Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • panické ataky v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, prešla som si molárnym tehotenstvom v nov'22 - kyretáž, v nemocnici mi zaniesli do tela bakteriu, musela som ist na vnutrozilove antb, aby soms a z toho dostala. Od cca januara som mavala velmi silne panicke ataky (najma v noci, keď bol manžel aj v práci) od feb. som brala AD cipralex 1tbl denne po dobu 4mes.,vymizli mi ,takisto vymyzli aj svalové zášklby pri čom mi napätie dvihalo sval na stehne (pripadne to bol syndrom nepokojnych noh) Bola to iba ľavá noha, bude to mesiac čo ich už neberiem AD , pretože sa chceme pokúšať opäť o babatko. No panické ataky citim že sa mi vratili :( takisto svalové zášklby a opäť mi sval v ľavej nohe skáče. Viete mi poradiť prosím vas nejaky liek, ktorý mi pomôže aj napriek tehotenstvu a babatku v brušku? Nechcem mu nijako ubližiť ak sa nám podarí, no zatiaľ ubližujem iba sama sebe :( Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade je potrebné, aby bola kompletne vyriešená mola hydatidoza (ak sa naozaj jednalo o molárnu graviditu). Vaše hodnoty HCG sa musia pohybovať dlhodobo v nulových hodnotách..
    Kyretáž je pri mole plne indikovaná, pretože táto sa nedá odstrániť liekmi, ako iné odumreté tehotenstvo. Výkon samotný prekonáva prirodzené bariéry a infekcia je žiaľ medicínskym rizikom kyretáže, preto už sa pri bežných zamlknutých potratoch odporúča preferovať liekové vyprázdnenie maternice.
    Neviem, či infekcia môže spúšťať panické ataky, ale citalec je v tehotnosti povolený, ak jeho prínos prevýši riziká. Register viac ako 2500 žien, ktoré užívali Citalec v tehotnosti nezaznamenal zvýšený výskyt anomálii zárodkov a plodov. Štúdie na zvieratách ( s veľmi vysokými dávkami) dokázali poškodenie plodov ale až v dávkach, ktoré boli toxické aj pre materský organizmus.
    V prvom rade si myslím, že je indikovaná psychoterapia, ktorá by mohla byť efektívna na panické ataky a po prvom trimestry je možné uvažovať aj o liekoch.