Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • USG

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som objednaná na USG vyšetrenie v centre prenatálnej diagnostiky v KE. Moja gynekologička povedala, že nemá dôvod, aby ma tam posielala, tak si to hradím sama.Lekárka v centre však poznamenala, že mi ten výmenný lístok mohla dať s ohľadom na vek- 34 rokov. Ja to chcem absolvovať, aby som bola pokojná. V čase vyšetrenia budem v 11 t.t.+3 dni podľa PM podľa ultrazvuku 11tt+0. Budú robiť vyšetrenie nuchálnej translucencie a vyšetrenia na zistenie prípadných genetických a vývojových chýb. Čítala sa, že sa tieto všetrenia robia v 11 až 14 t.t. Nakoľko sú výsledky týchto zistení spoľahlivé? Dá sa už v tomto období zistiť aj pohlavie dieťaťa? Čo všetko sa dá ešte zistiť na kvalitnom prístroji? KeĎže si to sama zaplatím, chcem sa toho dozvedieť čo možno najviac. Mám radšej posunúť termíín o týždeň, dva? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Vaša lekárka má pravdu, 34 rokov nie je indikácia na vyšetrenie v centre prenatálnej strasotlivosti, vy ste si to pre vlastnú istotu a pokoj zaplatila a tak je to správne. Keby všetci kolegovia takto šetrili peniaze poisťovni, určite by sa mnohé problémy vyriešili.
    NT sa je súčasťou skríningu Downa v I. trimestry, kedy sa dáva do vzťahu vek ženy, hodnoty krvných testov, a gestačný vek plodu. Z toho program vypočíta individuálne riziko genetických porúch plodu.

Podobné otázky

  • Bolest laveho prsnika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pred viac ako dvoma mesiacmi som mala lieceny zapal prsnika 3 roznymi antibiotikami. Nalez usg bez abscesu. Pre pretrvavajuce bolesti aj po dobrati antibiotik ma gynekologicka poslala na prsnikovu ambulanciu, kde pohladom bez kontrolneho usg doktor zhodnotil, ze sa jedna o pozapalove bolesti. No bolesti stale trvaju.
    Mam absolvovat EMG vysetrenie pre dlhotrvajuce bolesti pod lavym rebrom, ci sa nejedna o tetaniu.
    Napadlo ma opytat sa Vas, ci by tato choroba mohla sposobovat aj bolest prsnika, pripadne kde by este mohol byt problem,ze to neustupuje.
    Dakujem za Vas nazor.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepíšete či to bol zápal počas dojčenia, alebo nie. Ak nie, je potrebné prísnejšie sledovanie, pretože to nie je časté a môže sa za tým skrývať aj iné ochorenie. Avšak ak máte aj neurologický problém, aj ten sa môže prejaviť bolesťami v tejto oblasti.
    Ja nie som odborník na prsníky, ale keď Vám povedal lekár na prsníkovej ambulancií, že to súvisí s prekonaným zápalom, zrejme vylúčil iné ochorenie.

  • Zapal prsnika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pre silne bolesti laveho prsnika som absolvovala usg vysetrenie, kde mi bol zisteny zapal. Som 15 mesiacov po porode a nekojila som. Beriem uz 3 antibiotika a bolesti sa stale zmiernia, ale ked antibiotika doberiem, sa znova vratia. Je to vobec mozne? Dakujem za Vas nazor.

  • Syndróm

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prišli mi výsledky z gynekológie s krvi . Vôbec sa v tom nevyznám.
    Mohli by ste mi s tým poradiť.


    *S-PAPP-A 3.07 IU/l dromu a iných aneuploidií budeme robiť na
    10.t. 0.51 - 3.51 základe parametrov I. aj II.trimestra
    11.t. 0.75 - 5.01 (I.trimester: PAPP-A,II.trimester: AFP+HCG+
    12.t. 1.06 - 7.10 uE3)a ďalších údajov integrovaným testom.
    13.t. 1.63 - 9.94 Popis
    S-fbetaHCG 20.10 IU/l Parciálny výstup I.trim z ALPHA zašleme.
    10.t. 21.01 - 184.68
    11.t. 18.74 - 143.10 Poznámka:
    12.t. 16.26 - 131.86 A|PM:25.11.23|USG:20.2.24
    13.t. 12.32 - 86.32 A|TG:12+4|P:1|D:0|I:0
    Poznámka A|CRL:60|NT:1.0|Hmot:77
    Definitívne zhodnotenie rizika Downovho syn-
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------
    +- hodnota vyššia/nižšia ako referenčný interval
    výsledky sa vztahujú len na analyzovanú vzorku

    Je tam riziko syndrómu?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takto napísané výsledky nie sú nijako čitateľné, treba počkať na výsledky druhého skríningu a potom Vám prídu definitívne riziká genetických porúch.

  • USG prsníkov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mohla by som poprosiť o vysvetlenie USG prsníkov?
    PP asi 5 cm od mamičky prítomná dobre ohraničená hypoechogenna ležia veľkosti 10x5mm, podobná v PP retroareolarne viac k r. MQQ
    V LP v HLQ periareolarne prítomná dobre ohraničená hypoechogenna ležia veľkosti 11x5mm ben typu,dlhá os paralelna s kožou
    v PP na DQQ drobné simplexne cysty do 10mm
    Dukty bez dilatácie

    Ďakujem :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    máte v prsníku viaceré drobné dutinky naplnené tekutinou, ale viac sa k tomu nedá napísať, lebo nález je potrebné dať do súvislosti s vekom a ostanými parametrami. Musíte sa poradiť s lekárom, ktorý vyšetrenie previedol, alebo ktorý Vás na to poslal.

  • Zvláštny tvar prs

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, nie som si istá či je to otázka na Vás ale vedel by gyn. lekár diagnostikovať tuberózne prsia? A čo to môže obnášať všetko? Keďže podľa USG sú uplne v poriadku? Neviem či sa to dá cez USG vidieť ale ten môj tvar vyzerá ako typ tuberoznych prs.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    musím priznať, že som sa s týmto pojmom ešte nestretol. Musel som googliť a našiel som výraz tubulárne prsia, čo znamená istú formu vývoja prsníkov, bez funkčných porúch. Nemá to vplyv ani na dojčenie ani na výskyt ochorení, je to iba forma tvaru prsníkov.