7 tipov, ako naučiť dieťa rozumieť svojim emóciám

Redakcia | 24. október 2024
7 tipov, ako naučiť dieťa rozumieť svojim emóciám

Či už je to radosť z novej hračky alebo strach pred polročnou písomkou, emócie sú neoddeliteľnou súčasťou každodenného života. Sú nepredvídateľné, silné, no zároveň nádherné. Každý rodič vie, že deti prežívajú svoje pocity intenzívne.

Keď dieťa prežíva silné emócie, rodičia často nevedomky používajú slová, ktoré môžu jeho pocity zľahčiť alebo dokonca spôsobiť, že sa dieťa cíti nepochopené. Výrazy ako „prestaň plakať, to nie je nič vážne“ alebo „nebuď taký precitlivený“ môžu viesť k tomu, že dieťa začne potláčať svoje emócie, pretože ich vníma ako neadekvátne. Rovnako frázy typu „veď je to len maličkosť“ či „prečo jednoducho neprestaneš byť smutný“ minimalizujú význam jeho prežívania a posilňujú pocit, že na jeho emóciách nezáleží. Hrozby alebo ultimáta typu „upokoj sa hneď“ môžu len zvýšiť frustráciu a stres.

Deti potrebujú, aby boli ich emócie uznané a prijaté, nie popierané alebo bagatelizované

Rodičia robia chybu, keď sa snažia kontrolovať alebo utlmiť emocionálne reakcie namiesto toho, aby ich dieťa naučili, ako s nimi zdravým spôsobom pracovať.

7 tipov, ako naučiť dieťa rozumieť svojim emóciám

1. Emócie sú dočasné

Každá emócia – či už je to šťastie, hnev alebo smútok – je reakciou na daný moment. Deti (a občas aj dospelí) si často myslia, že ak prežívajú niečo zlé, nikdy to neskončí. Ako ten veľký tmavý mrak na oblohe, ktorý však skôr či neskôr pominie. Vysvetlite deťom, že emócie sú ako vlny – prídu a odídu. Pomôžte im pochopiť, že všetko sa mení, vrátane ich pocitov.

Praktický tip: Keď sa dieťa cíti zle, posaďte sa s ním a skúste spolu pomaly dýchať. Povedzte napríklad: „Aj toto prejde, poďme sa spolu upokojiť.“

2. Radosť je naším prirodzeným stavom

Uprostred všetkých pocitov – hnevu, smútku, frustrácie – existuje v deťoch niečo, čo nikdy nezmizne: vnútorná radosť. Tento stav čistej pozitívnej energie môže byť občas zatemnený, ale nikdy sa nestratí. Naučte deti, aby sa sústredili na veci, ktoré im robia radosť - hra s kamarátom, obľúbená kniha alebo objatie. 

Praktický tip: Každý večer si sadnite a spýtajte sa dieťaťa: „Čo bolo dnes najlepšie?“ Pomôže im to zamerať sa na pozitívne momenty a udržať si radosť aj v náročných chvíľach.

3. Emócie prichádzajú v rôznych podobách

Nie všetky pocity sú rovnaké. Niektoré sú rýchle a veľké, iné pomalé a malé. Naučte deti rozpoznať, že hnev je rýchla a veľká emócia, zatiaľ čo pokoj môže byť malý a tichý. Keď si uvedomia, že sú väčšie ako ich emócie, naučia sa ich zvládať s rozvahou. Skúste sa spýtať: „Bola táto emócia väčšia ako ty?“ Pomôže im to lepšie pochopiť svoje vnútorné prežívanie.

7 tipov, ako naučiť dieťa rozumieť svojim emóciám

4. Zmiešané pocity sú normálne

Čo robiť, keď sa v srdci mieša smútok a úľava? Deti môžu často zažiť viac emócií naraz, napríklad keď zomrie ich domáce zvieratko, ktoré bolo chorľavé. Vysvetlite deťom, že je úplne normálne mať zmiešané pocity. 

Praktický tip: Keď vidíte, že dieťa prežíva viac emócií, spýtajte sa ho: „Máš pocit, že si smutný aj spokojný zároveň?“ Pomôže mu to lepšie porozumieť, čo cíti.

5. Všetky emócie sú užitočné

Každá emócia, či už je príjemná alebo náročná, nám niečo hovorí. Sklamanie, hnev alebo radosť – všetky nám posielajú signály o tom, čo sa v nás deje. Učte deti, že emócie nie sú ani dobré, ani zlé, ale jednoducho ukazujú, čo potrebujeme.

Praktický tip: Rozhovor o signáloch, ako sú semafory – zelená, červená, žltá – je skvelým spôsobom, ako im vysvetliť, že aj emócie nám vysielajú podobné signály.

6. Cvičením vieme niektoré emócie zvýšiť a iné znížiť

Ako hudobný mixážny pult – deti sa môžu naučiť zosilniť pozitívne emócie a stíšiť tie náročné. Napríklad vďačnosť je emócia, ktorú môžeme pestovať. Pri spoločnej večeri si môžete povedať, za čo ste dnes vďační. Táto jednoduchá prax pomáha cítiť sa spokojnejší, nech sa deje čokoľvek. Deti nemusia byť len pasívnymi obeťami svojich emócií. Môžu sa naučiť techniky, ktoré im pomôžu upokojiť sa, keď cítia, že strácajú kontrolu.

Praktický tip: Naučte dieťa jednoduché dýchacie cvičenie – napríklad dýchať pomaly nosom na štyri doby, zadržať dych na štyri doby a potom vydýchnuť ústami na štyri doby. Týmto spôsobom sa môže naučiť, ako upokojiť svoje telo a myseľ.

7. Naučte deti, že sú zodpovedné za svoje reakcie

Deti potrebujú vedieť, že aj keď nemôžu vždy ovplyvniť, čo sa deje okolo nich, môžu ovládať, ako na to zareagujú. Ak sa nahnevajú, môžu si vybrať, či budú kričať, alebo sa radšej vyrozprávajú, predýchajú príliš silnú emóciu, pôjdi si zaskákať na švihadle či zakričia do vankúša.  

Naučiť deti rozpoznať svoje emócie a spracovať ich primeraným spôsobom im pomôže nielen teraz, ale pripraví ich aj na budúce vzostupy a pády. 

Zdroj: www.mother.ly

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: