Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • vlasy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor! Som tri mesiace po pôrode a za posledné dva týždne registrujem masívne vypadávanie vlasov. Keď to takto pôjde ďalej, za chvíľku mi na hlave neostane nič. Plne kojím a tak si nemôžem dovoliť užívať napríklad revalid. Pravdepodobne to budú hormóny a ešte som to posilnila užívaním Cerazette... prosím napíšte mi, čo to vypadávanie vlasov môže spôsobovať. A či mám pokračovať v úžívaní HAK.
    ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to normálne, hormonálne zmeny a záťaž kojením sposobujú vypadávanie vlasov.
    Doporučujem krátky zostrih, vlasy nefarbiť, denne umývať šetrným šampónom. Cerazette na to nemá vplyv.

Podobné otázky

  • Farbenie vlasov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň ,

    Ja by som sa len chcela informovať ako je to s farbenim vlasov v tehotenstve . Odkedy som zistila že som tehotná tak som si vlasy ani nefarbila . Teraz som v 36+3 a chcela by som si vlasy nafarbit . Je v poriadku ak si vlasy nafarbim ? Aký máte nato názor ?

    Za odpoved ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    niektoré farbivá obsahujú amoniak a neodporúčajú sa používať v tehotnosti, aj keď si myslím, že jedno farbenie nemôže plod v 37. týždni ohroziť. Pozrite si hlavne zloženie farby.

  • otocena maternica?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,


    bola som na preventivku a gynekologicka mi len tak oznamila, ze mam otocenu maternicu a dalej to nijak nekomentovala.
    Mam 27 rokov a s partnerom by sme chceli dieta, pred rokom som mala potrat v 10 tyz., babu prestalo bit srdce.
    Bola som v nemocnici na kyretaz, ale tam mi len sucho oznamili, ze to je bezne a nerobili so mnou okrem vyskrabu nic, ziadne zistovanie priciny alebo nejaku liecbu.
    Som z toho dost v strese, toto mam novy lekarku.
    Moze by problem s otehotnenim a donosenim babatka s dozadu otocenou maternicou?

    Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    všetci Vaši lekári majú pravdu.
    1. dozadu otočená maternica je varianta normy a nič to pre Vás neznamená, rovnako ako fakt, či máte rovné vlasy alebo kadere
    2. 20% plodov sa potratí a je to vec náhody a pre zdravie ženy jeden potrat nie je doležitá udalosť, lebo naprostá vačšina potom donosí zdravé dieťa
    NEstresujte sa a všetko bude OK.

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Mozte mi poradti??Po porode mi strasne zacali vypadavat vlasy mohli by ste mi poradit aky sampon by som si mala kupit alebo niejake tabletky?Ked som dostla menstruaciu tak som mala take bolesti pod pupkom a aj bolestiv oblasti krizov.Predtym som take bolesti nemala skor ma boleli vajecniky a najprv som mala hnedi vytok a az potom som mala menstruaciu.Je to tym ze uz som mala porod.Som tri mesiace po porode.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prvá menštruácia može byť bolestivá, v maternici sa nahromadila krv za dlhšie obdobie a maternica sa sťahovala ako pri porode keď sa vyprázdňovala.
    Čo sa týka vlasov, kúpte si jemný prírodný šampón (bazový, žihľavový), denne si umývajte vlasy, a skrátte si účes.
    Z vitamínov skúste nejaký multivitamínový preparát s obsahom zinku.

  • padanie vlasov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    dojcim siedmy mesiac a mam problem s padanim vlasov, mozem uzivat nejake vitaminy resp. tabletky na zlepsenie kvality vlasov pokial dojcim?

  • :(

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den Pan doktor mam na Vas taku otazocku mam taky problem s vypadanym vlasov neviem si stym dat rady.... mam tento problem asi tak tri mesiace mozno aj viac mam vlasy vsade na vankusi na veciach ked sa cesiem no hroza :( ....skusala som rozne vodicky ale nepomaha mi to...neviem s coho to moze byt... pred pol rokom som vysadila antikoncepciu (Linddynette 20) mam inak problemi aj s menstuaciu odvtedy som ju mala asi tak dvakrat viac nie ale o tom som sa rozpravala s Panom doktorom a vravel ze to je v poriadku ale ze keby to pretrvalalo tak mam prist... nalkolko som odcestovna sa mi neda :( a stale to len odkladam... moze to byt aj stym späte..? ... kamaratka mala asi tak pred tromi rokmi taky isty problem a gynekolog jej predpisal vreyu....pomohla by mi ..? nepriberia sa z nej ...? :(
    Prosim podarte co mam robit :( za odpoved vopred
    Ďakujem :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite je potrebné kožné vyšetrenie na zistenie príčiny. Príčin býva viac, aj hormonálne ale aj iné. Takže navštívte kožného lekára, ak ste odcestovaná, isto nájdete kožiara aj tam.