Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,865 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • E.coli

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    Opat sa na Vas obraciam s rovnakym problemom. Som v 20.t.t. a asi okolo 10.t.t. mi zistili v moci E. coli. Odvtedy som vybrala dvoje antibiotik Megamox 375, a nasledne Augmentin 1g. Po kontrole sa opat potvrdilo v moci E.coli. Uprimne, som z toho uz na nervy. Neviem ako si s tym poradit. Uz neverim v uspesnost dalsej ATB liecby. Nie je potrebne podstupit nejake dalsie odborne vysetrenia? Zistit povod nakazy? Po kazdej stolici sa sprchujem, tak po hygienickej stranke uz neviem co viac mozem urobit. Nemoze byt nakaza z vody zo studne? Ako moze E.coli uskodit plodu a ako dalsia atb liecba? Aka dlha by mala byt? Staci 7 dnova alebo je potrebna dlhsia?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    E.coli je citlivá na Augmentin v 95%.
    Určite by ste mala mať dokladne vyšetrenú moč - cievkovanú, a určenú citlivosť baktérie na antibiotiká a potom by ste mala byť preliečená podľa citlivosti na lieky. Po liečbe je vhodné nočné krytie, večer 1 tabletka antibiotika pred spaním.
    Povod nákazy sú močové cesty, až 10% žien vylučuje baktérie v moči, hygienou to neovplyvníte. E coli može vyvolať zápal obličiek s následným predčasným proodom, priamo plod neohrozuje.

Podobné otázky

  • vytoky s krvou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Mam otazku ohladom vytokov,co moze byt ich pricinou.Asi pred rokom a pol na prvom vysetreni mi z kultivacie na mikrobiologiu vysla E.coli a stertokok.Lebo som mala dost velke mnozstvo vytoku,neskor som pocitovala aj svrbenie.Po prelieceni cipkami macmiror 500 vytoky ustupili a vysiel mi uz iba streptokok.No asi po 3 mesiacohc som zacala mat vytok s krvou a zacal s atyzden po menstruacii trval tyzden tak prestal prisla menstruacia,a na dalsi mesiac opat vytok skrvou nie az neake velke mnozstvo,tak som mala na 2 mesiace pokoj a v auguste som mal vytok cely mesiac od poslednej menstruacie ,a menstruacia mi ani neprisla v ten mesiac tak som sla ku lekarke bolo to na 40 den cyklu a pichli mi injekciu.Kedze som dlhsie brala rozne globule tak po dobrati som stale isla na kultivacny odber,to ze om mala vytoky som lekarke spomenula ale az druhykrat ked s to zopakovalo tak urobila mi ultrazvuk ,no nevidela tam ziadnu cystu.A v auguste,ked som menstruaciu vobec nedostala,tak vysetrovaal ma aj pohmatom,pomocou zrkadiel povedala,opat ze nie ej tam ani cysta.Teda moja ozatka je,ci mohlo ist o neaky vazny zapal,alebo skor hormonalny problem,lebo ked mi daka tu injekciu vytoky s krvou som uz nemala vobec.Alebo ci by to mohol byt kombinovany problem,ze mozem mat aj zapalovy aj horomonalny problem.Bojim sa zapal neprehliadol a tym padom to nebolo ani liecene. na endokrinologii zistili zvyseny prolaktin.mojlo byt pricinou tych vytokov prolaktin?A etse v tom case som mala aj zapal obliciek,trvalo to viac mesiacov,ci s ati ten zapal z obliciek nemohol preniest aj na vajecniky alebo ine pohlavne organy.Tak isto pohlavny styk som este nemala,ale neviem ci sa neake bakterie nemohli preniest,ak dotycny ktoru mozem mat teoreticky pohlavnu chorobu strcil prst do posvy,alebo tak isto casto navstevujem v lete bazeny.A teda mam obavy ci mi to nemoze sposobit neplodnost,alebo vazne problemy s otehotnenim v buducnosti,ak by som zapal mala a nebol by lieceny.DAKUJEM.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prolaktín nie je príčinou výtokov, ale príčinou poruchy cyklu určite áno. Prstom sa pohlavné choroby neprenášajú, E. coli je normálnou súčas´tou pošvovej flóry.

  • prenos

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Chcem sa opytat ci je mozny prenos pohlavnych infekcii najma chlamydii a kvapavky takym sposobom,ze dotycny clovek,ktory by takuto infekcii mal isiel napriklad na WC neumyl by si ruky,alebo by sa dotkol svoho pohlavneho udu a nasledne by by sa dotkol prstom na sa dotkol na vonkajsich pohlavnych organov dole uz ako je vhcod do posvy alebo by mi strcil malicko prst do posvy nie na dlho par sekund je mozny prenso aj takymto sposbom,ziadny pohlavny styk.Alebo je to mozne dostat z bazena,z uteraka z WC?Sice som sa vacsinou docitala ze nie,ale tak aj tak neviem a nechcem nic podcenit.Lebo ja som mala dlhsie vytoky a stale mi z kultivacie,kedze nic ine mi nebrali vychadzali E.coli a jeden druh steptokoku,ktore som preliecila cipkami a mastou,no teraz mam konecne negativne vysledky,ale vytok mam aj tak a je taky dost zlty az hnisavy tak neviem ci to je normalne aj ked nic ma nesvrbia ni nepali.A pred 7 mesiacmi som mala vytok z krvou,trvalo to asi mesiac nebolo toho vela,potom zas som to zacalo v juli kedy mi neprisla ani menstruacia cystu tam ziadnu nevideli tak mi dali injekciu na vyvolanie menstruaciei s i krvavymi vytomi som mala pokoj az do nedavnaa teraz opat som vytoky ale asi len tyzden s krvou.Tak neviem co to moze byt:mohol by to byt aj zapal ako je vajecnik a podobne.Alebo by to mohlo mat suvislost so zapalom oblieciek,ktory som mala asi dlhsie a liecila som sa na neho v maji?dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    chlamýdie a kvapvaka sa prenáša výlučne pohlavným stykom ale herpes genitalis či HPV sa može preniesť aj rukami.
    E.coli a streptokok sú normálnou pošvovou florou. Hlavne sa nepozorujte, príde mi, že ste zdravá.
    Ak chcete zlepšiť imunitu pošvy, kúpte si vaginálne probiotiká Lactovag.

  • zapaly

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.V maji som bola liecena na akutny zapal obliciek a na akutnu cystitidu.Z vyterov mi boli zistene E.coli a streptokokova infekcia na,ktore som brala vaginalne cipky a aj krem,neviem ci mi tie zapaly vznikli z toho ale mohlo to byt aj od prechladenia od noh alebo z mandli neviem,kedze mandle mi sposobuju problemy a casto som chora v poslednom roku a pol myslim casto mam chripku.A teda chcem sa opytat,ci mi zapal obliciek a zapal mocoveho mechura,kedze su blizko zenskych oorganov sposobit nepriechodnsot vajcovodov alebo ine tazkosti s otehotnenim ci maju vply na plodnost.Lebo z mocu mi bola vtedy zistena aj krv na 3 kriziky taketo zapaly som mala prvykrat.No ked som isal na pohootvost tak som absolvovala aj gynekologicke vysetrenie a chirurgicke a na gynekologii sa nic nepotvrdilo z ultrazuku a z vysetrenia cez konecnik,lebo som mala bbolesti v podbrusku a v krizovej oblasti a samozrekme vysoke teploty.Teraz davam kazdy mesiac moc no tale mi vyjdu z neho neake mikroby no z gyn.hladiska mi z vyterov vychadza streptokok.Dakujem .

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    infekcie močových ciest vznikajú dvoma sposobmi - 1. najčastejšie je to prechodom z močovej rúry nahor do mechúra a obličiek (najčastejšie sú to baktérie z konečníka) alebo 2. zriedkavejšie sa baktérie usídlia v obličkách z krvi z iného ložiska (vtedy sú to častejšie streptokoky).
    Zápal močových ciest nemá vplyv na plodnosť, iba ak by sa kombinoval zápal močovej rúry so zápalom krčka maternice pri kvapavke a chlamýdiách.
    Streptokok v pošve je normálna flóry, a nemá vplyv na močové infekcie, na druhej strane sú práce, ktoré potvrdili, že vaginálna aplikácia probiotík znižuje návratnosť infekcii močových ciest.

  • prirodzený výtok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa spýtať, aký je rozdiel medzi prirodzeným výtokom a výtokom, ktorý už nie je "normálny"? Ja mám 22 rokov, biely/číry nezapáchajúci výtok v podstate stále, no niekedy dosť silný, čo je nepríjemné, nemám žiadne bolesti, ani svrbenie, no teraz mi bol nájdený masívny výskyt E.coli (liečba Polygynax), môže to spolu súvisieť? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    E coli je prirodzenou súčasťou pošvovej flóry a samotná nie je príčinou výtoku, može sa však na ňom spolupodielať pri zmiešanej infekcii.
    Prirodzený výtok nezapácha, a nesprevádza ho svrbenie a može sa meniť v priebehu cyklu.

  • vulvitídy u dievčatka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dcéra má 4 roky a často sa u nej opakujú vulvitídy v podobe začervenania - zápalu cikulky. Viackrát sme navštívili detskú gynekológiu, kde jej vždy urobili ster, nasadili očný framykoin a pamykon a po týždni, kedy bol známy výsledok kultivácie, pani doktorka predpísala väčšinou kvapky tobrex a raz masť macmiror. Po každom preliečení sa zistil pri nasledujúcej kontrole zas iný nález, napr. raz to bola e.coli, po mesiaci enterococus fecalis, na ďalšej kontrole niečo iné, raz to bol aj streptokok. Momentálne dcéra berie druhé balenie Urovaxomu, ktoré jej predpísala pediatrička, keďže na gynekológii vždy riešili iba akútny zápal a nie to, že vulvitídy sa stále opakujú. Držali sme aj prísnu hygienu - umývanie po stolici, častá výmena nohavičiek, nekúpať v stojatej voda, vždy čisté uteráky, ale ani to nepomohlo. Po tom, čo berie Urovaxom, sú stále zápaly, ale v menšom rozsahu. Z posledného steru sa zistila e.coli. Čím to môže byť, že sa nedokážeme zbaviť tohto problému? Vyliečime jeden zápal a do dvoch týždňov má dcéra ďalší zápal spôsobený inou baktériou. Iné zdravotné problémy nemá. Dajú sa urobiť ešte nejaké vyšetrenia, ktoré by pomohli? Akú liečbu by ste odporúčali? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bolo by vhodné dcére nabrať odbery aj z krku, nosu a konečníku. Pri opakovaných zápaloch je potrebné vaginíoskopické vyšetrenie - tenkou rúrkou sa pozrieť do pošvy, či si tam dcéra pri hre nezaviedla cudzie teliesko a nabrať kultiváciu zvnútra pošvy.