Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,077 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Zápal maternice

    , Autor: DIDI97979797

    Dobrý deň,
    je možné vylúčiť zápal maternice na základe ultrazvuku, výteru z pošvy a palpačným vyšetrením?

    Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno, najdôležitejšie palpačné vyšetrenie, ak je zápal rozšírený na celú stenu maternice, je maternica pri pohmate výrazne bolestivá. Dôležitý je celkový klinikcý stav.

Podobné otázky

  • Bakteriálna infekcia

    , Autor: Tam

    Dobrý deň,
    Pán doktor prosím Vás, môže vaginálna bakteriálna infekcia (mala som ju skôr ako som otehotnela) prerásť tak, že by po nejakom čase mohla spôsobiť potrat alebo problémy ak som v 3tt? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí kde bola infekcia a ako prebiehala. Chronický zápal maternice by mohol spôsobiť aj potrat, ale zápaly pošvy iba veľmi výnimočne.

  • Zápal maternice, vaginálny zápal

    , Autor: Yvett98

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať skôr teoreticky, nakoľko nepopisujem žiaden konkrétny problém, tak mi prosím Vás prepáčte ak tu takáto otázka nepatrí, ale do akej miery môže vaginálny zápal alebo zápal maternice spôsobiť komplikácie alebo potrat na začiatku tehotenstva ak by po zistení tehotnosti boli nasadené antibiotiká? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zápal pošvy nespôsobuje potrat a zápal maternice teoreticky áno, závisí na príčine a na priebehu. Antibiotiká už riziko znižujú iba málo, lebo proces je spustený.

  • krvácanie

    , Autor: Simona228

    Dobrý deň, som 5tyzdnov stále v 6nedelí od porodu, po 3t som začala silno krvácať ako menzes, trvalo to 7dni, 3 dni bez krvácania, čistá vložka, po 3 dňoch znova krvácanie ale už take do hnedá, cca 2-3vlozky.
    Zapal maternice bol vylúčený, taktiež som už bola u doktora ktorý všetko vyšetril, a maternica je čistá, akurát tam videl cystu alebo folikul či ako to. Ktorá je spôsobená psychickým stavom skrz porodu mŕtveho bábätka v 38tt.
    Nasadil mi lieky ascorutin 3x2tab a dicynone 3x1. Beriem ich už od štvrtka a krvácanie je stále rovnaké. Je to v poriadku? Kedy by mali zabrať a ja tak prestala krvacat.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pokiaľ je negatívny nález na ultrazvuku a nie sú známky zápalu, zrejme sa jedná o hormonálny problém v súvislosti s pôrodom a ukončením dojčenia. Prvý cyklus po pôrode je často bez ovulácie a preto môže byť krvácanie atypické a dlhšie. Uvedené lieky síce zastavujú krvácanie, ale neriešia jeho príčinu. Ak by krvácanie neprestalo, je možné zvážiť podanie liekov na stiahnutie maternice, prípadne hormonálnu liečbu.

  • Metritis chron.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, veľmi rada by som vedela aj Váš názor na môj problé. Mám 35rokov a tri pôrody. Rok po treťom pôrode som mala zápal maternice a odvtedy to mávam dosť často. Naposledy som bola u dr. v decembri dal mi Macmiror tabl. aj na vkladanie. Menzes som dostala tri dni skôr a predtým som mala aj krvavý výtok./ciklus mám pravidelný 28dní/ Teraz to bolo na 25deň. Potom sa mi uľavilo ale necítila som sa ešte fit. 1.1. som dostala bolesti ako pôrodné, ale našťastie prešli a aj ma trhalo v pravom prsníku. Doktor mi dal ďalšie atb. Augmentin, zobral citol. aj kultiv. Dnes som bola na sone výsledok: uterus 90x48mm,endometrium 10mm, Ľ ov.-30x15mm folikulárne, P ov.-34x22 s CL o priemeru 19mm, bez voľnej tekutiny.
    Mama mala rakovinu maternice. Dr. na sone povedal že je to normálny nález nato že som mala tri pôrody, ale mňa to stále bolí,keď dal do mňa tú sondu a pohol tým dosť to bolelo. A bolievaja ma povečšine pravý vaječník.
    Prosím Vás o Váš názor na ďalšiu liečbu. Vopred Vás veľmi pekne ďakujem za čas a prajem všetko dobré v Novom roku.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zrejme naozaj máte zápal krčka alebo tela matenrice, potrebná je dlhodobá liečba kombináciou antibiotík (najlepšie Ciprofloxacín + Klarytromycín + Metronidazol), a indometacínové čípky.

  • dalsie mozne tehotenstvo po missed abortion

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, cca pred dvomi týždňami som podstúpila kyretáž nakoľko mi v 8tt tehotenstva diagnostikovali missed abortion.pár dní po zákroku som však dostala zápal maternice na ktorý som brala antibiotiká 5 dní. lekár mi odporučil neotehotniet minimálne pol roka s tým, že mi odporúča užívať antikoncepciu. Údajne keď ju vysadím, a začneme hneď s nechráneným pohl.stykom, je tam vyššia pravdepodobnosť otehotnenia ako keď ju neužívam vôbec a chránime sa iným spôsobom. Je pravda, že mi tento spôsob môže pomôcť k rýchlejšiemu otehotneniu? je možné začať s pokusmi o tehotenstvo aj skôr ako za pol roka? naposledy sa mi podarilo otehotnieť po 7 mesiacoch snaženia, pričom antikoncepciu som nebrala 11mesiacov. bojím sa, že to znova bude tak dlho trvať a po bábätku s manželom veľmi túžime.Ďakujem za odpoveď