Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • progesteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry,den.Prosim Vas,vysvetlite mi nasledovne:Zijem v zahranici,uz 16 mesiacov sa snazime o babatko.Bola som na prehliadke u lekara,vysetril ma a predpisal mi PROGEFFIK/progesterona micronizada/,ze to mam uzivat 4 mesiace,vzdy zacat na 14 den od zaciatku cyklu,10 dni a tie spominane 4 mesiace.Chyba mi teda ten progesteron,preto tak dlho nemozem otehotniet? ja som ich vsak brala pocas 1 mesiaca a asi trikrat som zvracala,na letaku pise,ze sa to moze vyskytnut,je to teda ok? A zaujimalo by,ci teda pocas tych 4 mesiacov ked budem doplnat ten progesteron,tak ak otehotniem,tak mam prestat s uzivanim,alebo ani nemozem otehotniet?.Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je možné, že máte neovulačné cykly a chýba Vám progesterón, ktorý može pomocť. Ak ste obéza určite by ste mala schudnúť, to je najčastejšia príčina neovulačných cyklov. Ak otehotniete možete progesteron užívať ďalej, pretože je v tehotnosti povolený.

Podobné otázky

  • Nafuknuté brucho

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Chcela by som sa opýtať, či je normálne mať nafúknuté brucho celé 2 týždne pred menštruáciou (konštantne). V minulosti sa mi to nestavalo. Minuly rok som potratila a odkedy sme sa začali snažiť tento rok, vždy mi nafúkne brucho a potom po menštruácii sa zase zmenší. Mohli by ste mi prosím poradiť , čo s tým?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v druhej fáze cyklu sa vylučuje hormon progesteron, ktorý spôsobuje zadržanie vodu v tele a pocit nafúknutia brucha. Je to normálne a signalizuje to, že u vás zrejme prebieha ovulácia, čo je dobre.

  • Hormony

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, mam 43 rokov a neviem ci nejdem do predmenopauzy, uz pred 3 rokmi sa mi skratil cyklus z 28 dni na 23, dokonca tento mesiac mi 1x v zivote meskal a prisiel na 37 den, mam aj silnu menstruaciu prve 4 dni. Mala by mi gynekologicka zobrat krv na FSH, E2 pripadne este nieco a z krvi zistit ci mi nechyba estrogen alebo progesteron? Pretoze mne gynekologicka povedala, ze naco bude brat hormony a ze bud mi da ZLyndu, alebo Mirenu. Ale neviem, ci takto naslepo si mam dat hak, nikdy predtym som ju nebrala a ci mi podla mojich priznakov chyba estogen alebo progesteron, kedze hak mi bola odporucena gestagenova a zenam pred menopauzou chyba viac estogen, ak sa nemylim. Aj TSH hormon stitnej zlazy mi vysiel 7,9, norma je do 5, tak asi aj so stitnou sa mi nieco deje a mam uz vyse 20 rokov aj zvyseny prolaktin. Co mi odporucite vy brat, pripadne ci treba zobrat krv, alebo nieco prirodne nasadit? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    chýba Vám progesteron, až Vám bude chýbať estrogén, dostanete návaly tepla a menštruácia sa stratí. Zlynda alebo Mirena sú dobrá alternatíva.

  • Co nasadit?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor. Mam 43 rokov a uz 3 roky mam nepravidelny cyklus, niekedy pride menzes na 21, 23 alebo 25 den, ale uz 5 dni predtým citim pobolievanie brucha a vsetky tie neprijemne veci spojene s menzes. Prve 3-4 dni mam silne krvacanie a celkovo 7 dni menzes. A uz mam toho plne zuby...Co by ste mi odporucal nasadit? Ake su moznosti? Je nieco prirodne, alebo len hormony pomozu? Mavam aj migreny v strede cyklu a pred menzes. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zrejme máte anovulačné cykly, čo je vo Vašom veku normálne. Menštruačný cyklus sa skracuje a krvácanie zosilňuje. Pomôžu jedine hormóny, chýba Vám progesteron a je potrebné ho doplniť. Možete si dať antikoncepciu alebo substitúciu.

  • Optimálne hodnoty progesteróu a estradiolu v 11tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Môžem poprosiť o radu?
    Progesterón v sere mám 38.1 nmol/l
    Estradiolu v sere 921 pmol/l.
    Prosím Vás, aké sú optimálne hodnoty? Nikde sa k tomu neviem dopátrať a lekár má volá kvôli tomu skôr na poradňu.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nechápem zmysel vyšetrovania týchto hormónov, ich hladiny sa menia zo dňa na deň a nemajú v podstate žiadnu prognostickú váhu.
    Naozaj netuším, prečo Vám to niekto odobral a nechápem, že takéto vyšetrenia hradí poisťovňa.

  • Amelgen a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor momentalne som v 11tt mala som hematon a mam za sebou potrat v 13tt...Toto tehotenstvo je po IVF ,uzivala som Estrofen ten mam dnes vysadit a ,ze Amelgen mam uzivat do 24tt tehotenstva ( 1tab.vecer.).Nemoze to ublizit ked sa uziva tak dlho? Dakujem