Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Liečenie ATB

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Minulý týždeň v pondelok som navštívila gynekológa, nakoľko som po ukončení menštruácie pociťovala silné svrbenie a pálenie vagíny pri vstupe a tento problém neprestával. Dnes mi bolo výterom zistená klebsiella variicola a streptokok agalactiale načo som si prišla po recept, kde mám predpísané silné ATB chloramfenikol. Nakoľko má vystrašila aj samotná sestrička, že sa jedná o silný liek, ktorý som zatiaľ nikdy nemala dôvod užívať a rovnako tak čítam aj názory, že uvedené baktérie sú v pošve prirodzené a bežné, zaujímal by ma Váš názor na uvedený liek. Gynekológické problémy mi medzičasom samozrejme ustúpili a veľmi mi pomohla 7 dňová kúra Lactofeel a nasadila som si aj ženské probiotiká, ktoré denne užívam. Streptokoka som ako väčšina rodičiek liečila len tesne pred pôrodom, doteraz som nikdy výrazne gynekologické problémy nemala. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak nemáte problémy, určite si nedávajte antibiotiká, lebo narušíte rovnováhu flory a znova začnete mať potiaže. V probiotikách pokračujte.