Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Nechuť na sex

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prosím vás čo treba vyšetriť alebo užívať na zvýšenie libida.Momentálne som 10mesiacov po pôrode cisárskym rezom, syna nekojim nespustilo sa mi mlieko,ale nemám absolútne žiadnu chuť ani potrebu sexu,čo muž nechápe,čomu rozumiem.Ja som ani pred tehotenstvom nejako tej chute nemala,mala som dlhšie zvyseny prolaktin inak som bola ok,ale ten sa mi už upravil.Mozem byť takáto frigidna,lebo sa to trápi ale keď nieje chuť čo mám robiť.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade je skvelé, že máte chuť to riešiť. Čo sa týka sexuálnej apetencie, každý sme iný, a každý máme iný temperament a chuť na sex.
    Pôrod je veľmi náročný proces, zvlášť ak nedopadne fyziologicky a končí sa operáciou. Cisársky rez žiaľ zvyšuje aj riziko popôrodnej depresie, rovnako aj zvyšuje šancu na problémy s dojčením, čo je zrejme aj Váš prípad.
    Nechuť na sex naozaj môže byť prvým príznakom depresie, preto by bolo dobré vyhľadať odbornú pomoc. Žiaľ u nás je to trocha problém, pretože nielen gynekológovia ani praktici nie sú v tejto oblasti dostatočne edukovaní a sexuológov je málo. Skúste sa poradiť so svojim gynekológom, verím že Vám poradí alebo pomôže.

Podobné otázky

  • Nechuť na sex

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Som takmer 2 roky po pôrode. Nekojila som, nemala som takmer žiadne mlieko, mala som sc.
    Problém je v tom že už je to dosť dlhá doba a ja vôbec nemám chuť na sex. Od pôrodu som ako vymenená, všetko ma rozladí, rozplače , a vôbec nemám žiadnu chuť na intímnosti čo už sa odvíja aj na našom vzťahu s mužom. Bojím sa že kvôli tomu už speje náš vzťah ku koncu. Vôbec sa neviem prekonať, je mi do plaču keď už to musím robiť nasilu. Navštívila som psychológa aj som to konzultovala po známosti so sexuológom ktorý povedal že by som to mala riešiť s mojou gynekologičkou ktorá mi povedala že ona takéto veci nerieši. Veľmi ma to trápi som z toho zúfalá neviem vôbec ako ďalej postupovať ako to riešiť. Prosím, vedeli by ste mi poradiť či zájsť opäť za svojou gynekologičkou žeby mi zobrala testy na hormóny alebo čo ďalej skúsiť? HAK neberiem. Mala som po pôrode asi 8 mesiacov antikoncepčný krúžok nuvaring ale vysadila som že čo ak by to mohlo byť z toho. Ale už som ozaj neskutočne zúfalá ako ďalej postupovať aby sa to vrátilo späť do normálu. Za vašu odpoveď vopred ďakujem pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Vaše príznaky môžu byť prvou známkou popôrodnej depresie. Podľa niektorých prác a veľkej metaanalýzy pôrod cisárskym rezom môže zvyšovať riziko rozvoja depresie.
    Bolo by vhodné určite naplánovať znovu návštevu erudovaného psychológa, alebo aj psychiatra, ktorý pomocou sofistikovaných dotazníkov zistí, či naozaj sa nejedná o depresiu. Je dobré, že sa snažíte situáciu riešiť. Gynekológ by bol osožný, ak by ste mala pri sexe bolesti alebo suchosť pošvy, Vaše príznaky sú jednoznačné na psychickom podklade.

  • nechut na sex

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor. Mam 28 rokov a 17 messcnu dcerku, ktoru som kojila 14 mesiacov. Vo february som otehotnela, co sme sa velmi potesili, avsak skoncilo to ako missed v aprili. Od vtedy uzivam Triquilar. Moj problem vsak pretrvava uz asi rok. Po porode chut na sex bola normalna, ale v poslednom case nemam takmer ziadnu chut sa milovat. Az mam niekedy z toho v hlave hrozu. A od kedy beriem antikoncepciu, ktoru mam len docasne aby som po zakroku neotehotnela, tak chut nie je ziadna. Ale tento stav trva asi tak rok. Citala som na internete, ze by mohli pomoct nejake naplaste ktore obsahuju testosteron. Prosim o radu co by mi mohlo pomoct. Vo vztahu to samozrejme zacina uz pocitovat, ze mame problem :-( Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Váš problém je pomerne častý a je komplexný. Príčinou sú hormonálne výkyvy ale aj psychické zmeny sposobené porodom a materstvom. Antikoncepcia obsahuje gestagény, ktoré tiež znižujú chuť na sex.
    Existujú náplaste s testosterónom, ale tieto sú určené ženám po menopauze, Vaše vaječníky isto produkujú dostatok testosterónu. Nadbytočný testosteron by u Vás sposoboval veľa nežiadúcích účinkov.
    Skúsiť možete Arginmax pre ženy, ale vhodná by bola aj konzultácia psychológa, strata libida je často prvým príznakom skrytých psychických problémov.

  • Nechuť na sex

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Poprosila by som Vás o radu. V roku 2010 mi zistili hypotyreosu. Rodila som v roku 2004 a postupne od pôrodu som zistila, že prestávam mať chuť na sex. Manžela mám stále veľmi rada, aj sme sa o tom spolu rozprávali a chceme nájsť riešenie tejto veci, ale zatiaľ márne. Som po konizácii (v roku 2009) výsledok CIN III až carcinom in situ. Som sledovaná v Bratislave. Výsledky zatiaľ v poriadku po stránke konizácie. Problémy mám však s opakovanými zápalmi, ktoré podľa vyjadrenia lekárov v Bratislave má riešiť môj gynekológ, ktorý však zatiaľ márne vyskúšal rôzne spôsoby liečby zápalu od antibiotík po imunologickú liečbu ( liečba Imunorom), zatiaľ bez úspechu. Opakovane mám žltkavý výtok, niekedy s pálením. V súčasnej dobe užívam L-Thyroxin 75 a výsledky z endokrinológie mám TSH 4,54. Chcela by som Vás poprosiť o názor, či je možné sa zbaviť chronického zápalu ženských orgánov, lebo ja už nevládzem, neustále užívať nejakú imunologickú terapiu, čípky, tabletky( zatiaľ stále bez efektu), nakoľko neustály slabší,alebo silnejší výtok a pálenie ma veľmi obmedzujú. Jeden lekár mi dokonca odporučil hystrektómiu, ale po kontrole v Bratislave, kde som bola tento názor konzultovať, mi povedali, že dôvod na hysterktómiu oni nevidia. Prosím Vás taktiež o názor, či možno pri zníženej funkcii štítnej žľazy nejakým spôsobom podporiť chuť na sex s manželom, ktorého mám veľmi rada a sme spolu už 11 rokov. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    osobne si myslím, že u Vás je príčina straty chute na sex kombinovaná, hlavne je do dosledok závažného gynekologického onemocnenia (Ca in situ), ktoré má isto vplyv na určité depresívne ladenie, čo sa prejaví nechuťou k pohlavnému životu. K tomu neprispievajú ani opakované potiaže.
    Čo sa týka chronických potiaží - v prvom rade je potrebné vylúčiť chronický zápal krčka maternice, ktorý sa po konizácii može vyskytnúť, hnis z krčka by ovplyvňoval flóru v pošve a sekundárne može sposobovať chronický zápal pošvy.
    Na chronické potiaže v pošve možete skúsiť dlhodobo nejaké vaginálne probiotiká (živé baktérie lactobacillu) Lactovag - potrebná je dlhodobá neprerušovaná liečba.
    Až sa tieto problémy zlepšia, je možné, že sa čiastočne vráti aj chuť na sex. Inak je vhodná a potrebná konzultácia psychologa, najlepšie sexuológa. Držím palce.

  • problem sex

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den mam veeelky problem a nevie ako ho mam riesit preto som sa obratila na Vas.
    mam 19 rokov a uz asi rok mam priatela zo zacatku nas sex bol perfekty aj som sa na to tesila a teraz nic.on je velmi pekny a aj ma pritahuje a aj v postely nam to klapalo no teraz neviem kde je problem preco vobec na to nemyslim a preco sa mi nechce toto nieje problem z jeho strany ale z mojej a este dalsi problem zo zaciatku ked sme spolu spavali tak automaticky ako som sa vzrusila tak moja posva zvlhla len teraz ked sa s nim obcas milujem mam pocit ako by sa o seba treli dve suche ruky a po milovani ma posva tak neprijemne pali ale toto sa mi este nikdy nestavalo a som zufala lebo svojho partera milujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ste veľmi mladá a stále vo vývoji. Vaša sexualita sa stále vyvíja.
    Na sexualitu ženy má vplyv mnoho faktorov, psychických ale aj fyzických. V žiadnom prípade sa do sexu nenúťte, s priateľom sa porozprávajte a vysvetlite mu Vaše pocity. Niekedy podvedomý strach z neželanej gravidity je príčinou sexuálnych dysfunkcí. Na druhej strane, niekedy hormonálna antikoncepcia sposobuje nechuť na sex. Osobne si myslím, že sa nejedná o nič vážne a časom sa to upraví.

  • Únik moču a nechuť na sex

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, chcem sa opýtať. Som 5 mesiacov po pôrode a stále mám problémy s únikom moču. Moja Mudr. ma nechce poslať na urológiu, pretože ešte dojčím a vraj sa dá tento problém riešiť cvikmi, kt. samozrejme skúšam keď je čas (pri mojich 2 špuntoch, sa čudujem, že si sadnem na chvíľu). Vraj to zapríčinili 2 tehotenstvá skoro po sebe (2 roky) a dosť veľké deti. Mám sa vraj ohlásiť po roku. Chcem podotknúť, že od pôrodu som s manželom nemala sex po 1. nemám vôbec chuť na sex, neviem či je to zapríčinené antikoncepciou a po 2. ma ťaží práve tento únik moču. Čo by ste mi prosím poradili vy? Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    okrem cvikov je vhodná aj lokálna liečba estrogénmi (ak kojíte).
    Je možné, že únik moči vo Vás sposobuje odpor k sexu, preto je vhodné to liečiť. Lekárka by Vás mala poslať na urogynekologickú ambulanciu, sú v nemocniciach.