Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • jazva po sekcii

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    zaujímalo by ma, či riziko roztrhnutia jazvy v tehotenstve po niekoľkých sekciách ( mám na mysli 2 - 3 sekcie) je zvýšené, ak je väčší plod, tým pádom teda aj maternica je zväčšená. Čiže, či je napríklad menší predpoklad roztrhnutia, ak žena čaká 3 kg dieťa a či je väčšie riziko, ak má dieťa 4 kg? Ja som po 2 sekciách a v budúcnosti chcem mať ešte aspoň jedno dieťa, takže ma to dosť zaujíma, pretože prvý syn vážil len 2550 g a druhý 4080 g a v druhom prípade som mala teda riadne brucho.... Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno riziko je relatívne vyššie, preto niektoré odborné spoločnosti doporučujú robiť primárne cisársky rez ak vychádza dieťa ultrzvukovo vačšie.

Podobné otázky

  • Otvorená jazva po sekcii

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, po dvoch nutných sekciách sa mi otvorila z jednej strany jazva na maternici. Pravdepodobne som neplánovane otehotnela, akú mám pravdepodobnosť, že dieťa normálne vynosim? Aké je riziko ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    presne pre toto sa snažíme vyhýbať cisárskym rezom, pretože jazva na maternici po nich tvorí celoživotný handicap a riziká. V súčasnej dobe by žiadna žena nemala neplánovane otehotnieť, antikoncepcia je dostupná a bezpečná pre každú ženu.
    Čo sa týka prognozy gravidity, závisí na jej umiestnení v maternici a na veľkosti defektu v stene maternici, ale väčšinou by nemal byť problém, ak sa plod neusídli priamo v okolí jazvy. Bude potrebné dôkladné ultrazvukové vyšetrenie, po ňom sa bude dať povedať prognoza.

  • jazva po sekcii

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    som 4 mesiace po sekcii a jazva nieje stale zahojena uplne. V strede je uz bieli pasik ale po bokoch je stale mierne vystupena a cervena. Podla mojho gynekologa je vsetko v poriadku. Pred mesiacom mi povedal ze mam este stale vysoko maternicu a teraz naposledy mi povedal ze je stale vysoko a nechape preco!! viete mi povedat preco je stale vysoko a preco sa jazva hoji tak dlho? Dakujem