Ako pomôcť deťom s kašľom a nádchou prírodnými prostriedkami

Redakcia | 24. október 2024
Návod pre rodičov: Ako pomôcť deťom s kašľom, nádchou a chrípkou prírodnými prostriedkami

Vidieť svoje dieťa trápiť sa s kašľom, nádchou alebo chrípkou nie je nikdy jednoduché. Hľadáme spôsoby, ako im uľaviť čo najšetrnejšie a najbezpečnejšie.

Pozrime sa praktické tipy na prírodné prostriedky, ktoré môžu pomôcť zmierniť symptómy a podporiť rýchlejšie uzdravenie vašich ratolestí. Upozorňujeme však, že všetky odporúčania by mali byť prispôsobené veku dieťaťa a jeho individuálnemu zdravotnému stavu. Preto je nevyhnutné konzultovať tieto postupy s pediatrom, aby ste zabezpečili správny prístup pre každé dieťa.

1. Glukány – posilnenie imunity. Čo sú glukány a ako pomáhajú?

Glukány, najmä beta-glukány, sú prírodné látky nachádzajúce sa v hubách, ovse a jačmeni. Majú schopnosť aktivovať imunitné bunky a podporovať obranyschopnosť organizmu, čo môže pomôcť v boji proti infekciám. Avšak glukány nemusia byť vhodné pre každé dieťa, najmä ak má dieťa oslabený imunitný systém, trpí autoimunitnými ochoreniami alebo je veľmi malé (deti do 1 roka). Pred podaním glukánov je dôležité poradiť sa s pediatrom, ktorý vám pomôže vyhodnotiť, či sú vhodné pre vášho malého pacienta.

Dostupné vo forme sirupov, práškov alebo kapsúl určených pre deti. Vždy dodržiavajte odporúčané dávkovanie uvedené na obale alebo podľa pokynov pediatra.

2. Islandský lišajník – úľava pre hrdlo

Islandský lišajník (Cetraria islandica) obsahuje slizové látky, ktoré vytvárajú ochranný film na sliznici hrdla a zmierňujú podráždenie. Pomáha pri suchom a dráždivom kašli a upokojuje bolesť hrdla. Je vhodný pre deti od 1 roku, no pred použitím sa opäť odporúča konzultácia s lekárom, najmä ak má dieťa citlivý tráviaci systém alebo akékoľvek alergie.

Tip: Čaj z islandského lišajníka môžete osladiť medom pre lepšiu chuť (ak je dieťa staršie ako 1 rok).

3. Inhalovanie 

Inhalovanie je dnes opäť populárnou metódou na liečbu respiračných ochorení, pričom jeho pozitívne účinky boli známe už od čias Hippokrata. Pomáha uvoľňovať dýchacie cesty, znižovať tvorbu hlienu a zmierňovať opuchy slizníc. Moderné inhalátory premieňajú roztok na jemnú hmlu, ktorá pôsobí priamo na dýchacie cesty s minimálnymi vedľajšími účinkami. Na inhalovanie sa používajú fyziologické roztoky, minerálne vody a mukolytické látky.

Inhalácia je vhodná aj pre deti, avšak pri vážnych ochoreniach, ako astma, alebo pre veľmi malé deti, je výber liekov na inhaláciu potrebné konzultovať s odborným lekárom, aby sa zabezpečila bezpečnosť a účinnosť terapie.

4. Bylinné čaje s medom – hydratácia a upokojenie

Bylinné čaje pomáhajú hydratovať organizmus a môžu mať upokojujúce účinky. Med má antibakteriálne vlastnosti a zmierňuje podráždenie hrdla. Vhodné bylinky: Harmanček, lipa, šípky, baza čierna. Med nikdy nepodávajte deťom mladším ako 1 rok. Aj tu je vhodné vyberať bylinky podľa veku dieťaťa a prípadných alergií, pretože niektoré bylinky môžu vyvolať neželané reakcie u veľmi malých detí.

5. Dostatočný odpočinok a tekutiny

Prečo sú dôležité?

Odpočinok umožňuje telu sústrediť sa na boj s infekciou. Dostatočný príjem tekutín predchádza dehydratácii a pomáha uvoľniť hlieny. Zabezpečte pokojné prostredie pre kvalitný spánok. Ponúkajte vodu, riedené ovocné šťavy, bylinné čaje alebo vývary. Sledujte príznaky dehydratácie, ako sú suché pery alebo znížená tvorba moču.

6. Vetranie a zvlhčovanie vzduchu

Prečo je to dôležité?

Čerstvý a vlhký vzduch uľahčuje dýchanie a zmierňuje podráždenie slizníc. Pravidelne vetrajte miestnosti, kde sa dieťa nachádza. Použite zvlhčovač vzduchu alebo umiestnite mokré uteráky na radiátory. Mokré uteráky môžete prevesiť aj na postieľku. Zvlhčovanie vzduchu je obzvlášť dôležité pre deti so suchými sliznicami alebo chronickými respiračnými problémami, no pozor na nadmernú vlhkosť, ktorá môže podporovať rast plesní.

7. Vyvážená strava bohatá na vitamíny

Ako podporiť imunitu stravou?

Vitamíny a minerály sú nevyhnutné pre správne fungovanie imunitného systému, no potreby detí sa líšia v závislosti od veku. Zatiaľ čo staršie deti môžu konzumovať pestrú stravu, dojčatá a malé deti vyžadujú osobitnú pozornosť pri výbere potravín.

  • Vitamín C: Citrusové plody, kivi, jahody, paprika, brokolica. Pre veľmi malé deti by sa tieto potraviny mali zavádzať postupne a s opatrnosťou, aby sa predišlo alergiám.
  • Zinok: Mäso, ryby, strukoviny, celozrnné obilniny. Konzultujte s pediatrom správne množstvá pre deti.
  • Probiotiká: Jogurty s živými kultúrami pre podporu črevnej mikroflóry. Pre dojčatá sa poraďte s pediatrom o vhodných probiotikách v špeciálnych formách.

Návod pre rodičov: Ako pomôcť deťom s kašľom, nádchou a chrípkou prírodnými prostriedkami

8. Nosné kvapky s fyziologickým roztokom

Ako pomáhajú?

Fyziologický roztok zvlhčuje nosovú sliznicu a uľahčuje odstránenie hlienov. Nosné kvapky sú vhodné už od narodenia. Aplikujte 1-2 kvapky do každej nosovej dierky niekoľkokrát denne. Pri dojčatách je však veľmi dôležité zabezpečiť, aby kvapky neobsahovali iné zložky, ktoré by mohli byť pre dieťa dráždivé.

Kedy vyhľadať lekára

Ak má dieťa vysokú horúčku, ťažkosti s dýchaním, vyrážku alebo ak sa stav zhoršuje.

Starostlivosť o choré dieťa je výzvou, ale s týmito prírodnými prostriedkami môžete zmierniť jeho nepríjemné symptómy a podporiť rýchlejšie zotavenie. Pamätajte, že každé dieťa je jedinečné, a to, čo funguje u jedného, nemusí u iného. Preto vždy sledujte reakcie svojho dieťaťa a neváhajte sa poradiť s pediatrom, najmä ak vaše dieťa trpí chronickými ochoreniami alebo má oslabenú imunitu.

Poznámka: Tento článok má informatívny charakter a nenahrádza odbornú lekársku starostlivosť. Pred použitím akýchkoľvek prostriedkov sa poraďte s lekárom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: