Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • :(

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den Pan doktor mam na Vas taku otazocku mam taky problem s vypadanym vlasov neviem si stym dat rady.... mam tento problem asi tak tri mesiace mozno aj viac mam vlasy vsade na vankusi na veciach ked sa cesiem no hroza :( ....skusala som rozne vodicky ale nepomaha mi to...neviem s coho to moze byt... pred pol rokom som vysadila antikoncepciu (Linddynette 20) mam inak problemi aj s menstuaciu odvtedy som ju mala asi tak dvakrat viac nie ale o tom som sa rozpravala s Panom doktorom a vravel ze to je v poriadku ale ze keby to pretrvalalo tak mam prist... nalkolko som odcestovna sa mi neda :( a stale to len odkladam... moze to byt aj stym späte..? ... kamaratka mala asi tak pred tromi rokmi taky isty problem a gynekolog jej predpisal vreyu....pomohla by mi ..? nepriberia sa z nej ...? :(
    Prosim podarte co mam robit :( za odpoved vopred
    Ďakujem :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite je potrebné kožné vyšetrenie na zistenie príčiny. Príčin býva viac, aj hormonálne ale aj iné. Takže navštívte kožného lekára, ak ste odcestovaná, isto nájdete kožiara aj tam.

Podobné otázky

  • Helicobakter v rodine a novorodenec

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcem sa spytat ako najlepsie si ochranit novorodenca (narodi sa v juni) pred tym aby nechytil aj on helicobaktera. Ma ho moja mama. Uz niekolko rokov sa ho nevie zbavit ani napriek liekom, atb...
    nemozem jej zabranit kontakt s babatkom kedze to bude jej vnuca ale mam aj obavy aby tak male babatko to hned nechytilo :( co robit
    Nezijeme v jednej domacnosti spolu, ale uz teraz viem ze nas bude casto navstevovat.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    spôsob prenosu a hlavne infekcia Helicobacter pylori je veľmi komplikovaná a nie celkom objasnená. Popisuje sa tzv. rodinný výskyt, ale nevie sa, či prenos medzi členmi rodiny je spôsobený prostým prenosom baktérie z človeka na človeka, alebo skôr, či tu nehrá úlohu genetická predispozícia, pretože nie každý človek je náchylný infekciu dostať.
    Prenos môže byť aj slinami, hoci ho niektoré práce spochybňujú.
    Ja si osobne myslím, že stačia bežné hygienické štandardy pri kontakte Vašej mamy s novorodencom.

  • panické ataky v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, prešla som si molárnym tehotenstvom v nov'22 - kyretáž, v nemocnici mi zaniesli do tela bakteriu, musela som ist na vnutrozilove antb, aby soms a z toho dostala. Od cca januara som mavala velmi silne panicke ataky (najma v noci, keď bol manžel aj v práci) od feb. som brala AD cipralex 1tbl denne po dobu 4mes.,vymizli mi ,takisto vymyzli aj svalové zášklby pri čom mi napätie dvihalo sval na stehne (pripadne to bol syndrom nepokojnych noh) Bola to iba ľavá noha, bude to mesiac čo ich už neberiem AD , pretože sa chceme pokúšať opäť o babatko. No panické ataky citim že sa mi vratili :( takisto svalové zášklby a opäť mi sval v ľavej nohe skáče. Viete mi poradiť prosím vas nejaky liek, ktorý mi pomôže aj napriek tehotenstvu a babatku v brušku? Nechcem mu nijako ubližiť ak sa nám podarí, no zatiaľ ubližujem iba sama sebe :( Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade je potrebné, aby bola kompletne vyriešená mola hydatidoza (ak sa naozaj jednalo o molárnu graviditu). Vaše hodnoty HCG sa musia pohybovať dlhodobo v nulových hodnotách..
    Kyretáž je pri mole plne indikovaná, pretože táto sa nedá odstrániť liekmi, ako iné odumreté tehotenstvo. Výkon samotný prekonáva prirodzené bariéry a infekcia je žiaľ medicínskym rizikom kyretáže, preto už sa pri bežných zamlknutých potratoch odporúča preferovať liekové vyprázdnenie maternice.
    Neviem, či infekcia môže spúšťať panické ataky, ale citalec je v tehotnosti povolený, ak jeho prínos prevýši riziká. Register viac ako 2500 žien, ktoré užívali Citalec v tehotnosti nezaznamenal zvýšený výskyt anomálii zárodkov a plodov. Štúdie na zvieratách ( s veľmi vysokými dávkami) dokázali poškodenie plodov ale až v dávkach, ktoré boli toxické aj pre materský organizmus.
    V prvom rade si myslím, že je indikovaná psychoterapia, ktorá by mohla byť efektívna na panické ataky a po prvom trimestry je možné uvažovať aj o liekoch.

  • strach

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím o radu.
    Dnes ráno, na základe akéhosi vnútorného pocitu som si spravila test a objavili sa na ňom dve čiarky. Ani neviem, či sa mám tešiť, pretože som si spätne uvedomila, že som bola na jednej oslave a tam som jedla veci ako niva syr, tiež som si dala nejaký miešaný alkoholický nápoj.. Tiež som neskor pila bylinkové čaje ako urologický a alchemilkový, ku všetkému sa mi spravil opar na pere a začal sa mi objavovať ekzém (psoriáza) :( Som z toho všetkého viac ako zúfalá, a bojím sa, že toto všetko môže nejako uškodiť bábätku :(.

  • pohlavny styk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den mam len otazocku ohladom pohl.styku mam taky problem ye pri pohlavnom stzku mz praska posva neviem ci je sucha alebo co neviete my poradit? a druha otazocka som po porode 4mesiace a pri pohlavnomstyku u mna nedojde k .... neviete co to moze byt manzel uz si to vsimol a ze nieje moj idealny partner nahneval sa neviete my poradit co mam s tym robit ?:(( uz som nestastna dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kúpte si lubrikačný gel, určite predídete praskaniu pošvy, je to po porode normálne. Čo sa týka orgazmu, až 50% žien má problém s dosiahnutím orgazmu pri bežnom styku. Manžel bude ideálnym partnerom ak sa za to nebude na Vás hnevať, to nie je na hnev, je to normálne.

  • Neviem

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den Pan doktor mam na Vas taku otazocku s priatelom by sme chceli babo :) lenze on ma krvnu skupinu 0 Rh pozitiv a ja 0 Rh negativ :( prosim Vas mozete mi o tom blizsie povedat neviem o rizikach vlastne neviem o tom nic :( bojim sa rizik a toho vsetkeho:( za odpoved Velmi pekne Ďakujem.