Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Cisársky rez

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,dcérku musím porodiť cisárskym rezo,zo zdravotných dôvodou,mám totiž,zlú zrážanlivosť krvy a vnútorné aj vonkajšie varixy na vulve a oboch nohách.Trpím strednou anémiou.Chcela by som sa spýtať ako prebieha cisársky pôrod pri epidurále,či je možné tam mať manžela,ako dlho sa zotavuje po opreácii,aký krém pomáha pri zotavovaní rezu,či sa môže použit vstrebateľná niť aj na vonkajšie šitie,či bolí epidurál a na čo sa mám pripraviť.4o zo sebou do pôrodnice,príde mi aj menzes?Ako dlho tam budem?Veľmi pekne vám ďakujem.Bojím sa cisárskeho,radšej by som rodila 10 detí prirodzene ako cisárskym,no zdravotný stav mi to nedovoľuje.Dcérku som rodila 2 dni,ale radšej tak ako operačne,ach jaj.Prosím odpíšte mi aby som sa trošku ukľudnila a získala potrebné informácie.Lucka z Komárna

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte zníženú zrážanlivosť krvi tak je cisársky rez veľmi nebezpečný a ak zvýšenú tak by sa nemal robiť, pretože hrozí trombóza a vtedy je lepší spontánny porod, Vaša indikácia mi príde bizardná aj tie kŕčové žily.
    Ak máte poruchu zrážania, tak je otázna aj epidurálna analgézia - pri zníženom zrážaní sa nesmie podať, aby ste nekrvácala do miechy.
    My prepúšťame domov po cisárskom reze už 3. deň ale viem, že niektoré nemocnice držia ženy aj viac ako 5 dní po cisárskom reze !!!
    Skúste kontaktovať inú porodnicu, možno Vám dajú šancu rodiť spontánne, hlavne ak ste druhorodička.

Podobné otázky

  • Parvovirus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor, z PCR testu a aj antigenoveho mi zial vyslo, ze som v 13tt prekonala 5tu chorobu. Mam informaciu o tom, ze teraz mi musi byt robene sono kazde 2 tyzdne avsak nemam odpovede na nasledujuce otazky, prosim mozete mi ich zodpovedat? Budem moc vdacna.
    1. Ak sa pri 2 tyzdennych sonach zavcasu pride na to, ze babatko je nakazene, bude prejavovat znamky anemie a bude potrebovat transfuzie, a dostane ich aka je pravdepodobnost, ze liecba bude ucinna/uspesna?
    2. Od akeho tyzdna sa robievaju transfuzie dietatku?
    3. Je mozne taketo babatko donosit alebo je nutny cisarsky rez v skorsom termine?
    4. Byvaju nejako trvalo poznacene do zivota taketo deti co prekonali tuto chorobu v brusku, alebo sa da povedat, ze pri spravnom manazovani liecby sa rodia zdrave?
    5. Ak mavaju nejake trvale nasledky, ake to prosim zvacsa byvaju?

    Vopred dakujem za uprimne odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1, 2. transfúzie sa technicky dajú podať okolo 18. týždňa, napriek liečbe však asi 30% detí má problémy s neurologickým vývojom po pôrode.
    3. plod určite môžete donosiť, ak sa nepotratí pred možnosťou podať transfúziu, avšak iba malá časť plodov po infekcií má prejavy
    4. viď prvý bod
    5. oneskorený neurologický vývoj

  • Nechuť na sex

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prosím vás čo treba vyšetriť alebo užívať na zvýšenie libida.Momentálne som 10mesiacov po pôrode cisárskym rezom, syna nekojim nespustilo sa mi mlieko,ale nemám absolútne žiadnu chuť ani potrebu sexu,čo muž nechápe,čomu rozumiem.Ja som ani pred tehotenstvom nejako tej chute nemala,mala som dlhšie zvyseny prolaktin inak som bola ok,ale ten sa mi už upravil.Mozem byť takáto frigidna,lebo sa to trápi ale keď nieje chuť čo mám robiť.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade je skvelé, že máte chuť to riešiť. Čo sa týka sexuálnej apetencie, každý sme iný, a každý máme iný temperament a chuť na sex.
    Pôrod je veľmi náročný proces, zvlášť ak nedopadne fyziologicky a končí sa operáciou. Cisársky rez žiaľ zvyšuje aj riziko popôrodnej depresie, rovnako aj zvyšuje šancu na problémy s dojčením, čo je zrejme aj Váš prípad.
    Nechuť na sex naozaj môže byť prvým príznakom depresie, preto by bolo dobré vyhľadať odbornú pomoc. Žiaľ u nás je to trocha problém, pretože nielen gynekológovia ani praktici nie sú v tejto oblasti dostatočne edukovaní a sexuológov je málo. Skúste sa poradiť so svojim gynekológom, verím že Vám poradí alebo pomôže.

  • Mohla by som aj pri pôrode silnejšie krvácať ?

    , Autor: Registrovaný používateľ


    Prvý krát keď som bola tehotná tak som mala zamlčaný potrat v 12tt. Pri kyretazi som krvacala viac ako som mala a preto si ma nechali jeden deň na pozorovaní v nemecnici . Mohlo by sa stať žeby som mohla aj pri pôrode viac krvácať ? Mám z toho trochu obavy . Chcem rodiť prirodzene no len ešte neviem či mi to moja chrbtica dovolí pretože už teraz mám dosť časté bolesti .
    Za odpoved ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    silnejšie krvácanie pri kyretáži pre potrat nie je rizikovým faktorom pre zvýšené krváanie pri pôrode, naopak cisársky rez zvyšuje výrazne krvné straty. BOlesti chrbta samozrejme nie sú indikáciou k cisárskemu rezu.

  • Velka rodina

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa Vás na nieco spytat. Mam asi 155 cm. Chceli by sme mat s manzelom velmi velku rodinu, asi 7 deti. Rodina mi vravi, ze s mojou vyskou budem rada, keď porodim 1 dieta. Bojim sa, ze naozaj tolko deti neporodim prirodzene,kedze som nizka a chuducka. Kolko cisarskych rezov moze zena absolvovat? A nedaju sa kupit nejake lieky ktore podporia pôrodnost a zena moze porodit na jeden krat viac detii?Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    indikáciou na cisársky rez je výška menšia ako 150 cm, takže u Vás sa musí postupovať individuálne, bude závisieť, ako veľké bude dieťa v maternici, nemusí sa automaticky robiť cisársky rez.
    Bezpečné sú dva cisárske rezy, ale pri dokladnom sledovaní si viem predstaviť ešte tretí aj štvrtý cisársky rez.

  • jazva po sekcii

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    zaujímalo by ma, či riziko roztrhnutia jazvy v tehotenstve po niekoľkých sekciách ( mám na mysli 2 - 3 sekcie) je zvýšené, ak je väčší plod, tým pádom teda aj maternica je zväčšená. Čiže, či je napríklad menší predpoklad roztrhnutia, ak žena čaká 3 kg dieťa a či je väčšie riziko, ak má dieťa 4 kg? Ja som po 2 sekciách a v budúcnosti chcem mať ešte aspoň jedno dieťa, takže ma to dosť zaujíma, pretože prvý syn vážil len 2550 g a druhý 4080 g a v druhom prípade som mala teda riadne brucho.... Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno riziko je relatívne vyššie, preto niektoré odborné spoločnosti doporučujú robiť primárne cisársky rez ak vychádza dieťa ultrzvukovo vačšie.