Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,941 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • vulvitídy u dievčatka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dcéra má 4 roky a často sa u nej opakujú vulvitídy v podobe začervenania - zápalu cikulky. Viackrát sme navštívili detskú gynekológiu, kde jej vždy urobili ster, nasadili očný framykoin a pamykon a po týždni, kedy bol známy výsledok kultivácie, pani doktorka predpísala väčšinou kvapky tobrex a raz masť macmiror. Po každom preliečení sa zistil pri nasledujúcej kontrole zas iný nález, napr. raz to bola e.coli, po mesiaci enterococus fecalis, na ďalšej kontrole niečo iné, raz to bol aj streptokok. Momentálne dcéra berie druhé balenie Urovaxomu, ktoré jej predpísala pediatrička, keďže na gynekológii vždy riešili iba akútny zápal a nie to, že vulvitídy sa stále opakujú. Držali sme aj prísnu hygienu - umývanie po stolici, častá výmena nohavičiek, nekúpať v stojatej voda, vždy čisté uteráky, ale ani to nepomohlo. Po tom, čo berie Urovaxom, sú stále zápaly, ale v menšom rozsahu. Z posledného steru sa zistila e.coli. Čím to môže byť, že sa nedokážeme zbaviť tohto problému? Vyliečime jeden zápal a do dvoch týždňov má dcéra ďalší zápal spôsobený inou baktériou. Iné zdravotné problémy nemá. Dajú sa urobiť ešte nejaké vyšetrenia, ktoré by pomohli? Akú liečbu by ste odporúčali? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bolo by vhodné dcére nabrať odbery aj z krku, nosu a konečníku. Pri opakovaných zápaloch je potrebné vaginíoskopické vyšetrenie - tenkou rúrkou sa pozrieť do pošvy, či si tam dcéra pri hre nezaviedla cudzie teliesko a nabrať kultiváciu zvnútra pošvy.