Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • klebsiella

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,
    bola mi vykultivovana klebsiella. Aká je to baktéria? Je potrebné ju liečiť.
    Inak mám už viac ako rok neustále problémy so svrbením v pošve. Neustálymi zápalmi. Viackrát som bola preliecena, užívam aj vaginálne probitika. Asi pred rokom mi vyšli kvasinky, potom ureaplazma a momentálne klebsiella. Medzi tým som mala aj negatívne výsledky.
    Neviem sa dostať z toho kolotoča. Imunitu mám vyšetrenu, je v poriadku. Mám liečiť momentálne klebsiellu? Alebo ako riešiť situáciu?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    klebsiela nerobí zápal pošvy, býva tam prechodne ako súčasť normálnej pošvovej flóry. Svrbenie môže byť spôsobené niečim iným, najskôr opakovaným podávaním liekov do pošvy. Probiotiká sú ideálne, okrem toho by bolo vhodné vyhýbať sa sladkým jedlám, používať intímne mydlá a nosiť bavlnenú bielizeň. Stav by sa mal postupne upraviť.

Podobné otázky

  • Klebsiella v tehotenstve/užívanie Ginexidu/

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Som v 28.tt tehotenstva (naposledy v 18.tyzdni mi zistili z kultivácie z pošvy Klebsiellu pneumoniae), užívala som macmiror aj Gynimum, teraz opakovane potiaze už druhý týždeň a lekár mi nasadil najprv bez výsledkov Nystatin a masť Fluomizin teraz pri výsledkoch Klebsiellu už Ginexid.
    - chcem sa opýtať, či dané lieky maste a čapíky nemôžu ublížiť plodu, resp. Aj tento Ginexid či nepredstavuje nebezpečenstvo pre dieťa. A takisto či tak dlho mať Klebsiella pneumoniae v postave nepredstavuje riziko pre dieťa.
    Ďakujem Vám vopred!

  • Klebbseilla escherichia coli streptococcus candida albicans

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Bola mi zistená klebseilla vybrala som cele balenie Macmiror samozrejme brala som aj tablety do posvy gynella Silver dobráka som atb samozrejme ťažkosti pretrvávali je to už piaty mesiac počas pohlavného styku pálenie tak som šla znova gynekológ urobil kultiváciu a vyšli tieto styry baktérie zas mi nasadil macmiror bola som aj u alergologicky a imunologickú testy vyšli nie najlepšie biele Krvinkyy mám vyššie niektoré nižšie ani ona sama nevie čo o 3 mesiace mám ísť znova ja už neviem akým spôsobom liečiť lebo 5 mesiacov je už dosť priateľ vyšetrený bol mal tiež nejakú baktériu na ktorú dostal atb spermie si dal tiež nič nemá no moje problémy pretrvávajú stále začala som používať aj anionove vložky ale nič môj gynekológ už nevie čo poprosim vás o radu aký postup zvoliť aby sa to konečne dalo do normálu dala som si aj pichnúť ccko na imunitu a nerozumiem ani tým výsledkom a či to môže mať s tým noeco spoločne ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    klebsiella nezvykne robi´t problémy v pošve, zrejme opakované liečby Vám rozbili imunitu pošvy.
    Osobne si myslím, že máte problém s kvasinkami, ktoré nie sú dobre preliečené. Kultivácie sú v tomto prípade často na škodu.
    Skúste zatiaľ dlhodobo vaginálne probiotiká, to by mohlo obnoviť imunitu pošvy a jej pôvodnú mikroflóru. Noste bavlnené nohavičky, a neprejedajte sa sladkým.

  • Liečenie ATB

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Minulý týždeň v pondelok som navštívila gynekológa, nakoľko som po ukončení menštruácie pociťovala silné svrbenie a pálenie vagíny pri vstupe a tento problém neprestával. Dnes mi bolo výterom zistená klebsiella variicola a streptokok agalactiale načo som si prišla po recept, kde mám predpísané silné ATB chloramfenikol. Nakoľko má vystrašila aj samotná sestrička, že sa jedná o silný liek, ktorý som zatiaľ nikdy nemala dôvod užívať a rovnako tak čítam aj názory, že uvedené baktérie sú v pošve prirodzené a bežné, zaujímal by ma Váš názor na uvedený liek. Gynekológické problémy mi medzičasom samozrejme ustúpili a veľmi mi pomohla 7 dňová kúra Lactofeel a nasadila som si aj ženské probiotiká, ktoré denne užívam. Streptokoka som ako väčšina rodičiek liečila len tesne pred pôrodom, doteraz som nikdy výrazne gynekologické problémy nemala. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak nemáte problémy, určite si nedávajte antibiotiká, lebo narušíte rovnováhu flory a znova začnete mať potiaže. V probiotikách pokračujte.

  • Bolesti v podbrušku a pri močení

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    už 2 mesiace sa trápim s bolesťami v podbrušku a takým zvláštnym pálením zospodu, pri močení až tak nie, skôr po a častejšie močenie. (Pocit ako keby oslabeného močového mechúra) Užívala som zinnat, biseptol a zospodu Macmiror. Na týždeň to prešlo a teraz zase .. sedimentáciu moču a kultivacie moču mám v poriadku. Jedine čo som mala naposledy z kultivacii z gynekológie bola Klebsiella (masívne) a candidu … ale doktorka mi dala biseptol a macmiror .. už som z toho zúfalá, už mám za sebou veľa antibiotík a mám pocit, že mi nepomáhajú a stále sa to vracia .. nemôže to byt už psychického pôvodu? Alebo oslabenia imunity po toľkých liekoch? V minulosti som sa liečila aj na Hodgkinov lymfom a čaká ma imunomodulačná liečba Polyoxidoniom. Neviem, či to mám znova riešiť s gynekologičkou alebo vyčkať kým sa organizmus spamätá, alebo počkať na liečbu imunologa … Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    osobne si myslím, že môžete mať gynekologickú mykozu, a odporučil by som preliečiť masťou proti mykoze, dlhodobo aspoň 10 dní, potom by som zvážil dlhodobo probiotiká, pretože také kvantá antibiotík kompletne rozbili mikrobiálnu rovnováhu pošvy.

  • partnerka nositeľkou bakteriálnej infekcie bez príznakou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    po vysetreniach na urológii( sono,rozbor moču)a po vybratí sumamedu, ktorý mi vsak nezabral a problem pretrval (možno aj preto že sme s partnerkou pocas liecby spolu dalej žili), mi konecne na kožnom po výteroch z močovej trubice zistili prítomnosť bakterie stafilokokus aureus a klebsiella spp.
    Chcel by som sa preto opýtať, či je možné chytiť tieto bakterie podla Vás aj v mori, (tesne potom ako som sa vrátil od mora sa mi to zacalo prejavovať, príznaky: nutkanie na časté močenie a zapálené ústie močovej rury,mierne štípanie) alebo skor od partnerky (práve v tom istom období ako som sa vrátil od mora sme zacali spolu pohlavne žiť), hoci partnerka predtým ani dlho potom žiadne potiaže nepociťovala v zmysle pálenia rezania, zapálenia atď...neprijemné príznaky sa jej zacali prejavovať asi až po mesiaci co sme spolu ale ja som ich pocitoval uz od uplného zaciatku nasho spolužitia hoci som vybral uz ten vyssie spomínaný sumamed. A to je teda moja druhá otázka či je možné, že by bola ona nositelkou týchto bakterií bez toho žeby sama mala problémy a nepríjemné príznaky, alebo je to skor vylúcené? teraz uz beriem amoksiklav samozrejme uz dodržujúc celibát...na vysetrenie samozrejme pojde este aj ona. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    obe baktérie nie sú pohlavne prenosné, klebsiela može sposobovať zápal močových ciest, ale dostane sa vačšinou z vlastného zdroja (napríklad konečník), kúpal ste sa v studenom mori a močový mechúr prechladol a pomnožila sa v ňom baktéria.
    Priateľka ak má potiaže, budú sposobené inou baktériou.
    Na druhej strane však nemono vylúčiť aj pohlavne prenosné ochorenie, pretože kvapavka i chlamýdie sa diagnostikujú problematicky a nemusia sa spoznať. Ak má partnerka potiaže, nech navštívi gynekologa, ktorý jej odoberie vzorky aj na uvedené choroby.