Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Krvácanie na 19.deň

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 46 rokov - mala som 1 pôrod cisárskym rezom pred 20 rokmi - od pôrodu som brala HA, od 1/2024 som ukončila HA /brala som Zoely/, 3 mesiace som vôbec nemala menštruáciu. v apríly, máji bol vyvolaný menzes Agolutínom, Začiatkom júla som prekonala infekciu (Candida Albicans) lekár predpísal Lomexin 600mg. Od 5.7.2024 som brala Duphaston 1-0-1, po dobratí na 6.deň mi prišla menštuácia, trvala 7 dní. Následne 6.8. (na 19. deň cyklu) som začala opäť silne krvácat - veľké bolesti v drieku, krče) - silné krvácanie trvalo 2 dni + 2 dni slabšie a 3 dni ružovkasté špinenie (neviem či to bol normálny menzes?. alebo len medzi krvácanie)- Podľa cyklu by som mala dostať menzes 16.8.2024 a mám všetky predmenštruačné príznaky ako som zvykla mať pred menzesom. Podľa gynekológa mám cysty (ktoré raz sú a potom akokeby zmizli) Na cytológiu mám ísť až v novembri.
    Moja otázka je: či to krvácanie medzi cyklové (začiatkom augusta) mohol byť riadny menzes? alebo to už môže súvisieť so začínajúcou sa menopauzou?
    Ďakujem Vám za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vo vašom veku už môžete mať cykly bez ovulácie, čo je správne riešené duphastonom. Ak by napriek tomu pretrvávali nepravidelné krvácania, je možné nasadiť kompletnú substitučnú liečbu.