Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • plesne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,mam svrbenie v posve pan doktor mi povedal ze je to plesen.od coho taka plesen vznika?dakujem

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. Doktor,
    s manželom sme sa začali pred týždňom začali pokušať o druhé bábätko, v priebehu snaženia som ochorela - klasické prechladnutie. Liečila som sa viacmenej po ,,domácky", ale pri bolesti hlavy som raz musela siahnuť aj po 1 tabletke paralenu a do nosa som si kvapkala Nasivin. Ďalej už cca 2 týždne (1 týždeň pred snažením a druhý týždeň počas snaženia) si natieram priestor medzi 2 palcami na nohach Batrafenom a teraz už 3 dni Lamisilom, objavila sa mi pleseň na nohe. Batrafen a aj Lamisil sú krémy, ktoré treba konzultovať s lekárom pri použití počas tehotenstva. Tieto krémy mali dátum spotreby 2/2011. Moje otázky sú nasledovné: Keďže by som podľa výpočtu mohla byť už tretí týždeň tehotná (menštruácia bola 10.4.2011), mohlo sa niečo stať bábätku pri mojom prechladnutí a následne pri potieraní si plesne na nohe uvedenými krémami? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Som veľmi nervozna z toho, lebo bojim sa, aby som neublizila babätku.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite sa nestresujte, naprostá vačšina liekov a prípravkov ktoré používame sú v tehotnosti bezpečné. Lamisil a batrafen pri bežnom podaní tiež.

  • mykoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň. Ak prekonám vagynálnu mykózu, ako si mám dezinfikovať spodné prádlo, ak sa nesmie prať pri teplote vyššej ako 30 C a nesmie sa ani žehliť? Sú to drahé nohavičky, nechcem ich zničiť. Existuje nejaký prostriedok na oblečenie, ktoré ho zbaví plesne aj pri nízkej teplote ? Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    osobne si nemyslím, že je potreba po jednej mykoze dezinfikovať spodné prádlo, to sa doporučuje u žien s opakovanými mykozami, ktoré nezvládnu aj bežnú infekciu z okolia vlastnou imunitou. Ak by ste mala recidivujúce mykozy vtedy je aj tak doporučovaná bavlnená bielizeň, ktorá sa dá aj vyvárať aj žehliď.

  • Kúpanie v prírodných jazerách

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    som v 27 týždni tehotenstva a chystám sa na dovolenku na 2 týždne na chatu. Je tam prírodné jazero Domaša. Zaujíma ma či sa môžem v prírodnom jazere kúpať, alebo radšej nie. Od detska sa v ňom kúpem a nikdy som na prírodné jazero zle nereagovala. No teraz v tehotenstve neviem - plesne a pod., môžem tým uškodiť bábätku a radšej sa nemám kúpať? Ďakujem a prajem pekný deň.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Domaša je výborná, je tam fajn festival a dobreé pivo. Kúpať sa možete, preventívne si kúpte čípky Lactovag, aby ste nedostala mykozu.

  • normalka?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chapem, ze moja otazka je mozno trocha na pobavenie(tym skor,ze uz 9 rokov zijem sexualnym zivotom), ale predsa ju polozim,kedze svojmu gynekologovi by som ju asi nepolozila. Je normalne,ze po styku zo mna ejakulat este dlho vyteka a priserne to zapacha? Mozem sa sprchovat vecer aj rano, staci, ze po vyjdeni zo sprchy to zo mna zase vytecie a zapacha to. Je to tak u vsetkych zien? Nemam ziadne problemy,mykozy, plesne,vytoky,nic, aj moj partner je v poriadku, ale toto dost dobre nechapem a stava sa, ze odmietam sex uz len kvoli tomu, ze na druhy den ma caka dolezite stretnutie alebo nieco podobne a nechcem riskovat tento pachnuci trapas. Pritom nie som nijako zvlast utlocitna a ani sa velmi nepozorujem,toto je jednoducho fakt.Tak mi aspon,prosim vas,povedzte, ci je to takto bezne a co sa s tym da robit. Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    DObrý deň,
    nie je to normálne. Je veľmi pravdepodobné, že máte tzv. bakteriálnu vaginózu, kedy sa v pošve rozmnožia nesprávne baktérie, ktoré produkujú látky, ktoré po styku s alkalickým ejakulátou hrozne páchnu, ako rybina.
    Doporučujem preliečiť lokálne Entizol, alebo Macmiror complex alebo Klion.
    Ak by to neprešlo, tak by bolo vhodné preliečiť aj partnera.

  • E.coli

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem p.Dr,

    mavam caste kvasinkove infekcie bola mi aj potvrdena na imunologii alergia na plesne. Zacali ma vakcinovat Candidou uz asi vyse pol roka. Teraz som na udrziavacich davkach.
    Nedavno mi bola zistena bakteria E.coli aj mojmu manzelovi. Preliecovali sme sa anitbiotikami bez pohlavneho styku + ja som brala este Lomexin krem do posvy.Mala som robene kontrolne stery a kvasinka mi vysla negat. ale e.coli vysla pozit. Gynekologicka mi nechcela dat dalsiu liecbu ze pokial nemam problemy ako vytok a svrbenie tak mi nechce zbytocne narusat posvovu floru kedze vie ako casto trpim kvasinkami tak aby sa mi nevratili znova z antibiotik. Poradte mi co mam robit s tou E.coli nakolko by sme chceli mat uz aj babatko s manzelom.Manzelova kozna lekarka mi povedala, ze nakolko manzelovi vysla ta e.coli tiez z kontrolneho testu tak by sme sa mali znova obaja preliecit a brat antibiotika tak ja uz neviem fakt co si mam mysliet.

    Dakujem a budem rada ak mi odpisete na moj e-mail sukromny.
    Dakujem a ostavam s pozdravom

    Martina

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    E. coli nesposobuje žiadne potiaže a nesmie sa liečiť. Je to normálna pošvová flora takisto je normálne keď sa nachdáza na penisu.
    Nič neužívajte. Antibiotiká Vám iba uškodia.