Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Morfologia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prosím vás môžte mi napísať čo je to a čo sa vyšetruje na Morfologickom vyšetrení a že ma čaká ešte nie aké na cukrovku počula som že to nieje veľmi príjemne som v 16tt chcela by som niečo o týchto vyšetreniach vedieť.A ešte dnes som si našla na nohavičkách takú mazľavú hrudku čo to môže byť mam isť za svojim lekárom alebo je to len také prechladenie Dakujem, pekný deň.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    morfologické vyšetrenie je normálne ultrazvukové vyšetrenie, kde okrem toho, že sa zmeria plod tak sa prehliadne aj jeho morfológia - ultrazvukom sa vyšetrí jeho stavba a zistia sa prípadné chyby.
    Morfologické ultrazvukové vyšetrenie sa prevádza v 10., 20. a 30. týždni.
    Mazľavá hrudka nie je nič vážne.
    Vyšetrenie na cukrovku sa prevádza v 24.-28. týždni - odoberie sa krv nalačno a po vypití sladkej vody a by sa zistila aj skrytá porucha spracovania cukrov.

Podobné otázky

  • Krvné testy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, všade čítam o prvotrimestrálnom skríningu, tripple testoch... ale musím sa priznať že je to trochu mätúce pre mňa. Čakám druhé dieťa - pri prvom mi skríningy neboli robené, iba odber na AFP..to bolo v poriadku, tak som sa ani nad možným poškodením dieťaťa nezamýšlala. Teraz však pri odbere krvi v prvom trimestri dala doktorka urobiť aj PAPP a free beta hcg - hodnoty mi vyšli papp znížené a beta hcg zvýšené. Žiadne sono mi robené nebolo, lebo by mi že vraj nemali kde vyhodnotiť riziko poškodenia?! MUDr povedala, že u nás je toto vyšetrenie, aj odbery ešte len "v plienkach" a že samostatné hodnoty nič neznamenajú (laboratórium začalo robiť papp a free beta hcg ešte len pred časom). Potom v 14 tt som bola na sono, kde zmerali iba dĺžku bábätka, aby vedela určiť týždeň tehotenstva na odbery - AFP som mala v norme, HCG mierne zvýšené. Pre istotu ma poslala na genetické vyšetrenie do iného mesta - tu mi bol urobený podrobný ultrazvuk, morfologia plodu (bez zjavných patologii), následne bolo určený podľa BPD 36 (17tt), podľa FL 24,7 (17/3 tt), AC 10,69 (16/4tt) presný termín (podľa odberu ktorý mi robila moja mudr tam bol rozdiel cca 5-7 dní) - genetička mi urobila druhý odber krvi - dala urobiť skríning, riziko vyšlo na DS 1:417 a na iné vady (rázštepy...) 1: 6677. Keď som volala, tak hovorila že je to OK, že ona tomuto laboratóriu verí a nemám predispozíciu ísť na odber plodovej vody. Ja som potom doma dlho uvažovala či ísť, alebo neísť, nakoniec som sa rozhodla pre amnio, ktorú som absolvovala minulý týždeň. A teraz sa chcem spýtať, či bývajú niekedy tieto hodnoty krvi falošne pozitívne, alebo či má zmysel hodnotiť každú hodnotu samostatne? Genetička tvrdí, že samostatné hodnoty nie sú vôbec smerodajné. Tak teraz pevne verím a dúfam že všetko bude v poriadku....

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Váš príspevok ukazuje chaos a neporiadok v tehotenskom skríningu na Slovensku. V Čechách bol pred rokom prípad úmrtia ženy na otravu krvi po amniocentéze, bavilo by ma, či Vás o takejt možnosti informovali predtým, než Vám spravili zbytočnú amniocentézu.

  • bakterie v ejakulate

    , Autor: Registrovaný používateľ

    pan doktor opat vas zdravim, som vam pisala minule, že manžel nemal nalez na myko, ureu, chlamydie, ale v ejakulate ma nalez - bakterie, zajtra ide k lekarovi, takže budeme mudrejší.
    môže to byt tým, že ma zvýšené tie leukocyty ? preto sú tam baktérie? môžu baktérie zhoršovať tvar spermií ? nakoľko sme mali stale normospermiu, teraz je zhoršená morfologia a je tam napisane pravdepodobne že je tam urologický nález
    je potrebné preliečiť aj mna ? o aké bakterie sa najčastejšie jedná a čo zapričínuje ich vznik ?
    podotýkam, že som 2 krat spontánne otehotnela, aj ked potratila
    dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    baktérie sa do ejakulátu dostávajú zrejme v prostate, a manžel može mať chronický zápal prostaty. Ale nie som urolog, je to otázka pre neho.
    Z mojho hladiska iba jedno, Vaše potraty s tým určite nesúvisa.

  • VYSETRENIE

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,chcem sa spýtať čí sa dá Morfologia vyšetriť dvakrát ked s prvého vyšetrenia tam nemám všetky záznamy.Neviem či to nemôže vadiť pre dalši priebeh tehotenstva.

  • Informacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,dnes som bola na morfologické vyšetrenie ale lekárka nebola veľmi ochotná sa rozprávať tak by som vás chcela spýtať či je podľa toho čo mam napísane v teh.preukaze všetko v poriadku. Poloha-BPD-49,3 20/6 A+ P+
    FL-30,9 20/2
    Placenta na prednej stene bpd
    Zakl.morf.plodu v norme.
    Ma význam podstúpiť vyšetrenie ešte raz známy lekár je mimo SK mala som isť na vyš. k nemu tak neviem či je všetko v poriadku alebo mám isť za ním ked sa vráti.Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa údajov je plod symetrický (chýba údaj o brušku) a základná morfologia plodu v norme. Čo asi znamená, že kolegyňa nič zlého nenašla.

  • missed abort v 12 tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, v 12 tt som mala missed abort, podla sono vyš. morfologia plodu bola v poriadku. Asi koncom 10 tt som prekonala virusové ochorenie gastroenteritidu, mozno nejake rotavirusy. Chcela by som vediet ,ci to mohlo vyvolat abort , do akeho stadia vyvolavaju virusy aborty a morfologicke poskodenia plodu. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    i keď niektoré enterovírusy sú potenciálnym faktorom, zvyšujúcim riziko potratu, tieto riziká sú skor hypotetické a nie je dokázaný sposob infekcie plodu a jeho úmrtia.
    Rotavírusy sú z čeľade enterovírov, ale o ich priamej škodlivosti som nečítal.
    Preto ja osobne sa nazdávam, že missed abortus sposobila genetická anomália, tak ako je to v 90% prípadov. Plod može byť sonografidky normálny.