Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Duphaston

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, moj gynekolog mi predpisal duphaston 2 balenia, kvôli mojmu menstruacnemu cyklu, ktory mam dlhy len 20 dní. Predtým ako mi ho predpísal ma vyšetril, maternica aj vaječníky sú v poriadku, ovuláciu mám. Avšak nespravil mi odber krvi ani hormonálny profil, je to v poriadku? Či je potrebne pred zacatim uzivanim tohto lieku spravit aj hormonalny profil? Obavam sa moznych vedlajsich ucinkov ako priberanie alebo vyrazky, je to pri tomto lieku mozne? Momentalne nechcem mat deti a pravdepodobne ani v buducnosti, je v tomto pripade lepsie nasadit rovno hormonalnu antikoncepciu nez duphaston? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je príliš zložité, ale neviem ako sa dá zistiť ovulácia z jedného vyšetrenia. Ak nechcete mať deti, ideálna je hormonálna antikoncepcia na úpravu cyklu, jednak lieči hormonálnu nerovnováhu a jednak znižuje riziko smrti na rakovinu vaječníka a maternice v budúcnosti.

Podobné otázky

  • Krvácanie na 19.deň

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 46 rokov - mala som 1 pôrod cisárskym rezom pred 20 rokmi - od pôrodu som brala HA, od 1/2024 som ukončila HA /brala som Zoely/, 3 mesiace som vôbec nemala menštruáciu. v apríly, máji bol vyvolaný menzes Agolutínom, Začiatkom júla som prekonala infekciu (Candida Albicans) lekár predpísal Lomexin 600mg. Od 5.7.2024 som brala Duphaston 1-0-1, po dobratí na 6.deň mi prišla menštuácia, trvala 7 dní. Následne 6.8. (na 19. deň cyklu) som začala opäť silne krvácat - veľké bolesti v drieku, krče) - silné krvácanie trvalo 2 dni + 2 dni slabšie a 3 dni ružovkasté špinenie (neviem či to bol normálny menzes?. alebo len medzi krvácanie)- Podľa cyklu by som mala dostať menzes 16.8.2024 a mám všetky predmenštruačné príznaky ako som zvykla mať pred menzesom. Podľa gynekológa mám cysty (ktoré raz sú a potom akokeby zmizli) Na cytológiu mám ísť až v novembri.
    Moja otázka je: či to krvácanie medzi cyklové (začiatkom augusta) mohol byť riadny menzes? alebo to už môže súvisieť so začínajúcou sa menopauzou?
    Ďakujem Vám za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vo vašom veku už môžete mať cykly bez ovulácie, čo je správne riešené duphastonom. Ak by napriek tomu pretrvávali nepravidelné krvácania, je možné nasadiť kompletnú substitučnú liečbu.

  • Duohadton

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer mám 51 rokov do júna 2024 som mala pravidelne menštruáciu bez problémov žiadne ťažkosti potom mi meškalo 2tyzdne a dostala som ale menstrzacia už bola iná silnejšia s kúskami na 6 deň mi predpísala Dr duphaston ktorý mi zastavil krvácanie po 4 dňoch následne som prestala brať duphaston a po dvoch dni sa mi vrátilo krvácanie a znova tak že sílnejsie s kúskami na to som začala znova brat duphaston zastavilo mi po 4 dňoch ale dodnes mám splnenie 7dni
    Duphaston mám braťako dlho ?

    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vynecháva Vám ovulácia a ideálne by bolo nastaviť Vás na hormonálnu liečbu dlhodobejšie. To sa musíte poradiť s lekárom, lebo po vysadení duphastonu zase začnete krvácať.

  • Silna menstruacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam 44 rokov a chcela by som zmiernit silnu a castu menstruaciu. 2x mi uz bola zavedena Mirena, ktora sa mi po par mesiacoch zosunula, sposobovala spinenie a krvacanie a musela byt vybrata. Brala som ATK Seasonique, ale zacali mi praskat zilky na nohach, mala som pocit tazkych noh, ako v tehotenstve a bolo mi doporucene atk vysadit. Vedeli by ste mi poradit z Vasej praxe, co by bolo pre mna vhodne - brat duphaston v strede cyklu alebo progester./ inu kombinovanu atk? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto krvácanie je s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobené vyhasnutím ovulácie. Preto je ideálne nasadiť lieky s obsahom progesteronu, ideálne kombinovanú hormonálnu substitučnú liečbu.
    Dá sa aj progesteron (duphaston) na druhú fázu cyklu, obe možnosti sú efektívne.

  • Duphaston

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, už dlhšiu dobu mi meškala menštruáciua a tak mi gynekolog nasadil Duphaston na 10 dní. Beriem ho 6 deň (ráno a večer). Zo začiatku som pri jeho užívaní špinila, no dnes som dostala menštruáciu. Chcela som sa spýtať, či je nutné ho dobrať alebo ho môžem vysadiť keď mi už menzes prišiel?



    Ďakujem za odpoveď.

  • Duphaston

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, prosím vás, môžem si urobit tehotenský test aj počas užívania duphastonu? Neovplyvní to výsledok?