Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Otázky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pán doktor!

    Ako som sa na stránke dočítala sú s Vašimi odpovedmi čitateľky spokojné, a teraz by som mala aj ja niekoľko otázok.
    Som tehotná v 27tt, a je to moje druhé tehotenstvo, mám už 3 ročnú dcérku, a aj teraz budem rodiť cisárskym rezom, kvôli ortopedickej indikácie.

    Chcem sa Vás spýtať:
    - keď mám počas tehotenstva výtok, biely, nemá zápach, či je to problém. Môj lekár mi povedal, že nievie, či je to problém :(
    V prvom tehotenstve som takisto mala, a ked mi dal vaginálne tablety, tak ma to zvnútra "vysušilo" :(

    - cítim normálne pohyby mojho dietata, už od 16tt. Dva týždne sa k normálnym pohybom dodali zvlástne pocity, ako keby sa niekedy triaslo bábetko od zimy. Je to normálne?? Dcérka v prvom tehotenstve mi to nerobila.

    - kedže pri prvom pôrode som skoro zomrela v DS z lekárskej chyby, tak som sa rozhodla, že teraz pôjdem rodiť do BA, ponúkali mi nemocnicu v petržalke. Je to podľa Vás dobrá nemocnica, akú má povesť?

    Odpovede Vám vopred ďakujem, a prajem ďaľšie spokojné pacientky :)
    Pekný deň
    maminaH

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak výtok nerobí problémy a nemáte pálenie a svrbenie je to normálny prejav tehotnosti

    zrejme ide o celkové tzv. veľké tonické pohyby, čo je normálne, v druhom tehotenstve už ste citlivejšia

    zásadne nehodnotím konkrétne pracoviská, petržalke je dokonca viac týmov takže sa to nedá takto hodnotiť.
    Moja najoblúbenejšia bratislavská porodnica bol Koch, ale už tá stará partia odišla, takže neviem.

Podobné otázky

  • Listerióza otázky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa teoreticky spýtať pár otázok ohľadom listeriózy.
    1. Je možné sa nakaziť listeriózou aj cez vyginálny styk (orálnou stimuláciou ženy, prstami, klasickým stykom)?
    2. Môže byť príčinou potratu v I. trimestri (v 6-7 tt)?
    3. Dá sa povedať aká je pravdepodobnosť nákazy listeriózou vo všeobecnosti a čo je najčastejšia príčina ako sa človek nakazí?
    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. listerioza je tzv. alimentárna nákaza, prenáša sa kontaminovaným jedlom. S prenosom pohlavnými aktivitami som sa nikdy nestretol.
    2. áno môže byť.
    3. pravdepodobnosť je veľmi nízka, ohrozené sú ženy, ktoré jedia výrobky z nepasterizovaného mlieka, alebo pijú vodu z prírodných studničiek. Rizikové sú aj zle uskladnené potraviny.

  • Parvovirus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor, z PCR testu a aj antigenoveho mi zial vyslo, ze som v 13tt prekonala 5tu chorobu. Mam informaciu o tom, ze teraz mi musi byt robene sono kazde 2 tyzdne avsak nemam odpovede na nasledujuce otazky, prosim mozete mi ich zodpovedat? Budem moc vdacna.
    1. Ak sa pri 2 tyzdennych sonach zavcasu pride na to, ze babatko je nakazene, bude prejavovat znamky anemie a bude potrebovat transfuzie, a dostane ich aka je pravdepodobnost, ze liecba bude ucinna/uspesna?
    2. Od akeho tyzdna sa robievaju transfuzie dietatku?
    3. Je mozne taketo babatko donosit alebo je nutny cisarsky rez v skorsom termine?
    4. Byvaju nejako trvalo poznacene do zivota taketo deti co prekonali tuto chorobu v brusku, alebo sa da povedat, ze pri spravnom manazovani liecby sa rodia zdrave?
    5. Ak mavaju nejake trvale nasledky, ake to prosim zvacsa byvaju?

    Vopred dakujem za uprimne odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1, 2. transfúzie sa technicky dajú podať okolo 18. týždňa, napriek liečbe však asi 30% detí má problémy s neurologickým vývojom po pôrode.
    3. plod určite môžete donosiť, ak sa nepotratí pred možnosťou podať transfúziu, avšak iba malá časť plodov po infekcií má prejavy
    4. viď prvý bod
    5. oneskorený neurologický vývoj

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,bola som na kyrete pred 2-3 mesiacmi chcela by som sa spýtať ak by som teraz otehotnela môžem mohla by som ísť na prerušenie tehotenstva zo zdravotných dôvodov?ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neviem dôvod kyretáže, ale predpokladám, že to nebude dôvod na umelé ukončenie tehotnosti.
    Dajte si napísať antiknocepciu a takéto otázky nebudete musieť riešiť.

  • Gény + Očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, vopred sa ospravedlňujem za typ otázky, pochopím ak neodpoviete, no nemám sa koho spýtat a strach je silnejší. Od tehotenstva riešim strach (nepodložený) z genetickej choroby a teraz prišlo obdobie ockovani bábätka, ktoré je zdravé.Je prosím z medicínskeho hľadiska možné nejakým spôsobom podnietiť aktivitu zmutovanych génov (ak by boli) očkovaním v nevhodnom case (viroza, baktéria v tele bábätka) a tieto gény by za iných okolnosti prejavy nemali? Že by sa zmutovane gény bez toho neprejavili a iba po ockovani v nesprávnom case áno? Očkovať určite chcem, len ma ubíja strach, či robím všetko pre zdravie bábätka. Ďakujem Vám.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    existuje naozaj možnosť, aby vonkajšie podnety menili tzv. expresiu génov, teda aby sa ovplyvňoval prepis niektorých génov tak, že sa buď zastaví, alebo sa spustí. Tieto podnety však musia byť chronické a dlhodobé, stresy, hladovanie a podobne.
    Očkovanie je celosvetovo overená prevencia, ktorá prináša veľa dobrého a tzv. očkovací kalendár bol robený na základe vedeckých podznatkov. V tomto môžete naplno dôverovať odporučeniam odborných spoločností a dieťa dajte zaočkovať. Moje deti majú okrem povinných očkovaní aj meningokoga, HPV a rotavírusy. Nič lepšie ako očkovanie z preventívneho hľadiska nebolo v súčasnej dobe vynájdené, preto ak chcete urobiť to najlepšie, neváhajte s tým.

  • Pes equinovarus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,prosim vas som po IVF kde vkladali 2jkove embryo preto dvojkove lebo vo 4 dni sa vyvinula 1 bunka ktora sa nerozdelovala ale ked vyslo tak vyslo ciste ze ta jedna bunka ktora sa nedelila ostala v obale a povedali nam ze je vhodne na transfer . Transfer sa ujal. Vsetky vysetrenia vsetky vysledky som mala v poriadku no v 20.tt na morfologickom sone mi pan doktor povedal ze dieta ma vybocene nozicky o 90 stupnov konkretne (pes equinovarus). Nikdy som o tom nepocula v rodine to nikto nemal ani z partnerovej strany .. nefajcim nepijem nemala som ziadny zapal nic. Prosim vas moze to byt tou bunkou ktora sa prestala vyvijat ? Alebo to moze byt stale aj polohou ? Je pravda ze som uplne utla ale nikdy mi moja gynek nepovedala ze by malo dieta malo priestoru .. velmi sa bojim aby to nebolo vrodene. Dakujem za odpoved a precitanie otazky

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nikdy som nepočul, aby pri IVF použili nejaké "vadné" embryo, ktoré sa nevyvíja, zrejme išlo o nejakú chybu v komunikácii. Vybočená noha (pes equinovarus) môže byť súčasťou niektorých genetických chýb, preto je potrebný veľmi podrobný ultrazvuk a celkové zhodnotenie stavu plodu. Ale môže to byť aj polohou a útlakom.
    Určite by bolo potrebné veľmi dôkladné ultrazvukové vyšetrenie na vyššom pracovisku a sledovanie stavu plodu ultrazvukom. Ak sa nájdu ešte nejaké odchýlky, treba zvážiť aj genetiku.