Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,213 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • krvácanie

    , Autor: Simona228

    Dobrý deň, som 5tyzdnov stále v 6nedelí od porodu, po 3t som začala silno krvácať ako menzes, trvalo to 7dni, 3 dni bez krvácania, čistá vložka, po 3 dňoch znova krvácanie ale už take do hnedá, cca 2-3vlozky.
    Zapal maternice bol vylúčený, taktiež som už bola u doktora ktorý všetko vyšetril, a maternica je čistá, akurát tam videl cystu alebo folikul či ako to. Ktorá je spôsobená psychickým stavom skrz porodu mŕtveho bábätka v 38tt.
    Nasadil mi lieky ascorutin 3x2tab a dicynone 3x1. Beriem ich už od štvrtka a krvácanie je stále rovnaké. Je to v poriadku? Kedy by mali zabrať a ja tak prestala krvacat.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pokiaľ je negatívny nález na ultrazvuku a nie sú známky zápalu, zrejme sa jedná o hormonálny problém v súvislosti s pôrodom a ukončením dojčenia. Prvý cyklus po pôrode je často bez ovulácie a preto môže byť krvácanie atypické a dlhšie. Uvedené lieky síce zastavujú krvácanie, ale neriešia jeho príčinu. Ak by krvácanie neprestalo, je možné zvážiť podanie liekov na stiahnutie maternice, prípadne hormonálnu liečbu.

Podobné otázky

  • Krvácanie 2,5 týždna po Misoprostole

    , Autor: DesiKdeSi

    Dobrý deň p.doktor. V prvom rade sa Vám chcem poďakovať, pred necelými 3 mi týždňami so Vás stretla v Ružinove, potratila som, nechcela som ist na kyrer lebo som ho v minulosti absolvovala 3x a mala Ashermana a vy ste boli neuveriteľne milý, povzbudivý a empatický. Presne to som v tú chvíľu potrebovala a za to Vám ďakujem.

    Obraciam sa na Vás s otázkou- po poslednej dávke (3tej 400 mg Misoprostolu) mi bolo povedané, že 2 týždne môžem ešte krvácať alebo špiniť. Špinila som sem tam viac/ menej. Dnes je 2,5 týždňa a ja som začala viac krvácať. Neviem či to môže byť menštruácia, neviem či to je alebo nie je nebezpečné. Moja lekárka ma dovolenku až do 2.7. Ale stihla mi spraviť ešte HCG a kleslo zo 490 na 220 takze klesalo.
    Na poslednom ultrazvuku este v Ruzinove som ešte mala dutinu dilatovanú do 16 mm a povedali mi, že to vyjde buď po tretej davke alebo po menstruacii za 4-6 tyzdnov ale teda uplynulo od toho 2,5 tyzdna len a ja trochu viac krvácam.
    Bolesti nemam, ani zapachajuci vytok.

    Keď doktorka odchádzala povedala, že ak budem veľmi krvácať mám íst do Ružinova. Neviem ale posúdiť či toto je veľmi, alebo či sa moze jednať o už menstruáciu.

    Nechcem robiť zbytočne nejakú paniku a ísť do Ružinova ak na to nie je vyslovene nejaký dôvod.

    Ďakujem veľmi za názor

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    môže sa jednať ešte o dočisťovanie, vo Vašom prípade ak máte už takto poranenú maternicu opakovanými kyretážami to môže byť zdlhavejšie. Ideálne by bolo vyšetrenie, myslím, že bude stačiť po tom 2.7.
    Ak by sa stav zhoršil, prídite k nám do Ružinova.

  • Spinenie pocas uzivania aktivnych tabliet

    , Autor: SP99.

    Dobry den,

    Mam 25 rokov a uz skoro dva roky uzivam antikoncepciu Karlhleight. Niekolkokrat v priebehu tohto roku sa mi stalo, ze som zacala bolestivejsie spinit az slabsie krvacat pocas uzivania aktivnych tabliet. Vysledky mam v poriadku, aj cytologiu, vytery a ultrazvuk. Na krcku mi bolo najdene ektropium, ale ziadny zapal ani bakterie sa nepotvrdili. Toto slabsie krvacanie trva od 2-3 dni do tyzdna a potom prestane. Neprichadza pravidelne v rovnaky cas, tak kazdy 2-3. mesiac. Vzdy, ked navstivim gynekologa, vsetko je podla neho v poriadku. Preto sa chcem spytat, moze byt pricinou samotna antikoncepcia, ze si telo na nu zvyklo alebo prestala vyhovovat, kedze doteraz som nikdy nemala problemy? Placebo tyzden si skracujem na 5 tabletiek, moze to mat nejako dopad? A taktiez sa mi zoparkrat stalo, ze som musela uzit dvojnasobnu davku aktivnych tabliet, lebo som mala zaludocne tazkosti a hnacky. Dakujem za info

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto špinenie naozaj býva z atrofie sliznice pri dlhodobom užívaní antikoncepcie, nie je to nič nebezpečné, ak Vás to obťažuje, možno zvážiť zmenu liečiva.

  • Krvácanie z endocervixu

    , Autor: Becky

    Dobrý deň pán doktor. Mám dlhodobé problémy - hlienovitý výtok (niekedy s krvou), svrbenie, bolesti podbruška a krížov. Bola som viac krát liečená antibiotikami, antimykotikami, ale bez úspechu. Teraz som bola na cytológií a po stere z endocervixu som začala krvácať. Je možné že vonkajšia časť krčka vyzerá byť v poriadku a vo vnútri krčka je nejaký zápal prípadne nejaké rakovinové bunky? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    typický zápal krčka je práve v endocervixe, pretože chlamýdie a kvapavka sa množia práve v sliznici endocervixu. Bolo by dobré spraviť odbery práve z krčka.

  • Krvacanie

    , Autor: Sabči

    Dobrý deň, syn mi skočil na brucho a začala som slabo krvácať. Tehotná niesom no som 3 mesiace po potrate. Ďakujem

  • Krvácanie po pohlavnom styku

    , Autor: Monika1331

    Dobrý deň, po dlhšom čase (polrok) som mala pohlavný styk, po ktorom som po 2 dňoch krvácala čerstvú krv pri defekácii. Menštruacia mi má prísť až o 5 dni, no odvtedy som už nekrvacala. Mám sa niečoho obávať? Ďakujem.