Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Klebsiela

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor, chcela by som sa poradiť, ohľadom užívania atb Ciprofloxacin Teva 500mg. Našli mi v moči 2 mesiace dozadu klebsielu a e.coli, dostal som medociprin ( očividne nezabral, keďže je tam asi odvtedy), od toho času už tretíkrát zápal močových ciest, znova moč poslany kultiváciu a znova ecoli a klebsiela, po posledných atb veľmi zničená vaginálne flora, po dobrati neskutocne pálenie a pravdepodovne aj mykoza. Antibiotiká brat už nechcem, rada by som sa spoľahla na imunitu, ze to vybojuje sama, no nie som si tým vôbec istá, či to mám ,,risknúť” bez atb, no mám pocit, ze po nich mi je ešte horšie. A vraj ciprofloxacin atb sú sila, o to väčší rešpekt pred nimi mám. Neviem sa sama rozhodnúť a tak ocením Vašu radu. dakujem za Váš čas.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte opakované zápaly močových ciest a nález opakovane baktérii je liečba indikovaná, pretože Vám hrozí zápal obličiek. Antibiotiká by Vám mali dať podľa citlivosti baktérii, ciprofloxacín sa obvykle dáva ako liek prvej volby na infekciu močových ciest.
    Dávajte si preventíne probiotiká do pošvy.

Podobné otázky

  • neustupujúci zápal

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktor, poprosím o informáciu. Pred 7 rokmi ako 39 ročnej mi kvôli ťažkej endometrióze boli odstránené vaječníky(resp. čo z nich zostalo) aj maternica. Endometriózu som mala 13 rokov, ani jedno tehotenstvo, čo sa mi pošťastilo mi stav nezachránilo. Následné klimaktérium nebolo príjemné ale oproti endom. som to zvládala . Užívam fytoestrogény. Nastala určitá atrofia pošvy ale aj to sa dalo vyriešiť, zápaly ma netrápili, mohla som sa kúpať, cestovať...
    V r.2022 sme v rodine mali covid. Ja som neochorela ale začali ma veľmi bolieť miesta kde som mala vaječníky a maternicu, asi týždeň. Následne mi začala bolesť pošvy, vypadávali zelené kúsky, vyšetrenie zistilo zl. stafylokok masívne aj zápal pošvového pahýľu. Vybrala som macmiror a augmenín+vag. probiotiká. Nikdy predtým som žiadne zápal nemala.
    Nastalo peklo. Pálenie, pichanie v pošve, po 2 týždňoch od liečby zase ecoli masívne, zinat. Po ďalších 2 týždňoch zase ecoli masívne. Dali mi ovestin, že sa mám občas natrieť. Aj vonkajší genitál. Bolo mi po ňom veľmi zle, bolesti hlavy, nevoľnosť ale vydržala som, brala som ho cca 1x týždenne asi 3 mesiace,. ATB som už neužívala, dokonca som sa kúpala v bazéne. V lete som bola na dovolenke, kde som začala pociťovať strašné bolesti klitorisu. Genitál som mala červený, pálilo to akoby zaparenina.,hlavne oblasť pod malými pyskami. Zobrali mi ster z pošvy(klitoris nie) vyšlo ecoli, gardnerella. ATB mi následne dávali každé 2-3 týždne, vždy to vydržalo tak týždeň a príznaky sa vrátili. A ešte horšie. Ovestin akoby to ešte zhoršoval.
    Najhoršie je, že mám odvtedy zasiahnutý vonkajší genitál už 2 roky. Klitoris neustále boli, až kožná zistila, že sa mi v ňom abnormálne tvorí smegma, obrovské množstvá kt. mi odstraňovali.Po roku som si vyžiadala ster z klitorisu, nález klebsiela. Skrátim to-neustály zápal genitálu, pošvy- pálenie, rezanie, bolesť hlavne konca klitorisu, pod malými pyskami. Výtok nemám ale ani žiadne zvlhčenie pošvy. V steroch neustále ecoli, enterokoky, proteus, hemoragický enterokok na klitorise, a teraz na preventívke prvý krát aj candida. Konečne nemám celkové atb ale macmiror tbl. a masť. Momentálne po dobraní pálenie celého vonkajšieho genitálu a vchodu do pošvy - tri dni po skončení liečby.
    Užívam rok gynoflor 2x týždene, ten mi aj chvíľu zaberal. Nemôžem už dva roky sedieť pretože mám postihnutú celú oblasť od klitorisu, malé pysky a oblasť okolo močovej rúry. U imunologičky všetko v poriadku. Začala som doslova chradnúť, nemôžem intímne žiť, cestovať, s problémami pracujem. Nikto mi nevie pomôcť, hygienu dodržujem, skúsila som čo sa dalo, čipky, silver, peny, krémy...vždy iba týždeň dva pomôžu. Teraz mám Beliema krém + gel a gynoflor. Prepáčte za dlhý príspevok, nevedela som to lepšie skrátiť. Ak by ste ma vedeli nasmerovať čo by mi pomohlo bola by som rada. Už sa mi nikto nechce venovať. Lekárka povedala nech si dám čo uznám za vhodné. Ak si dám masť na kandidózu a nemala by som candidu, nezhorším si stav? Ďakujem za trpezlivosť pri čítaní.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Váš problém je veľmi závažný a plne Vám rozumiem.
    Avšak netuším, aké by mohol mať riešenie. Osobne si myslím, že trpíte závažnou atrofiou vulvy z dlhodobého nedostatku hormonov. Zvážil by som aj celkové podanie hormonálnej náhrady (endoemtrioza už sa neaktivizuje), napríklad preparát Tibolon.
    Lokálne probiotiká sú síce fajn, ale ak nemáte estrogény, tak sa laktobacilus neudrží a premnožia sa škodlivé baktérie.
    Gynoflor obsahuje aj malé množstvá estrogénov, ten je celkom vhodný, na dlhodobé použitie. Na lepšie zvlhčenie by som odporučil aj kyselinu hyalouronovú napríklad čípky Cicatridina.

  • klebsiella

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,
    bola mi vykultivovana klebsiella. Aká je to baktéria? Je potrebné ju liečiť.
    Inak mám už viac ako rok neustále problémy so svrbením v pošve. Neustálymi zápalmi. Viackrát som bola preliecena, užívam aj vaginálne probitika. Asi pred rokom mi vyšli kvasinky, potom ureaplazma a momentálne klebsiella. Medzi tým som mala aj negatívne výsledky.
    Neviem sa dostať z toho kolotoča. Imunitu mám vyšetrenu, je v poriadku. Mám liečiť momentálne klebsiellu? Alebo ako riešiť situáciu?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    klebsiela nerobí zápal pošvy, býva tam prechodne ako súčasť normálnej pošvovej flóry. Svrbenie môže byť spôsobené niečim iným, najskôr opakovaným podávaním liekov do pošvy. Probiotiká sú ideálne, okrem toho by bolo vhodné vyhýbať sa sladkým jedlám, používať intímne mydlá a nosiť bavlnenú bielizeň. Stav by sa mal postupne upraviť.

  • partnerka nositeľkou bakteriálnej infekcie bez príznakou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    po vysetreniach na urológii( sono,rozbor moču)a po vybratí sumamedu, ktorý mi vsak nezabral a problem pretrval (možno aj preto že sme s partnerkou pocas liecby spolu dalej žili), mi konecne na kožnom po výteroch z močovej trubice zistili prítomnosť bakterie stafilokokus aureus a klebsiella spp.
    Chcel by som sa preto opýtať, či je možné chytiť tieto bakterie podla Vás aj v mori, (tesne potom ako som sa vrátil od mora sa mi to zacalo prejavovať, príznaky: nutkanie na časté močenie a zapálené ústie močovej rury,mierne štípanie) alebo skor od partnerky (práve v tom istom období ako som sa vrátil od mora sme zacali spolu pohlavne žiť), hoci partnerka predtým ani dlho potom žiadne potiaže nepociťovala v zmysle pálenia rezania, zapálenia atď...neprijemné príznaky sa jej zacali prejavovať asi až po mesiaci co sme spolu ale ja som ich pocitoval uz od uplného zaciatku nasho spolužitia hoci som vybral uz ten vyssie spomínaný sumamed. A to je teda moja druhá otázka či je možné, že by bola ona nositelkou týchto bakterií bez toho žeby sama mala problémy a nepríjemné príznaky, alebo je to skor vylúcené? teraz uz beriem amoksiklav samozrejme uz dodržujúc celibát...na vysetrenie samozrejme pojde este aj ona. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    obe baktérie nie sú pohlavne prenosné, klebsiela može sposobovať zápal močových ciest, ale dostane sa vačšinou z vlastného zdroja (napríklad konečník), kúpal ste sa v studenom mori a močový mechúr prechladol a pomnožila sa v ňom baktéria.
    Priateľka ak má potiaže, budú sposobené inou baktériou.
    Na druhej strane však nemono vylúčiť aj pohlavne prenosné ochorenie, pretože kvapavka i chlamýdie sa diagnostikujú problematicky a nemusia sa spoznať. Ak má partnerka potiaže, nech navštívi gynekologa, ktorý jej odoberie vzorky aj na uvedené choroby.

  • klebsiella

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    citala som vas nazor na liecbu klebsielly. mne po druhykrat po sebe zistili z kukltivacie klebsielu pneumoniae, pricom pri druhej kultivacii sa vraj "podarilo" vykultivovat nejaku bakteriu, ktoru som do telefonu nerozumela, ale bolo to nejake slovo a druhe fekalie, ci tak nejak, predpokladam, ze ide o nejaku bakteriu z konecnika. Po prvej kultivacii mi lekarka nasadila ATB, ktore som nechcela, ale pretoze dlhodobo planujeme dietatko, tak som ich, mozno naivne, vybrala. na kontrolnom stere mi zistili opat to iste, pritom mi bolo povedane, ze aTB boli aplikovane presne podla citlivosti steru. Je podla vas vhodne liecit klebsielu dalsimi atb, ked som doteraz nikdy takyto problem nemala, nie je lepsie nechat to tak? Ked som sa na to pytala lekarky, bolo mi povedane, ze neliecena bakteria a tazkosti (ktore nemam) moze sposobit zrasty a problemy s planovanym otehotnenim. v lete sme prisli o babatko, nerada by som to prezila opat...Dalsia vec, ktora by ma zaujimala, je mozne, ze ma po vybrati tych ATB boli pri pohlavnom styku boli hlboko v posve? nikdy som taketo tazkosti nemala, moze to suvisiet?. Aky je vas nazor na vaginalne probiotika? mohli by pmoct v mojich tazkostiach? Dakujem vam pan doktor. Pekny den. maja

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    klebsiela je normálna súčasť pošvovej flóry, nič tam nerobí, a nemá nič spoločné spotratom. Zrasty pošvy neexistujú a keď je klebsiela v pošve tak zrasty v bruchu nesposobí.
    Kúte si probiotiká, ja som ich veľký fanúšik, lactobacillus to vyrieši za Vašu lekárku. Na trhu je Lactovag od Imuny.

  • Výtok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, v červenci jsem začala brát antikoncepci a objevil se hnisavý výtok, dostala jsem Macmiror vag. čípky. Antikoncepci již neužívám, ale Macmiror nezabral. Paní doktorka udělala kultivaci a vyšla Klebsiela a alfa streptokok. Dle citlivosti měl zabrat Polygymax. Nezabral, týž den večer se výtok objevil i při současné léčbě. Při další návštěvě mi paní doktorka řekla, že neví co se mnou, dala mi Macmiror tablety p.o. a Macmiror vag. čípky. Sekrece se utlumila, ale včera jsem dobrala poslední čípek a dnes je výtok opět. Je to žlutý, žlutozelený hlenovitý výtok. Jsem už z toho zoufalá, co radíte?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý den,
    myslím, že ani Klebsiela ani streptokok Vaše problémy nesposobujú, pretože obe sú citlivé aj na polygynax aj na Macmiror (lokálne aj celkovo). Okrem toho nie sú to baktérie, ktoré sposobujú zápal pošvy, ale o tom sme sa už tuším bavili, že.
    Vhodné by bolo pozornosť sústrediť na krčok maternice, či náhodou nemáte zápal krčka, ktorý sa prejaví hnisavým výtokom a dá sa liečiť iba dlhodobým celkovým podaním antibiotík, najlepšie v kombinácii.
    Okrem toho by som podporil imunitu pošvy - lokálne čípky Lactovag a eventuálne oplachy Tantum rosa. Ale to až po vylúčení, či preliečení eventuálneho zápalu krčka maternice.