5 myšlienkových pascí, do ktorých ako rodičia môžeme spadnúť– a ako sa im vyhnúť

MK | 23. október 2024
5 myšlienkových pascí, do ktorých ako rodičia môžeme spadnúť– a ako sa im vyhnúť

Máte niekedy pocit, že vaša myseľ hrá s vami hry? Že sa vám v hlave objavujú myšlienky, ktoré vám bránia vidieť veci také, aké naozaj sú? Nebojte sa, nie ste v tom sami. Všetci rodičia občas spadnú do myšlienkových pascí, ktoré nám komplikujú život.

Tieto rýchle "skratky" nášho mozgu nám síce pomáhajú zvládať zložité situácie, ale ak ich necháme bez kontroly, môžu viesť k úzkosti, frustrácii či pocitom viny. A to robí rodičovstvo ešte zaujímavejším, však?

Poďme sa spolu pozrieť na päť najbežnejších myšlienkových pascí, s ktorými sa ako rodičia stretávame, a ako sa z nich vymotať.

1. Čiernobiele myslenie

Vidíte svet len v dvoch farbách? Buď je všetko perfektné, alebo totálna katastrofa? Možno sa pristihnete pri myšlienkach ako:

"Moje dieťa sa v noci budí päťkrát, je to strašný spáč."
"Kričala som na deti, som hrozná mama."
"Môj trojročný má záchvaty hnevu, je to malý cholerik."

Ale pravda je taká, že svet nie je čiernobiely (aj keď by to bolo občas jednoduchšie). Nikto nie je dokonalý rodič ani dieťa. Všetci máme svoje silné stránky a slabosti. Skúste si všimnúť aj tie odtiene šedej (alebo dúhové farby, ak máte doma malého umelca).

2. Katastrofizovanie

Máte talent vidieť za každým rohom katastrofu? Možno to znie povedome:

"Ak mu dám cukríky, bude z neho závislák na sladkom na celý život."
"Syn má záchvaty hnevu, nikdy sa nenaučí ovládať svoje emócie."
"Môj tínedžer dostal zlú známku, nikdy sa nedostane na dobrú školu."

Vydýchnite si. Jedna situácia neurčuje celú budúcnosť (našťastie!). Jedna sladkosť, záchvat hnevu či zlá známka nie sú koncom sveta. Dôležité je vytvárať vyvážené hranice a sústrediť sa na dlhodobý rozvoj. A možno si občas dať ten cukrík spolu.

Čo robia mamy celý deň?
Prečítajte si tiež:

Čo robia mamy celý deň?

3. Zovšeobecňovanie

Stalo sa niečo raz a vy máte pocit, že sa to bude opakovať navždy? Napríklad:

"Moje dieťa stále v noci plače, už sa nikdy dobre nevyspím."
"Nechutila mu večera, vždy je taký prieberčivý."
"Dnes na ihrisku sme to nezvládli, asi nie som stvorená na hranie s deťmi."

Pamätajte, deti rastú a menia sa rýchlosťou svetla (alebo aspoň rýchlosťou, akou dokážu rozhádzať hračky po obývačke). To, čo platí dnes, nemusí platiť zajtra. A kto vie? Možno zajtra zje aj tú brokolicu.

4. Veštenie

Máte krištáľovú guľu, ktorá vám vždy ukáže ten najhorší možný scenár? Možno si myslíte:

"Táto narodeninová oslava bude katastrofa."
"Moje dieťa bude posledné v triede, kto sa naučí čítať."
"Určite prídeme neskoro a všetko sa pokazí."

Budúcnosť je nepredvídateľná (a to je na nej to krásne). Namiesto sústredenia sa na negatívne scenáre sa otvorme možnostiam, ktoré môžu nastať. Možno sa na tej oslave všetci skvelo zabavia a vy si dokonca stihnete dať teplú kávu.

5. Vzťahovačnosť

Beriete si veci príliš osobne? Napríklad:

"Moje dieťa nebolo pozvané na oslavu – to je preto, že ma ostatní rodičia nemajú radi."
"Moje batoľa ma nepočúva, určite ma nenávidí."
"Ak má môj tínedžer problémy, je to moja vina."

Nie všetko sa točí okolo nás (aj keď by sme si to občas priali). Každý má svoje vlastné pocity a motivácie. Niekedy sa veci dejú z dôvodov, ktoré s nami vôbec nesúvisia. A možno to, že vás batoľa nepočúva, je len preto, že práve objavilo, aké zábavné je búchať hrncami.

Ako sa vyhnúť myšlienkovým pasciam

Keď sa pristihnete pri negatívnej myšlienke, zastavte sa na chvíľu. Spýtajte sa sami seba: "Je táto myšlienka založená na faktoch alebo na mojich pocitoch?" Namiesto "Som zlý rodič" si povedzte "Mám myšlienku, že som zlý rodič." Tento jednoduchý posun vám pomôže uvedomiť si, že myšlienky nie sú fakty. Sú to len návštevníci v našej hlave, niektorí vítaní, iní menej.

Sústreďte sa na to, čo sa deje tu a teraz. Všímajte si malé radosti a úspechy každého dňa. Ako keď sa vaše dieťa prvýkrát samo obuje (aj keď opačne). Pripomeňte si, že nikto nie je dokonalý a všetci robíme chyby. A viete čo? To je úplne v poriadku.

Hovorte so sebou tak, ako by ste hovorili s dobrým priateľom v podobnej situácii. S láskou, pochopením a možno aj s kúskom humoru.

Dovoľte si prijať chaos (lebo priznajme si to, rodičovstvo je často o chaose), smiať sa na nedokonalostiach a tešiť sa z každého dňa so svojou rodinou. Lebo na konci dňa nie sú najdôležitejšie čisté podlahy, ale spoločné zážitky a láska, ktorú si navzájom dávame.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: