Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • candida

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Po liečbe anbiotikami na močové cesty, začali moje problémy, ktoré trvajú vyše 3,5 mesiaca. Teda jedná sa o mykózu. Vkladala som si clotrimazol 12 dní, potom gynopevaryl 6 dní (ten ma dosť pálil) v kombinácii so sporanoxom (vyšlo mi to dve soboty po sebe teda 2x2 tabletky myslím),a do tretice som mala Dalacin krém 7 dní + fungicidin. Ten tretí krát mi bol braný aj výter, pozitívny na candida crusei. Všetky liečby som mala prerušené menštruáciou ( vždy asi tyždeň pred ňou sa mi prízaky zhoršili). Je možné, že preto sa mi to nepreliečilo? Teraz som bola u gyn. tesne po menzese na kontrolu, gyn. mi povedal, že zatial to vyzerá v poriadku, výter mi nerobil a predpísal mi Diflucan (polročná liečba 1 tabletka na začiatku cyklu), ale odvtedy sú to štyri dni a ja sa necítim akosi dobre, výtok mám trošku biely, ale dole ma to nesvrbí skôr mám pocit, takého neustáleho rezania, je to nepríjemné. Na internete som si pozerala o candide, a našla som na viecerých stránkach, že candida crusei je rezistentná na fluconazolum, ktorý je v diflucane, má to potom význam brať? Ďakujem za odpoveď.
    Od začiatku beriem probiotiká, obmedzila som cukor, bielu múku na minimum, žehlím si uteráky, nohavičky, snažím sa nenosiť tesné nohavice, pijem lapaco a bola som aj u imunológa, len idem ešte len na krv.testy.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kúpte si fermalac, zavádzajte si ho lokálne a už sa neliečte, nechajte pošvu nech si postupne po tých šajbách čo dostala nájde svoje prirodzené prostredie. POužívajte iba intímne mydlá a ďalej jedzte probiotiká, uvidíte, že sa to spraví.

Podobné otázky

  • Pretvravajuce problemy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer.

    Pred vyse polrokom som zmenila sexualneho partnera a odvtedy ma trapia problemy. Hned po druhom styku sa mi objavili kvasinky. Uspesne som sa vyliecila, partner uzival canesten krem (on nema ziadne problemy), avsak po dalsiom styku som problemy dostala opat. Biely hustejsi vytok,ktory ostaval aj na pyskoch,zapach z vaginy a niekedy aj mierne svrbenie. Liecila som to samoliecbou (canesten tabletky,krem a rosalgin) Na nejaky cas to zabralo avsak neustupilo to celkom. Dodnes mavam hore uvedene problemy ale je to zvlastne. Niekolko dni je vsetko v poriadku a potom sa to opät objavi a neskor samo aj zmizne.A takto to ide dookola. Na vysetreni odvtedy ako som prekonala kvasinky som nebola. Citala som,ze ejakulat je alkalicky a tym padom sa vo vagine premnozia bakterie, ktore moj problem sposobuju. Da sa tento problem vyliecit natvalo aby som uz nemala stale po sexe obavy ci je tam dole vsetko v poriadku? Partner nema ziadne problemy. Niekedy vsak citim z neho rovnaky zapach ako mavam ja po sexe.
    Pred menstruaciou sa tieto problemy stale velmi zvyraznia. Pri sexe mam vsak v poslednej dobe bolesti a tiez pocitujem palenie. Na zaciatku pri vsunuti a potom je vsetko uz v poriadku.Antikoncepciu neberiem,ani ine tabletky,predtym som nemala absolutne ziadne problemy,hygienu samozrejme dodrziavame obaja. Je to moj druhy sexualny partner.Mam 22 rokov.
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to tak ako píšete, ejakulát je alkalický a može podporiť rast kvasiniek.
    Okrem toho ejakulát je veľká imunitná nálož a niekedy ženy majú po styku problémy aj s vlastnými baktériami.
    Osobne si myslím, že pre Vás je vhodná dlhodobá podpora imunity pošvy Lactovagom, aby sa nestihla candida po styku premnožiť. Používajte mydlá s kyslím pH, stav by sa mal upraviť.

  • ureaplazma

    , Autor: Registrovaný používateľ

    u mojej byvalej partnerky zistili ureaplazma hominie a candida
    mal som s nou nechraneny sex

    teraz mam druhu partnerku

    je tato choroba rychloprenosna a teda je nutne liecit mna aj moju novu partnerku??

    moze lekar pri potvrdeni u byvalej partnerky a zisteni zo steru bez odberov liecit predpisanim lieciva liecit mna a moju partnerku ci musime ist na odber??

    Dakujem

  • candida famata flareri

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý den,manžel mal v trieslach,na semenníkoch a j penise vyrážky,po prvých vyšetreniach mu zistili enterokoky,ktoré vyliečili.Situácia sa zopakovala,no zistili mu candidu albicans,ktorú taktiež zničili a znova sa to vyrútilo a tentoraz zistili candidu famata flareri.Nezabral sporanox a diflukan,mal aj rôzne masti ako imacort,pimafucort baktroman,imazol, candibene a teraz canesten.Trvá to už 2 roky a nevedia si stým kožný doktori radi,len triafajú.Svokor chodí každý den na chalupu opatriť psa,mačky sliepky a holubov.Ja a syn sme zdravý.Prosíme Vás o radu,pretože nevieme na akého lekára sa ešte obrátiť.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    manžel by sa mal dať vyšetriť diabetológom, či nemá skrytú cukrovku. Ak má nadváhu, mal by sa pokúsiť zhodiť. Určite je namieste aj imunologické vyšetrenie dokladné, vyzerá to, že má manžel poruchu bunkovej imunity.
    Mal by prestať jesť sladké, jesť stravu bohatú na vitamíny, veľa zeleniny, nedoporučuje sa pivo, doporučujú sa probiotiká (jogurty, kefír). Liečba spadá do kompetencie kožného lekára, tento druh candidy my gynekológovia ani nepoznáme.

  • plesen

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den . Prosím vás o radu ,už si neviem dat rady stále do kola sa mi vracia plesen baktéria candida albicans. Už som využívala vela liekov ,ale stále sa mi to vracia .poradte mi ako sa toho zbavit!!! Vracia sa mi to skoro každý mesiac a sme už aj z manželom stoho dost neštastný. Bojím sa aby som nenakazila aj manžela ked sa milujeme aj,, orálne,,.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takže - candida albicans sa stykom neprenáša, respektíve prenos nie je doležitý. Problémy robí vačšinou vlastná flora, candida albicans je naša bežná flóra a za niektorých okolností sa premnoží.
    Takže čo možete spraviť:
    Nosiť bavlnenú spodnú bielizeň, ale najlepšie sú sukne bez nohavičiek - vetranie, kým ženy nezačali nosiť tesné nohavice, mykoza takmer neexistovala
    Používať intímne mydlá - napríklad Dove intimissimo, ale je ich viac druhov
    Nerobiť si výplachy pošvy
    Strava bohatá na probiotiká - jogurty, kefíry a tak
    Nejesť sladké
    a hlavne kúpte si dve balenia Canestenu, až dostanete znovu mykózu liečte sa minimálne 14 dní alebo lepšie až celé 3 týždne
    stav by sa mal zlepšiť

  • plesne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,mam svrbenie v posve pan doktor mi povedal ze je to plesen.od coho taka plesen vznika?dakujem