Poradňa gynekológa MUDr. Záhumenského.

odbornik3
16,885 otázok , odbornik3

Na vaše otázky týkajúce sa gynekologických problémov odpovedal MUDr. Jozef Záhumenský, PhD., vedúci lekár pôrodníckej časti Gynekologicko-pôrodoníckej kliniky FN Na Bulovce.

Všetky zadané otázky ako aj odpovede Dr. Záhumenského vám pre veľký záujem prinášame v podobe archívu, zadávanie nových otázok nie je možné.

ARCHÍV: Poradňa uzamknutá 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • duphaston

    , Autor: odbornik2

    uživala som duphaston koly uprave menzesu od 14dna do 25.po akom case mi ma dojst menzes?tieto tabletky aj skratia menzes?dakujem za odpoved.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    po ovulácii (cca. 12.-14. deň cyklu) dochádza ku tvorbe žltého telieska na vaječníku a k produkcii progesterónu. Ak u ženy nedochádza k ovulácii, alebo žlté teliesko nefunguje správne, je vhodné podať progesteron vo forme lieku (duphaston, provera, utrogestan). Ak nedojde k tehotnosti tak funkcia žltého telieska po 8.-10. dňoch začne klesať a dojde k menštruácii - lebo klesne hladiny progesterónu a sliznica maternice sa neudrží a odíde. Po vysadení duphastonu by malo dojsť k odkrvácaniu sliznice (menštruácii) do 5 maximálne 10 dní, ak k tomu nedojde tak sú dve možnosti:
    1. tehotnosť
    2. tzv. perzistujúce žlte teliesko - Vaše telo stále produkuje progesterón kvoli cyste žltého telieska.

    Progesterón v forme lieku može skrátiť a zoslabiť menštruáciu hlavne u žien, ktoré majú dlhodobo cyklus bez ovulácie - tieto ženy nemali vlastný progesterón a sliznica maternice rástla do veľkých rozmerov. Takže považujte za menštruáciu aj slebé krvácanie.

Podobné otázky

  • Dlha menstruacia, - Duphaston

    , Autor: odbornik2

    Dobry den prajem, Mam 37 rokov, zdravu 2-roc.dcerku, rodila som sekciou. Nadvahu nemam. Po pôrode som kojila 15 mes., menstruacia mi prisla 11 mesiacov po pôrode, bola vsak o nieco silnejsia a o dost dlhsia ako pred tehotenstvom. Pred tehotenstvom som mavala menzes 5-7 dni, stredne silny, teraz (stav doteraz pretrvava) je to cca 4-5 dni silnejsi menzes, a potom este 5-6 dni slabs - posledne dni este spinenie, takze spolu cca 10-11 dni. Gynekolog mi predpisal Duphaston na upravu tohto stavu. Tehotna nie som, o 2. dietati momentalne tiez neuvazujem, najskôr tak o dva roky. Prosim o Vas nazor na tento liek ako liecbu môjho problemu - vysetrenia krvi nepreukazali chudokrvnost, vsetky krvne i pecenove testy mam v poriadku (kedze z pribaloveho letaka nemam najlepsi pocit, a na fore Mama a ja su väcsinou citatelky ktore ho uzivaju pretoze chcu otehotniet, tak mam z toho zmiesane pocity. Este som ho nezacala uzivat, uzivanie mam vyratane na zac.sept.) Vopred vdacne dakujem.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    ak neplánujete dieťa a nefajčíte, tak by bola pre Vás ideálna liečba antikoncepcia. Ale predtým je potrebné veľmi podrobné vyšetrenie, často takéto dlhšie krvácanie má organickú a nie hormonálnu príčinu (myom, polyp, zápal).
    Ak sa tieto príčiny vylúčia, ideálna bude hormonálna antikoncepcia so silným gestagénom.

  • oddialenie menstruacie

    , Autor: odbornik2

    Dobry den,

    kvoli dovolenke na oddialenie menstruacie som zacala pouzivat Duphaston, na predpis od gynekologa, ale dovolenka sa mi posunula o tyzden skor a tak by som potrebovala oddialit cyklus este priblizne o 10 dni, teda az do skoncenia dovolenky. Je to mozne pokracovanim pouzivania Duphastonu 2 tabliet denne?

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    áno malo by to byť možné, ale možete začať nepravideľne krvácať alebo špiniť.

  • Duphaston - uzivanie dvoch baleni za sebou?

    , Autor: odbornik2

    Dobry den pan doktor,
    uzivam duphaston uz 2.mesiac od16.dna cyklu 10dni 2x1tbl.na upravu dlhej menstruacie. Rodila som pred 9mes, kojit som prestala pred 8mesiacmi. Po prvom vyuzivanom baleni trval menzes 5dni, potom som dostala po styroch dnoch opat. Najprv lekarka tvrdila ze ide o ovul.krvacanie, resp.spinenie a povedala aby som si nasadila duphaston normalne aj dalsie balenie,/aj som nasadila/,no slabe krvacanie mi trva uz 13dni.Dnes doberam 7tbl.Duphastonu. Prosim Vas, kedy si mam nasadit dalsie balenie? Mam to ratat 16.den od tohto spinenio-krvacania? lebo to by som mala duphaston 20tbl.bez prestavky, alebo, az ked dostanem po terajsom vyuzivani duphastonu.
    dufam, ze som to moc zlozito nenapisala a pochopite, co som myslela.
    Dakujem pekne za skoru odpoved.

    Lenka

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    v prvom rade si spravte tehtoenský test. Ak bude negatívny, počkajte na ďalšiu menštruáciu a začnite užívať Duphaston od 16. dňa.

  • poradňa

    , Autor: odbornik2

    Pred mesiacom som brala norethisteron na úpravu menštruácie, po dobratí som pekne dostala menzes, brala som aj duphaston a tento mesiac som už zase menzes nedostala, len už tretí deň mám úplne slabé špinenie.Chcem otehotnieť a neviem či môžem zobrať na piatý deň clostilbegyt keď len špiním.Neviem či ovulácia zaberie keď nekrvacám iba špiním. Čo mám robiť zobrať clostilbegyt, alebo potrebujem vyvolávačku ? Ďakujem za radu.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    berte to špinenie ako menštruáciu a pokračujte v liečbe.

  • problém

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň
    Chcem sa spýtať na váš nazor. Mávam bolestivú menštruáciu, ktorá trvá 2,5 dňa a keď už končím a mám len také mierne špinenie, tak mám pocit veľkého nafúknutia, bolesti pri nadýchnutí a pichanie v oblasti pupka a nedokážem sa poriadne vystrieď. Moja bolesť mi vystreľuje do ľavého ramena. Na chvíľu mi pomáha horúca sprcha, a potom to znova začne. Môj gynekolog mi nerobil žiadne vyšetrenia, že sú to len menštruačné problémy. Snažím sa otehotnieť už 2 roky a vôbec sa nám nedarí. Momentálne úžívam duphaston už 3 cyklus aj to mám ešte neustále špinenie.Prosím napíšte mi svoj názor na môj problém a či vôbec mám šancu na otehotnenie. Veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    mohlo by ísť o endometriozu, ktorá krváca spolu s menštruáciou a dráždi pobrušnicu, preto máte tie boelsti.
    Ak sa Vám dva roky nedarí a máte uvedené problémy, je to dovod na laparoskopické vyšetrenie.