Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,941 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Bolest pri močení

    , Autor:

    Dobrý deň. Prosím o radu, pretože už som bezradná. Pred rokom som dostala bakteriálny zápal močových ciest.( evoli, zlaty stafylokok), vysledky na pohlavne choroby a ine boli negativne. Boli mi nasadene ATB. No moje problémy (pálenie vulvy, štipanie a bolest pri moceni) pretrvavali dalej, zasla som za gynekologom i urologom a obsja mi zistili baktérie v pošve i moč.rúre. zasa ATB. Toto sa opakovalo 8 mesiavov nepretrzite, navyse sa pi 5mes.pridruzili silne bolesti v panve pri chodzi, sedeni- pocit, akoby mi tam niečo tlacilo az rezalo. Nasledne mi nola urobena cystoskopia, ktora pitvrdila silny zspal moč.mechura. po ustupe zspalu mi boli aplykovane vyplachy mechura. No bolesti v panve neustupili. Boli mi diagnostikovane zrasty, a nasledne prerusene. Endometrioza sa nepotvrdila. Bolesti v panve trolinku zmiernili, no bolest pri moceni pretrvava nadalej. Uz som vnpriebehu roka vyuxivala mnozstvo ATB i roznych preparstov na podporu moč ciest už fakt neviem ako dalej, ako sa zbavit bolesti.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je veľmi zložitý problém, ktorý nemá jednoduché riešenie. Chronický zápal močových ciest sa lieči iba veľmi ťažko a často je liečba dlhodobá a menej úspešná. Existujú aj neinfekčné zápaly močového mechúra, liečbu by mal riadiť skúsený urológ.
    Rovnako však môže byť spojený zápal močových ciest aj zo zápalom maternice a jej okolia, bez dôkladného vyšetrenia Vám neviem poradiť. Hoci ste mali stery na chlamýdie negatívne, nemusia byť presné, pretože v krčku sa nemusí chlamýdia nachádzať, ale v mechúri alebo v maternici áno.
    Jediné čo Vám viem poradiť je nájsť si dobrého urologa, ktorý podrobne vyšetrí močový mechúr, vylúči aj tzv. intersticiálnu cystitídu a začne postupnú dlhodobú liečbu, aj na posilnenie imunity močových ciest a pošvy.