Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,238 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Bakteriálna infekcia

    , Autor: Tam

    Dobrý deň,
    Pán doktor prosím Vás, môže vaginálna bakteriálna infekcia (mala som ju skôr ako som otehotnela) prerásť tak, že by po nejakom čase mohla spôsobiť potrat alebo problémy ak som v 3tt? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí kde bola infekcia a ako prebiehala. Chronický zápal maternice by mohol spôsobiť aj potrat, ale zápaly pošvy iba veľmi výnimočne.

Podobné otázky

  • Opuch v blízkosti klitorisu

    , Autor: sona3303

    Dobrý deň,
    chcela by som sa poradiť. Už pol roka mám problem s opuchom ktorý sa nachádza hneď vedľa klitorisu. Na začiatku prešiel do veľmi veľkých rozmerov tak že som nemohla chodiť muselo sa to chirurgicky riešiť. Boli mi nasadené antibiotiká a odporučené ľadovanie. Z odberu hnisu nevzyšli žiadne informácie o akú baktériu ide.

    Po 3 mesiacoch sa to opäť vrátilo - netrebalo rezať takže mi boli nasadené len iné antibiotiká(Amoksiklav 625mg) a opäť ľadovanie a tiež mi lekári v nemocnici dali na to mastičky (ActiMaris a Hirudoid) ktoré som si striedavo aplikovala ráno a večer. Po tomto sa to vratilo teraz v january to som bola v Španielsku kde mi na to lekárka dala kortikoid (Clovate 0,5mg/g).

    Celkovo nie som spokojná s tým že po 2 hospitalizáciach mi lekári vedeli povedať len že mám smolu a asi som sa zle holila a zaviedla som si tam infekciu alebo ešte to ma najviac pobavilo - veľa som cvičila..... Neboli mi schopní povedať o čo ide len že je to ASI bakteriálna infekcia (pri prvej hospitalizácií) a potom že asi nezabrali antibiotika (pri druhej hospitalizácií). Čo mi vedeli povedať je že sa nejedná o zápal Bartoliniho žľazy. Jedine lekárka v Španielsku mi vedela povedať že ide o zápal žľazy ktorá je blízko klitorisu s tým že kortikoid zabral hneď - opuch sa rýchlejšie vytratil než keď som bola v nemocnici. Problém je že sa to vracia teraz častejšie. Nejde o samotný opuch ale vytvára sa tam v tej istej oblasti mála guľka ktorá je veľmi bolestivá (citím ju pri chodení sedeni atd...) snažím sa to ľadovať dávať si studené sprchy a aplikovať kortikoid ale gulička je po týždni stále na tom istom mieste. S tým že táto gulička niekedy prejde do spomínaného opuchu inokedy sa vytratí len tak zrazu.

    Stretli ste sa niekedy s podobným problemom?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    musím sa priznať že nestretol, ale súhlasím s kolegyňou v Španielsku. Na ženskej vulve sa okrem veľkých žliaz (bartholinove žľazy) nachádzajú aj viaceré menšie, ktoré tiež môžu zhnisať a opuchnúť. Pri chronickom zápale sa im upchá vývod a tým sa preplnia a ostanú napuchnuté ako guľka. Ak sa infekcia zvýši, vznikne znova zápal.
    Osobne si myslím, že jediné dlhodobé riešenie je kompletné vybratie v čase zápalu, kedy bude zapálená žliazka dobre odlíšiteľná od okolia.

  • Cytologia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Bola som na cytologickom vysetreni len neviem ako to dopadlo mam to iba v karte
    nakolko menim gynekologicku kvoli stahovaniu sa do ineho mesta.
    Zaver:zapalove zmeny
    Nater dostatocny na hodnotenie,bunky EC/TZ su pritomne.
    reaktivne zmeny.
    NILM:negativne v zmysle intraepitelialnej lezie alebo malignity.Nalez orietacne zodpoveda
    PAP ll.
    MOP3:bakterialna infekcia zo zapalom.
    Prosim Vas co si mam kupit v lekarni na tu infekciu.Dakujem za odpoved

  • Opakovana bakterialna infekcia?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor,

    prepacte, ze napisem taku dlhu spravu, ale najprv by som Vam podrobnejsie popisala moj problem. Okolo 14.septembra som zacala pocitovat palenie v posve a nutkanie na mocenie. Ked to po tyzdni pitia urologickeho caju neprestavalo,zacala som mat podozrenie, ze ide o zensky problem a navstivila som gynekologa (zijem v Nemecku), kde mi najprv zobrali moc. Po vymoceni som sa poriadne utrela s intimnymi utierkami Lactacyd. Lekarka mi vzala ster pri vchode do posvy a povedala, ze bakterie tam nemam, ale v moci boli zvysene leukocyty. Predpisala mi tabletky, ktore sa na Slovensku volaju Biseptol, tu inak, ale su to tie iste. Presne po mesiaci, 20.oktobra som zacala mat tie iste priznaky a kontaktovala som urologa, ktory skonstatoval po vysetreni mocu, na vysledky som cakala jeden den, ze moj problem bude gynekologicky, pretoze moc je v poriadku. V piatok 23.oktobra som bola u gynekologa, kde mi po stere pri vchode posvy povedal, ze tam mam bakterie a predpisal mi cipky na dva dni. Po ich dobrati sa mi ale vobec neulavilo, skor sa to zhorsilo a tak som ho hned opat navstivila. Povedal, ze bakterie pod mikroskopom uz nevidi,ale leukocyty mam zvysene, tak mi na 5 dni predpisal Amoxicilin, pretoze som nevedela, ci nemozem byt tehotna. Zaroven mi bol urobeny ster z posvy, ktory ale dopadol dobre, vraj tam nic nemam. Problemy ustali, ale tento tyzden, opat po mesiaci 17.11 prisli tie iste problemy. Palenie, hlavne pri vchode do posvy, nie cely den, ale najhorsie je to v noci, ked sa zobudim, ako ma to pali a potrebujem sa ist aj vymocit. Pocas dna sa to vzdy ukludni, ale v noci sa palenie zintenzivni a ja sa zobudim a nemozem spat. Pan doktor, je mozne, ze uz v septembri sa jednalo o bakterie, len som si ich s tymi utierkami Lactacyd zotrela a ako mam postupovat dalej, aby sa mi uz nevratili. Nosim bavlnene nohavicky, utieram sa spravnym smerom, kazdy den vypijem kefir a beriem probiotika. Uz mi je to pomaly trapne ist s tym istym problem po tretikrat, vyzeram ako hypochodner, ale myslim, ze sa tomu nevyhnem. Za Vasu odpoved velmi pekne dakujem.
    Karin

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vidím, že aj Nemci robia tie isté chyby a že liečba sterov a nie pacientky je celosvetové gynekologické hobby.
    Takže, zrejme máte pošvovú infekciu, osobne si myslím, že buď mykozu, alebo trichomoniázu.
    Kúpte si Canesten vaginálny krém, myslím, že aj v nemecku sa tak volá, celý ho užite, ak by to neustávalo, potom je potrebná celková liečba entizolom.