Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • PN

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    chcela by som sa opytat, ci je mozne poziadat o PN, alebo rizikove tehotenstvo z dovodu velkeho tlaku a stresu v praci, kde sa rozhodli, ze mi to tak zneprijemnia, ze nakoniec odidem sama predcasne a dobrovolne, pretoze som pre nich uz neperspektivna. momentalne som v 17tt. Dakujem

Podobné otázky

  • Hormóny a hmotnosť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať jednu vec. Niekedy po ovulácii a niekedy počas menštruácie mi stúpne hmotnosť, max. na týždeň a potom sa vráti na pôvodnú (predpokladám, že vplyvom hormónov). Teraz mi stúpla hmotnosť hneď po ovulácii (deň predtým som mala pozitívny ovulačný test), za 2 týždne som dostala menzes, ten mi už končí a váhu mám stále o cca 2kg vyššiu. Začína mi to už vadiť, lebo už niekoľko mesiacov chudnem a toto je ozaj demotivujúce. Prečo je to tak? Môže to byť aj tými horúčavami alebo stresom? Čo môžem urobiť, aby sa mi váha upravila? Ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto náhle a prechodné zmeny hmotnosti sú spôsobené zadržiavaním a vylučovaním vody z tela. Nemusíte sa tým nijako stresovať, samotná hmotnosť nie je úplne presný ukazateľ, dôležité je % telesného tuku.

  • Covid

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň Pán doktor,
    chcela by som sa spýtať skôr tak teoreticky, čo by mohlo byť pravdepodobnejšou príčinou potratu. V čase, keď som ešte nevedela, že som tehotná (zhruba v 3-4tt) som dostala covid. Priebeh bol miernejší (celková slabosť, horúčka) zhruba 5 dní, v priebehu ktorých sa príznaky postupne zmierňovali. Užívala som voľne dostupné preparáty na bolesť a horúčku (s obsahom buď Diklofenaku alebo Naproxénu, neviem žiaľ už presne teraz, ktorý z nich to bol), avšak som nevedela, že som tehotná. Som plne očkovaná (teda neviem ako dlho vakcína poskytuje ochranu, ale bolo to asi 10 mesiacov od očkovania). Krátko potom som zistila tehotenstvo a došlo k potratu. Chcela by som sa spýtať, čo by mohlo byť najpravdepodobnejšou príčinou potratu, covid, spomínané lieky, ktoré nie je vhodné užívať v tehotenstve, alebo nejaká iná príčina?

    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    najčastejšou príčinou včasného potratu je genetická príčina, nestretla sa zdravá spermia so zdravým vajíčkom, je to otázka náhody. Infekcia tiež môže teoreticky zasiahnuť plod, ale teraz sa to už nedá nijako odlíšiť.

  • nečistoty na zemi

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    mám skôr takú trápnu otázku, ale chcela by som sa to spýtať lebo mi to stále vŕta hlavou. Asi pred týždňom mi priateľ vnikol do pošvy prstami a predtým sa rukami dotkol zeme (niečo pozeral pod autom) mohlo by to spôsobiť niečo vážne ak by tam čiste teoreticky boli napr. nejaké zvyšky trusu vtákov alebo nejakých zvierat alebo nejaká špina? Samozrejme, že to nebolo náročky, proste sa pozabudol. Mňa to teraz veľmi vystrašilo, keďže som zistila, že som v 6. tt. Mohlo by to spôsobiť potrat alebo nejaké komplikácie? Ďakujem veľmi pekne a prepáčte za takúto hlúpu a nezodpovednú otázku.

  • Práca/potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som od vás radu od gynekológa, pred pol rokom som potratila a som opet tehotná 14tt,obvodná ma vypísala 3 mesiace začiatok som bola doma ,a gynekologička tvrdí že môžem ísť do práce, pracujem ako čašníčka 12tky aj viac , celi deň ba nohách plus horúco a aj ťažké taniere môžem ísť môžem dvíhať ťažké , trochu msm obavy o babo.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    posledné štúdie dokazujú veľký prínos pohybu pre vývoj plodu a výsledok tehotnosti. Ste v druhom trimestri, kedy už je riziko potratu malé a tak nevidím dôvod na zbytočnú práceneschopnosť, ktorá vedie k neaktivite a zvýšeným rizikám tehotenských komplikácií.

  • Spinave ruky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, prosim Vas prepacte za otazku, ale ak partner do mna vnikol prstami, ale predtym bol vonku a pozabudol si po prichode domov umyt ruky mohlo by to sposobit nieco vazne, pripadne potrat ak to bolo v case ked som nevedela, ze som tehotna? Ked sme zistovali, ze co kde bol a co robil, tak jedine co mohlo byt take nezvycajne je, ze sa zohol pod auto a pozeral daco pod nim, cize bol rukami na zemi. Fakt mi je trapne sa taketo nieco pytat, preto sa este raz ospravedlnujem. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bežné baktérie, ktoré sa nachádzajú v prostredí nie sú nebezpečné ak sa dostanú do pošvy. Imunita pošvy si s nimi za normálnych okolností poradí.
    Ale je samozrejmé, že bazálna hygiena je pri sexe vždy potrebná.