Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • missed

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry vecer pan doktor mam par otazok.mala by som byt v 10t.t posledna menzes bola 2.11.dnes som bola na sono a moj lekar mi oznamil ze babetko pravdepodobne odumrelo lebo velkostou je akoby v 6t.t (cize take ako pred mesiacom)a nepocuje ziadne ozvy.hned ma poslal na interne a do nemocnice na cistenie.tam mi vsak lekar povedal ze kludne mozem byt v 6t.t a ze mam radsej pockat tyzden ako sa bude vsetko vyvijat ze mozno je srdiecko len este slabucke.v nemocnici mi zistili nalez crl 4mm-odpovedajuci6t.t,bez eo hematomu,adnexa bilat bez echopatologie cd bez volnej tekutiny.moj lekar mi robil prve sono pred mesiacom kedy som mala byt cca v 6t.t.je mozne ze by odumrety plod bol v tele mesiac?nemam ziadne takosti,krvacanie,spinenie,bolesti,nezvraciam dokonca i vysledky z interneho mam vsetky dobre nenaznacuju ziaden zapal ani nic podobne.k comu by ste sa priklanali vy je babetko len malicke alebo odumrelo?dakujem za skoru odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak bol pred mesiacom v matenrici plod veľkosti 6. týždna a o mesiac je tam znovu, tak zrejme naozaj ide o missed abortus, odumretý plod može byť v tele aj mesiac.
    Na druhej strane sa nič nestane, ak sa počká ešte týždeň, aby sa vylúčil prípadný omyl, ak za týždeň plod nenarastie tak na 100% ide o zamlknutý potrat.

Podobné otázky

  • Zvýšené TSH, bez ovulacie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    lekár mi robím na vyžiadanie hormonálny profil a dala som si náhodou vziať aj hormony na štítnu žľazu. Po missed abortion pred pól rokom som začala mávať spinenie pred MS hnedej farby.
    Lekár mi dal Duphaston, nepomáhalo mi to, tak som si vyžiadala tieto testy. Vyšiel mi zvýšený TSH hormón na 7,6, ft3 a ft4 v norme, vyšší prolaktín 35. Odber v 19. deň cyklu, dĺžka cyklu 25-26 dní.
    O týždeň mám termín u enokrinologa. Lekar mi k tomu povedal že mám z tohto anovulacne cykli. O babo sme sa ešte nezačali snažiť.
    Prosím, máte s týmto nejaké skúsenosti? Budem môcť mat dieta ked mi endokrinologicka nasadí liečbu?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je potrebné aby sa k tomu vyjadril endokrinológ, môže sa jednať o skrytú zníženú funkciu štítnej žľazy. Hladiny prolaktínu sa musia interpretovať veľmi opatrne, pretože môže stúpať aj v dôsledku ranného stresu a očakávania výsledkov pri odbere.
    Otehotneli ste bez problémov a predpokladám, že sa Vám to podarí znova. Jeden zamlknutý potrat v živote ženy neznamená do budúcnosti žiadne zvýšené riziko, samozrejme ak sa nerobila kyretáž, ktorá zvyšuje riziko predčasného pôrodu.

  • nechut na sex

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor. Mam 28 rokov a 17 messcnu dcerku, ktoru som kojila 14 mesiacov. Vo february som otehotnela, co sme sa velmi potesili, avsak skoncilo to ako missed v aprili. Od vtedy uzivam Triquilar. Moj problem vsak pretrvava uz asi rok. Po porode chut na sex bola normalna, ale v poslednom case nemam takmer ziadnu chut sa milovat. Az mam niekedy z toho v hlave hrozu. A od kedy beriem antikoncepciu, ktoru mam len docasne aby som po zakroku neotehotnela, tak chut nie je ziadna. Ale tento stav trva asi tak rok. Citala som na internete, ze by mohli pomoct nejake naplaste ktore obsahuju testosteron. Prosim o radu co by mi mohlo pomoct. Vo vztahu to samozrejme zacina uz pocitovat, ze mame problem :-( Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Váš problém je pomerne častý a je komplexný. Príčinou sú hormonálne výkyvy ale aj psychické zmeny sposobené porodom a materstvom. Antikoncepcia obsahuje gestagény, ktoré tiež znižujú chuť na sex.
    Existujú náplaste s testosterónom, ale tieto sú určené ženám po menopauze, Vaše vaječníky isto produkujú dostatok testosterónu. Nadbytočný testosteron by u Vás sposoboval veľa nežiadúcích účinkov.
    Skúsiť možete Arginmax pre ženy, ale vhodná by bola aj konzultácia psychológa, strata libida je často prvým príznakom skrytých psychických problémov.

  • tehotenstvo po missed abortion

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pred troma mesiacmi som podstupila missed abortion, no teraz som neplanovane opat otehotnela. Bola som u svojej doktorky, ktora mi tehotenstvo potvrdila a predpisala duphaston na udrzanie plodu. Hovorila mi, ze je vysoke riziko, ze opat potratim a ked som sa jej pytala, ci by nebolo v takom pripade lepsie to tehotenstvo ukoncit, povedala, ze v ziadnom pripade, ze by som uz nemohla mat deti. Velmi sa bojim, ze opat potratim a zaroven som momentalne vo velmi stresovom obdobi a vo veľmi zlozitej zivotnej situacii. Aj ked by som si dieta velmi priala, je to prilis skoro, preto vazne uvazujem o umelom preruseni tehotenstva. Preto by som sa chcela opytat, ake vysoke je riziko potratu v mojom pripade, ci by pre mna bolo lepsie v tehotenstve pokracovat, aj s rizikami alebo by som ho mala radsej ukoncit (som v cca 5-6 tyzdni), ake existuju moznosti vykonania potratu, ci by mohol mat potrat nejake trvale nasledky a ak ano, ake. Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dochádza Vám, že rozhodujete o živote svojho dieťaťa ?
    Teraz Vám to nevyhovuje tak ho dáte zabiť ?
    Poriadne si to rozmyslite, predošlý zamlknutý potrat nie je indikáciou na ukončenie terajšej tehotnosti.

  • fraxiparine

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den p. doktor,
    chcem sa spytat, mala som missed ab v 10 tyzdni min. rok v novembri, v juli tento rok som mala podla vsetkeho spontanny mikropotrat, mala pozitivny test a za dva tyzdne som dostala menzes...bolo mi zistene, ze mam vrodeny trombofilny stav mutacia faktor V leiden heterozygot. moj gynekolog povedal, ze mi odporuca pichat si uz po ovulacii fraxiparine na riedenie krvi.
    moja otazka, nie je to zbytocne pichat si fraxiparine takto skoro? nestaci az po diagnostikovanom tehotenstve a dovtedy ci by nestacilo uzivat len anopyrin? aky postup by ste zvolili vy?
    dakujem vam velmi pekne za vasu odpoved. pekny den zelam

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte opakované straty a máte Leidenskú mutáciu, tak je vhodný nízkomolekulárny hepraín už pred otehotnením, aby sa základ placenty dobre vyvíjal od začiatku.

  • Arthotec Forte

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    v pondelok idem na kyretaz kvoli missed abort. Dali mi lieky Arthotec Forte. Mam ich uzit v den operacie rano? (kyretaz je planovana na 12.30) alebo vecer predtym? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hlavne si dajte zopakovať ultrazvuk, či naozaj ide o missed abortus. Túto diagnozu niekde skoro vobec neriesia a cakajú, mnohým plodom tak zachránili život.
    Netuším prečo Vám dali arthotec nikde sa to nedáva, a nechápem zmysel tej liečby.