poviete, ze je to v tehotenstve normalne, ze nohy opuchaju, ale u mna je to len na jednej nohe. Neviem ako to mam riesit, na rongen ist nemozem, mam problem obut sa, obcas "skintam" a nemozem v pohode chodit, inokedy chodim lepsie, ale noha ma pobolieva, skusam rozne maste, ktore troska povolia a opuch sa vrati. Prosim o radu. Vdaka za odpoved. Jana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak je to naozaj po vyvrtnutí, tak stačia octanové obklady. Ak by noha opuchla bez zjavného dovodu, je potrebné ultrazuvkové vyšetrenie žíl.
    Ak je podozrenie na zlomeninu tak jednoznačne je idnikovaný roentgen, bežné rtg vyšetrenie je v tehotnosti neškdoné.

Podobné otázky

  • Meškanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Pán doktor potrebujem poradiť. Začala by som tým že s priateľom mám vždy len chránený sex a to prezervatívom. Tento mesiac som užívala dve antibiotika z dôvodu prechladnutia. Užívala som aj herpesin. Posledné mesiace mám veľmi nepravidelný cyklus a pohybuje sa mi od 32-48 dní. Som zúfalá lebo vždy panikárim ohľadom tehotenstva a potom sa stresujem ešte viac. Chcela by som sa teda opýtať koľko dní je akceptovateľné meškanie menštruácie? Mám bolesti v podbrušku a aj boľavé prsia no to už je tak štvrtý deň a stále nič. Dnes je to 35 deň cyklu. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mám pre Vás jednoznačnú radu, dajte si predpísa´t hormonálnu antikoncepciu, upraví sa Vám cyklus a nebudete v strese, pretože budete chránená viac ako 99%.

  • Tehotenstvo TSH

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň mám zvýšené hodnoty TSH 4.08 a tpo 0,64 som v 11t+4 môžem užívať femibion 1 a potom femibion 2 alebo mi môžte poradiť čím to nahradiť. Na endokrinológiu som objednaná až o 2 týždne kedy už mám začať brať aj femibion 2. Ďakujem za odpoveď.

  • Nafuknuté brucho

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Chcela by som sa opýtať, či je normálne mať nafúknuté brucho celé 2 týždne pred menštruáciou (konštantne). V minulosti sa mi to nestavalo. Minuly rok som potratila a odkedy sme sa začali snažiť tento rok, vždy mi nafúkne brucho a potom po menštruácii sa zase zmenší. Mohli by ste mi prosím poradiť , čo s tým?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v druhej fáze cyklu sa vylučuje hormon progesteron, ktorý spôsobuje zadržanie vodu v tele a pocit nafúknutia brucha. Je to normálne a signalizuje to, že u vás zrejme prebieha ovulácia, čo je dobre.

  • Otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcela by som sa vás spýtať, lepšie povedané poradit pred 2 mesiacmi som užila tabletku escapelle ktorá zabrala a neostala som tehotná po 2 mesiacoch sme mali s priateľom pohlavný styk ktorý sa konal dňa 1.maja pri ktorom sa nam rozthla ochrana priateľ sa nespravil že vraj do mňa no máme trocha obavy ,mám 3 dni do menštruácie myslite si že je tam velka šanca na otehotnenie ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte pravidelný pohlavný styk, určite si dajte napísať bežnú hormonálnu antikoncepciu, ktorá je spoľahlivá, bezpečná a znižuje riziko rakoviny maternice a vaječníka.
    Momentálne sa nedá tehotenstvo vylúčiť, hoci je nepravdepodobné.

  • TRIPLE TEST

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Ja mám 31 rokov a chcela by som sa poradiť ohľadne mojich výsledkov z triple testu. Pani sestrička ma dosť vystrašila s tými výsledkami z TRIPLE testu že sú veľlmi zlé.

    Výsledky z 12 tt boli nasledovné:

    UZV meranie zo dňa 25.03.33 - 60,00 mm
    Riziko DS: 1: 960 (v termíne)
    Riziko trizómie č. 18 - 1:50 000 v termíne
    Riziko trizémie č. 13 - 1:22 000 v termine
    Hodnota PAPP-A: 3,85 iu/L / 0,64 Mom
    Free-hCG hodnota: 37,000iu/L / 1,23 Mom

    Výsledky v 17 tt mi vyšli zo zvýšením rizikom resp. podozrením na DS..Výsledky boli nasledovné:

    Riziko DS - 1 v 40 (v termíne) - Riziko DS je vyššie ako očakávané len podľa veku matky (1 v 760)
    Riziko NTD - 1 v 4400
    Riziko trizómie č. 18 - 1:61000 (v termíne)
    Riziko trizémie č. 13 - 1:22 000 (v termine)
    S-HCGgr : 48711.00 IU/I
    S-AFPgr : 37.70 kIU/I
    S-uE3: 1.03 nmol/I

    Na základe výsledkov triple testu zo 17 týždňa ma pani doktorka odporúčila urobiť TRISOMY test. To som absolvovala teraz čakám na výsledky. Som objednaná aj na morfologický ultrazvuk, ale
    Za všetky Vaše rady a odpoveď Vám vopred veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zo 40 žien, ktoré majú rovnaké výsledky z krvi ako vy, má 39 zdravé dieťa a jedna má dieťa z Downovým syndrómom. Musíte počkať na výsledky Trisomy, ak budú negatívne toto riziko sa výrazne zníži (asi 500 násobne), ak budú pozitívne, bude potrebné zvážiť odber plodovej vody.