Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,941 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • zapaly

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.V maji som bola liecena na akutny zapal obliciek a na akutnu cystitidu.Z vyterov mi boli zistene E.coli a streptokokova infekcia na,ktore som brala vaginalne cipky a aj krem,neviem ci mi tie zapaly vznikli z toho ale mohlo to byt aj od prechladenia od noh alebo z mandli neviem,kedze mandle mi sposobuju problemy a casto som chora v poslednom roku a pol myslim casto mam chripku.A teda chcem sa opytat,ci mi zapal obliciek a zapal mocoveho mechura,kedze su blizko zenskych oorganov sposobit nepriechodnsot vajcovodov alebo ine tazkosti s otehotnenim ci maju vply na plodnost.Lebo z mocu mi bola vtedy zistena aj krv na 3 kriziky taketo zapaly som mala prvykrat.No ked som isal na pohootvost tak som absolvovala aj gynekologicke vysetrenie a chirurgicke a na gynekologii sa nic nepotvrdilo z ultrazuku a z vysetrenia cez konecnik,lebo som mala bbolesti v podbrusku a v krizovej oblasti a samozrekme vysoke teploty.Teraz davam kazdy mesiac moc no tale mi vyjdu z neho neake mikroby no z gyn.hladiska mi z vyterov vychadza streptokok.Dakujem .

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    infekcie močových ciest vznikajú dvoma sposobmi - 1. najčastejšie je to prechodom z močovej rúry nahor do mechúra a obličiek (najčastejšie sú to baktérie z konečníka) alebo 2. zriedkavejšie sa baktérie usídlia v obličkách z krvi z iného ložiska (vtedy sú to častejšie streptokoky).
    Zápal močových ciest nemá vplyv na plodnosť, iba ak by sa kombinoval zápal močovej rúry so zápalom krčka maternice pri kvapavke a chlamýdiách.
    Streptokok v pošve je normálna flóry, a nemá vplyv na močové infekcie, na druhej strane sú práce, ktoré potvrdili, že vaginálna aplikácia probiotík znižuje návratnosť infekcii močových ciest.

Podobné otázky

  • Imunita

    , Autor: Hancika

    Dobry den,
    prosim Vas moze mat celkova znizena imunita cloveka vplyv na imunitu posvy, krcka maternice alebo maternice a ich obrannych mechanizmov pred pripadnymi zapalmi alebo infekciami? Teda, ci by oslabenie imunity mohlo podporit napr. zapaly alebo infekcie posvy, krcka alebo maternice v ich rozsirovani?
    Co moze byt vacsim rizikom pre vznik potratu? Choroba (bezne sa vyskytujuce ochorenia, napr. covid, zapal hrdla, hnacka, zapaly dychacich ciest, opar na ustach, atd.), ktora vznikla v dosledku oslabenej imunity alebo zapal alebo infekcia posvy, krcka alebo maternice a jeho sirenie v dosledku oslabenej imunity? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na túto otázku sa nedá v podstate odpovedať, pretože je veľmi nekonkrétna a zavádzajúca.
    Imunita človeka je komplexný systém, ktorý pozostáva z mnohých mechanizmov, každý pri tom účinkuje na iné spektrum mikroorganizmov. Existuje špecifická, nešpecfická, látková, bunková imunita okrem toho veľmi dôležitou súčasťou imunity sú aj baktérie, ktoré žijú na povruchu nášho tela. Rovnako ako nemožno hádzať do jedného vreca "choroby", ktorých je celé spektrum a niektoré naozaj môžu spôsobiť potrat.
    Oslabená imunita je laický pojem, ktorý je veľmi nepresný. Môže byť postihnutá bunková imunita, vtedy hrozia skôr vírusové ochorenia, alebo látková imunita, vtedy sú častejšie baktériové infekcie. Okrem toho môže byť zničená flora pošvy alebo kože a hrozí premnoženie škodlivých mikroorganizmov.

  • Bolest pri močení

    , Autor:

    Dobrý deň. Prosím o radu, pretože už som bezradná. Pred rokom som dostala bakteriálny zápal močových ciest.( evoli, zlaty stafylokok), vysledky na pohlavne choroby a ine boli negativne. Boli mi nasadene ATB. No moje problémy (pálenie vulvy, štipanie a bolest pri moceni) pretrvavali dalej, zasla som za gynekologom i urologom a obsja mi zistili baktérie v pošve i moč.rúre. zasa ATB. Toto sa opakovalo 8 mesiavov nepretrzite, navyse sa pi 5mes.pridruzili silne bolesti v panve pri chodzi, sedeni- pocit, akoby mi tam niečo tlacilo az rezalo. Nasledne mi nola urobena cystoskopia, ktora pitvrdila silny zspal moč.mechura. po ustupe zspalu mi boli aplykovane vyplachy mechura. No bolesti v panve neustupili. Boli mi diagnostikovane zrasty, a nasledne prerusene. Endometrioza sa nepotvrdila. Bolesti v panve trolinku zmiernili, no bolest pri moceni pretrvava nadalej. Uz som vnpriebehu roka vyuxivala mnozstvo ATB i roznych preparstov na podporu moč ciest už fakt neviem ako dalej, ako sa zbavit bolesti.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je veľmi zložitý problém, ktorý nemá jednoduché riešenie. Chronický zápal močových ciest sa lieči iba veľmi ťažko a často je liečba dlhodobá a menej úspešná. Existujú aj neinfekčné zápaly močového mechúra, liečbu by mal riadiť skúsený urológ.
    Rovnako však môže byť spojený zápal močových ciest aj zo zápalom maternice a jej okolia, bez dôkladného vyšetrenia Vám neviem poradiť. Hoci ste mali stery na chlamýdie negatívne, nemusia byť presné, pretože v krčku sa nemusí chlamýdia nachádzať, ale v mechúri alebo v maternici áno.
    Jediné čo Vám viem poradiť je nájsť si dobrého urologa, ktorý podrobne vyšetrí močový mechúr, vylúči aj tzv. intersticiálnu cystitídu a začne postupnú dlhodobú liečbu, aj na posilnenie imunity močových ciest a pošvy.

  • E coli

    , Autor: Zlatahviezda

    Dobrý deň. Pan doktor som zúfalá. Neustále sa mi objavuje infekcia e coli. Mala som ju aj počas 1 a 2 tehotenstva ktoré som kvôli skrátenému krčku a tvrdnutiam musela ležať. 1 dieťa ju malo po pôrode.

    Mohla som sa nakaziť aj od manžela? Lekárka ho ale aj tak nechce preliečiť. Stále mi to lieči Macmirorom a po dobrati sa aj tak zas objaví. Dokonca ju mám zas. Dlhodobo mám uživať probiotíka vaginálne čo aj beriem. Beriem aj penoralne. Ako to už mám riešiť? Beriem aj vitagyn C.
    Ako mala som mávala zápaly močových ciest. Mala by som ísť aj na urológiu?
    Pohlavný styk nula bodov, nejak sa bojím že sa zas nakazým od manžela.
    Môžem mávať zápaly aj kvôli tomu, že beriem antiku zlynda? Mávam aj bolesti v podbrušku. No po gyn stránke som ževraj v pohode až na tu Ecoli. Rozmýšľam ísť aj na gastro kvôli tým problémom s bruchom, mám aj žlčnikove kamene.
    Čo by ste mi odporučili? Mala by som skúsiť vysadiť zlyndu?

    Obvodná mi nasadila Luivac kvôli imunite. Mávam v hrdle streptokoka.

    Môžem sa dať očkovať proti hpv aj keď mám infekt? O mesiac idem na preventívnu, kde mi budú brať cyto. Bojím sa že bude nejaký problém, nakoľko som mala serkláž. Kamarátka mala po serkláži zdevastovaný krčok no jej steh vyberali v 39tt. Mne v 36 kvôli tomu aby sa nezarezal.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    escherichia coli je úplne normálna súčasť pošvovej flory a nespôsobuje v pošve žiadne problémy. Dostáva sa tam z konečníka, často je iba prechodná. Nemá nič spoločné s pohlavným životom, takže samozrejme netreba liečiť partnera. Obrovská chyba je naberanie kultivácie pošvy - je to u nás pomerne rozšírený nešvár, nič to nepovie, pretože baktérie v pošve sú vždy aj za normálnych okolností a často sa menia v čase, na druhý deň tam môžu byť už iné baktérie.
    Takže, vy ste úplne zdravá, a probiotikami nič neskazíte a môžete s chuťou sexovať. Očkova´t proti HPV sa samozrejme môžete, je to dobrý nápad.

  • obavy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Pisala som vam ohaldom tych vytokov,zisteneho prolaktinu.Napisali ste mi,ze prolaktin nie je pricinou vytoku s krvou,takze ma to chapat tak,ze pricinou vytokov bol zapal?Tak chcem sa hlavne informovat,ci mi ten zapal z ktoreho som mala asi vytoky s krvou mohol vzniknut z prechaldnutia?Alebo ci navine bol ten zapal najprv asi mocoveho mechura a tak obliciek,lebo prislo sa to az asi po 5 mesiacoch nemala som zaidne palenie pri moceni nic az ked ma dost zacal boliet chrbat ci mi taketo zapaly mozu sposobit aj zapal vajecnikov alebo vajickovodov ci mi ich moze neakym sposobom poskodit a tym,mi sposobit vazny problem s otehotneim,pripadne neplodnot.Pytam sa preto lebos anechme zbytocne znepokojovat a trapit co mam cakat v buducnosti koli tomu zapalu,ktory som mala.Lebo na ten prolaktin lieky uz beriem.Mam 19 rokov.dakuejm za odpoved

  • neplodnost

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,ja mavam problem so zapalmi mocoveho mechura.Asi pred mesiacom a pol som mala dost silny zapal,brala som antibiotika a teraz sa mi to zase vratilo,medzi tym sme sa zacali snazit o babatko,chcem sa vas opytat ci sa mozem obavat neplodnosti,kedze mavam tieto problemy,minuly rok to bolo tiez dva krat.A ci vobec mozem otehotniet ked mam zapal,velmi sa bojim lebo po dietatku velmi tuzim.Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zápaly močového mechúra nemajú nič spoločné s neplodnosťou. Doporučujem zvýšiť príjem tekutín (aj 3 litre denne) a do pošvy si dávať denne 1 tabletu Lactovag, zníži sa tým riziko návratu.