Návod na prežitie pre mamy: Čelíme tlaku dokonalosti

Veronika Kmetóny Gazdová | 26. apríl 2024
Návod na prežitie pre mamy: Čelíme tlaku dokonalosti

Každá z nás je iná, každej z nás sa dieťatko narodilo za iných okolností, do inej rodiny a nakoniec – každá z nás má aj iné dieťa. Takto je to úplne v poriadku. Čo ale v poriadku až tak nie je, je niekedy naša doba, ktorú žijeme. Tlak na rolu matky,

Tlak na jej výkon, výzor, v podstate na všetko. Z každej strany usmievavé dokonalé tehuľky, materstvo na profiloch sociálnych sietí ako z veľkej knihy „Príručka ideálu“. Pocit menejcennosti, zlyhania, vyčerpania a žiarlivosti je úplne namieste. Každá sa porovnáva. No ako sa tým sama nezdevastovať? 

V prvom rade si uvedomme, že život na obálkach lajfstajlových časopisov, v bulvárnych rozhovoroch a na sociálnych sieťach nie je realitou. Hľadajme inšpirácie, navzájom sa posúvajme, nesúďme, nehejtujme. Nemôžeme zmeniť svet, ale môžeme meniť svety okolo seba – začnime preto tým vlastným.

Mama, si skvelá!

Mama, robíš najviac, ako môžeš a najlepšie, ako vieš. Si tá najlepšia pre svoje dieťa. Nenechaj sa spochybniť ani tým, že tvoje dieťa ešte nechodí, nerozpráva, nenosí čisté jednotky, nevyhráva matematické olympiády, medaile zo športových súťaží, nechystá sa na gymnázium a neplánuje podať si prihlášku na vysokú školu. Tvoje dieťa je to najlepšie, napriek tomu, čo si myslí iná mama z ihriska. Je milované a má všetko, čo mu dokážeš dať. Hlavne vyrovnanú mamu, ktorá sa snaží byť najlepšou verziou samej seba – nie dokazovať iným niečo, čo ani oni sami nemajú. 

Neustále úsilie o dokonalosť, ktorá ani nie je nikde nikým definovaná, vedie iba k stresu, kriku, plaču, pochybnostiam, k narušeniu vlastnej i rodinnej pohody. Byť nedokonalou nie je zlyhaním! Je ok mať ciele – dosiahnuteľné, reálne a krok po kroku smerovať k ich dosiahnutiu – aby to bolo v najlepší prospech dieťaťa, rodiny, ale najmä seba samej. Pamätaj, ak sa nepostaráš o seba, nepostaráš sa už ani o druhého. 

V kruhu očakávaní a povinností

Hovorí sa, že ak človek nemá očakávania, nedôjde k sklamaniam pri ich nenaplnení. Ale každá z nás má očakávania. Najmä sama od seba – milión päťstotisíc úloh na jeden deň, starostlivosť o dieťa a jeho výchovu, o domácnosť, o plné hrnce a skrine čistej bielizne, o partnerský vzťah, pracovné povinnosti, nákupy, domáce úlohy, krúžky, darčeky pre 300 členov širšej rodiny, účty, pošta, plánovanie všetkého všetkým, do zbláznenia. K tomu ešte dobre vyzerať, pekne sa obliekať, športovať, mať vlastné koníčky a záujmy napriek tomu,  že si ani nespomenieme, kedy sme mali možnosť spať viac, ako je materský podpriemer.

Návod na prežitie pre mamy: Čelíme tlaku dokonalosti

Byť mamou je také náročné!

Ako ale naplniť potreby všetkých, očakávania samej voči sebe a zároveň nepadnúť na dlážku od psychického a fyzického vyčerpania, vyhorenia a vysilenia? Dokonca aj veda tento jav – snahu o dosiahnutie dokonalosti v každom smere v úlohe matky – nazvala syndrómom dokonalej matky, ktorej „nahráva“  aj doba sociálnych sietí. Ich obraz nám dennodenne pripomína, že toto je dokonalosť, my sme od nej na hony vzdialené, a tak sme pod tlakom neustáleho pretekania sa. Ale s kým a s čím? 

Začarovaný kruh

Mamy, ktoré majú samy od seba veľké očakávania, postupne zvyšujú nároky aj na svoje deti a okolie. Táto doba, ktorá je orientovaná najmä na výkon, nevynecháva ani oblasť materstva a rodičovstva. Ak má rodič prehnané nároky na seba, nikdy to nezostane v tejto rovine a posúva hranice na dosahovanie čoraz väčších limitov aj u svojich detí. U nich sa to môže postupne prejaviť aj ako odchýlka v emocionálnom a psychickom vývoji, čoho prejavmi sú zvýšená miera stresu u detí, úzkosti, sklony k rôznym poruchám (porucha príjmu potravy, sebapoškodzovanie, nežiaduce správanie voči svojmu okoliu ako šikanovanie a pod.). Duševné zdravie týchto mladých ľudí sa dostáva za hranice normálu, keďže pod neustálym tlakom vyrastali v osobnosť, ktorá nikdy nebola dosť dobrá.

Je v poriadku byť obyčajným človekom, individuálnou osobnosťou s osobitými vlastnosťami. To z nás robí jedinečných a v tom spočíva rozmanitosť celého sveta. Je v poriadku mať aj dni, kedy nie sme v poriadku, pochybiť a poučiť sa. Ak tento vzorec prijatia a prirodzeného zlepšovania sa na nás uvidia aj naše deti, poskytneme im obraz, ktorý je opakom škodlivého cyklu perfekcionizmu. Chyby vlastné i cudzie patria do procesu učenia, mamy dokážu prostredníctvom toho budovať odolnosť v sebe a vytvárať pre svoje deti priestor na ich rast a dosiahnutie úspechov.

Nikto nedokáže mame lepšie porozumieť ako tiež mama

Nikto nedokáže druhú mamu povzbudiť a inšpirovať tak ako iná mama. Ale zároveň, nikto nedokáže ublížiť jednej mame tak ako druhá mama. Dôkazom toho sú rôzne diskusné skupiny, mamičkovské debaty, kedy sa zo žien, ktoré sú de facto na jednej lodi, stávajú úhlavní nepriatelia a pretekárky o titul najdokonalejšia matka. Anonymita tohto priestoru navyše dáva pocit moci povedať veci, ktoré by sme do očí nikdy nepovedali. Ak naozaj nechceme úprimne poradiť, pomôcť, inšpirovať, aspoň neškoďme, neurážajme. 

Každá mama chce svojmu dieťaťu to najlepšie, len každá k tomu máme iné cesty. Keď zdieľame radosti a starosti pri výchove našich detí s inými mamami, nemajme pocit viny či zlyhania, že jedna to zvláda lepšie, druhá inak – po svojom. Všetky robíme chyby a žiadna z nás nie je dokonalá. Existuje však na svete jedna bytosť, pre ktorú dokonalou sme. Je to naše dieťa. Preto je dôležité veriť svojmu materskému citu, ktorý nám vždy napovie s ohľadom na lásku k nášmu dieťaťu. Pre každú z nás je totiž najdôležitejšie, aby mali naše deti vytvorené tie najlepšie podmienky na rast a rozvoj. Starostlivosť o deti by nemala sprevádzať honba za nedosiahnuteľným ideálom matky a matka by si, naopak, mala svoje materstvo užiť vo väčšom pokoji a bez porovnávania, výčitiek a sebaobviňovania. Mama, šetri energiu na podstatné veci!

Návod na prežitie pre mamy: Čelíme tlaku dokonalosti

Spokojná mama, šťastné dieťa

Mama, ak ťa bolí otvorená rana, budeš si do nej špárať ešte viac? Nie. Dopraješ jej liečivo, pokoj a čas na zotavenie a regeneráciu. Preto, ak nemáš v pohode deň, odhoď na čas sociálne siete a nedeprimuj sa ešte viac fiktívnymi obrazmi z nereálnych cudzích životov. Nie je to ten život, ktorí títo ľudia žijú v skutočnosti. Je to reklama, snaha o prezentáciu ideálu, ktorá nás má naučiť zmýšľať vo vzorci, že kúpou prezentovaného produktu si zabezpečíme aj ten šťastný výraz v príspevku, tú dokonalú rodinu z videa, ten pocit, ktorý v nás to všetko má vyvolať. 

Neuveriteľne veľakrát sme počuli, aby sme nechali žehlenie či upratovanie na potom – veď samo sa to nespraví a tak či tak to na nás počká. Mama, najedz sa, vyspi sa, daj si kúpeľ, staraj sa o svoje dieťa, ako najlepšie vieš a nechaj za hlavou to, čo si videla v telke a na sociálnych sieťach. Pretože práve ty, po celej prebdenej noci, ktorá nadväzuje na celý náročný týždeň, kedy sa tvoje malé morduje s prerezávaním štyroch zúbkov naraz, len sedíš a pozeráš, ako to má niekto dokonalé. Ver, že nemá. A práve ty, ktorá si už tretí deň v jednom pyžame, si zaslúžiš počuť, že si úžasná! 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: