Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Parvovirus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor, z PCR testu a aj antigenoveho mi zial vyslo, ze som v 13tt prekonala 5tu chorobu. Mam informaciu o tom, ze teraz mi musi byt robene sono kazde 2 tyzdne avsak nemam odpovede na nasledujuce otazky, prosim mozete mi ich zodpovedat? Budem moc vdacna.
    1. Ak sa pri 2 tyzdennych sonach zavcasu pride na to, ze babatko je nakazene, bude prejavovat znamky anemie a bude potrebovat transfuzie, a dostane ich aka je pravdepodobnost, ze liecba bude ucinna/uspesna?
    2. Od akeho tyzdna sa robievaju transfuzie dietatku?
    3. Je mozne taketo babatko donosit alebo je nutny cisarsky rez v skorsom termine?
    4. Byvaju nejako trvalo poznacene do zivota taketo deti co prekonali tuto chorobu v brusku, alebo sa da povedat, ze pri spravnom manazovani liecby sa rodia zdrave?
    5. Ak mavaju nejake trvale nasledky, ake to prosim zvacsa byvaju?

    Vopred dakujem za uprimne odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1, 2. transfúzie sa technicky dajú podať okolo 18. týždňa, napriek liečbe však asi 30% detí má problémy s neurologickým vývojom po pôrode.
    3. plod určite môžete donosiť, ak sa nepotratí pred možnosťou podať transfúziu, avšak iba malá časť plodov po infekcií má prejavy
    4. viď prvý bod
    5. oneskorený neurologický vývoj

Podobné otázky

  • Parovirus B19 v 23.tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.

    Aktuálne som v 23.tt a vcera mi bol potvrdeny Parovirus B19 (PCR - pozitiv). Najskor som to dostala od starsieho syna, ktory prekonal piatu chorobu s typickym prejavom a vysevom od 23.2. Ja som požiadala o vysterenie nakolko sa mi objavili vyrazky neznameho povodu v oblasti brucha, krizov a stehien a mam mierne bolesti klbov ruk, clenkov a kolien (bez teploty). Moja gynekologicka ma odporucila do rizikovej poradne. Som po IVF KET a picham si Clexane 0.4 1krat denne kvoli M2/M2 polymorfizmu v gene pre ANXA5. Neviete náhodou dokedy sa moze prejavit na dietatku následok tejto choroby ak to preslo aj na neho? Alebo sa proste len podrobne sleduje jeho vyvoj az do porodu? Ako je to s uzivanim nizkomolekulovych heparinov v pripade, ze virus presiel aj na dietatko a hrozi pripadne ta anemia? Je vacsie riziko prestat to uzivat alebo uzivat dalej? Pri prvom tehotenstve som pichala cele tehotenstvo a aj 6 nedelie po porode. Ma zmysel davat robit protilatky aj z plodovej vody podla Vas alebo je to len zbytočne riziko?
    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je potrebné sledovať u plodu prietoky v mozgových tepnách, aby sa čo najskôr objavila prípadná anémia. Parvovírus môže spôsobiť u plodu rozpad červených krviniek a chudokrvnosť, ak sa zistí anémia plodu, je indikované podávanie transfúzie priamo plodu. Ak ste v dosahu Bratislavy, prihláste sa k nám do rizikovej poradne, máme s týmto bohaté skúsenosti. Nízkomolekulárne heparíny môžete brať ďalej.

  • prosba o radu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer prednedávnom som potratila ale teraz mi robili testy a zistili mi parvovirusb19 pozitívny chcem sa opýtať či sa to lieči alebo nie a či ešte môžem mat deti