Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,651 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • MTHFR

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,nasla som na tejto stranke clanok ohladom kys.listovej. ja som homozygot pre mutaciu MTHFR,1.tehotenstvo nam skoncilo v 28t.,po zistení poruchy beriem na odporucanie mojej hematologicky kys.listovu a inj.B12.Teraz som v 5t., tak ma zaujima,aky na to mate nazor vy. Citujem z clanku:
    "V odbornej verejnosti prevláda názor, že liečba spočíva v užívaní kyseliny listovej. Ak ste MTHFR pozitívna/y môžete spapať aj jednu tonu „obyčajnej“ kyseliny listovej, vy ju neviete vo svojom tele dostatočne spotrebovať, pretože chemická reakcia prebieha len po enzymatický defekt a ďalej už nie.
    V mojej ambulancii sa špecializujem na diagnostiku a liečbu poruchy metabolizmu kyseliny listovej v spojení s gynekologickými ochoreniami.
    Treba však užívať látku, ktorá v prípade tohto metabolického defektu vo vašom tele nevzniká a tou je L-METHYLFOLÁT. Je to biologicky aktívna forma folátu prirodzene sa vyskytujúca v tele, ktorá zabezpečuje v organizme znižovanie hladiny toxického homocysteínu v každom období života, plánovania tehotenstva, či v tehotenstve samotnom a následnom dojčení. L-METHYLFOLÁT je obsiahnutý v preparáte FEMIBION Metafolin 800 a FEMIBION Metafolin 400 + DHA, ktorý vyrába a na náš trh priniesla spoločnosť Merck."
    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie som hematológ, ale klasicky sa pri defekte MTHFR doporučuje užívať kyselina listová. Vhodné sú aj kontroly homocysteínu v krvi, či nie je zvýšený.
    Uvedenú citáciu vidím prvý krát, pripadá mi na jednej strane logická, na druhej strane príliš komerčná na to, aby šlo o serioznu informáciu. My doporučujeme kyselinu listovú a v priebehu porodu podávame nízkomolekulárny heparín proti zrážaniu krvi.

Podobné otázky

  • Riziko preeklampsie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 15. týždni tehotenstva, mám leidenskú mutáciu (heterozygot) a tiež MTHFR (homozygot), kvôli čomu od začiatku tehotenstva užívam každý deň Fragmin 5000 na riedenie krvi predpísaný gynekológom. Na screeningovom vyšetrení mi vyšlo zvýšené riziko preeklampsie (1:13), kvôli čomu mi bolo doporučené ihneď užívať aspirin. Môžem užívať súčasne aspirin a Fragmin, keďže obidva lieky sú na riedenie krvi? Môj gynekológ mi aspirin v tomto prípade neodporučil, ako by som ale mohla minimalizovať riziko preeklampsie v mojom prípade? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mthfr a leiden heterozygot majú iba minimálny klinický význam a podávanie Fragminu je otázne.
    Určite však začnite užívať Aspirin, 150 mg večer, to je oveľa dôležitejšie ako zbytočný Fragmin.

  • Potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Pán doktor, potratila som teraz druhýkrát. Prvý potrat bol v 24.tt a druhý v 5.tt. Nebolo nič vidieť na ultrazvuku a hormon HCG mi klesal - 148,8, 126,6 a 86. Nakoniec ma čistili. Čo to mohlo spôsobiť? Výsledky z hematológie - PAI-1 4G/5G - homozygot, GPI-a T807C - heterozygot a MTHFR (A1298C)- heterozygot. Keď mi hematologička pichla fraxiparín, začala som špiniť a tehotenstvu bolo koniec. Mohol to spôsobiť fraxiparin alebo čo mohlo byť príčinou? Kedy sa môžeme pokúšať o bábo? Po kyretáži nemám špinenie ale také krvácanie (nie silné) ako pri menštruácii. Je to v poriadku?Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takáto malá gravidita sa potratí veľmi často, voléme to tzv. chemická gravidita, až 40% z nich sa potratí. Je preto zbytočné takto skoro vyšetrovať hormóny, stačí počkať, aj kyretáž je zbytočná.
    Počkajte mesiac a znovu možete otehotnieť, fraxiparin určite potrat nesposobil.

  • neovplivní to ovuláciu?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, ....v júni plánujem ísť na dovolenku k moru, no ak by to tak vychádzalo, že v termíne dovolenky by som mala dostať menštruáciu, by som navštívila môjho dr. aby sme menzes na pár dní oddialili. No chcem sa pre takéto oddialenie rozhodnúť len vtedy, ak budem mať istotu, že takéto oddial. menštruácie a následne po dovolenke odmenštruovaní neovplivní NAJBLIŽŠIU ovuláciu, aby určite prebeha. Totiž som zvyknutá na pravidelný cyklus 29 - 30 dňový, a povedala by som vždy je cyklus aj s ovuláciu, takáto pravideľnosť mi vyhovuje. HAK neužívam. od leta plánujeme s manželom dieťa tak mi na tej najbližšej ovulácii (po tom oddialení) velmi záleží aby isto prebehla, normálne tak ako som zvyknutá na pravidelné ovulácie. Vždy som totiž doteraz otehotnela bezproblémovo 3 krát ( z toho 2 aborty, 1 pôrod), vždy na prvý mesiac snaženia sa , tak nechcem aby sa na tom niečo zmenilo, len kôli posunu menštruácie. Som heterozigot V Leidene a ešte MTHFR (A1298C) heterozigot. Čím oddialovať v takomto prípade menštruáciu? ďakujem za odpoveď.

  • po potrate na hematologii

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pisala som Vam uz skor,ze po neskorom potrate som mala v krvi nejake protilatky.
    Vysledky uz mam len im velimi nerozumiem,lekar vravel,ze v pripade tehotnosti si budem pichat injekcie do brucha.Mozete mi vysvetlit co znamena:
    1xlaboratorna pozitivita APA-antibeta 2GP
    zvysenie inhibitora fibrinolyzy
    mutacia MTHFR A1298C homozygotna forma

    Dakujem velmi pekne a prajem pekny den

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    k tomuto sa nemožem vyjadriť, sú to hematologické vyýsledky. Hlavne ak boli naberané v gravidite, tak sa to nedá interpretovať.
    Mutácia MTHFR sa musí došetriť, doležitá je hladina homocysteínu.

  • vysetrenie krvy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pan doktor v septembri minuleho roka som potratila bola som odoslana na hematologiu a tam mi odobrali krv a zistili mi toto MTHFR 677 homozygot
    PAI-1 heterozygot
    ACE heterozygot
    LTA heterozygotViete mi prosim vysvelit co to znamena doktor mi len povedal ze ak otehotniem mam prist
    ApoE 3/3
    si znova odobrat krv.Dalej tam bolo Hypoimunoglobulinemia IgA,zvyseny IgM.
    Z:odoznievajuce reaktivne zmeny
    dakujem za vysvetlenie,mam strach ze co to znamena dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    všetko sa jedná o genetické testy na zrážanie krvi, verím, že Vám takto drahé vyšetrenie nerobili po jednom potrate, lebo to nemá na to vplyv, robí sa to až po 3 potratoch.
    Sú to hematologické záležitosti, bez gynekologického významu a musíte s tým kontaktovať hematologa.