Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Opuch v blízkosti klitorisu

    , Autor: sona3303

    Dobrý deň,
    chcela by som sa poradiť. Už pol roka mám problem s opuchom ktorý sa nachádza hneď vedľa klitorisu. Na začiatku prešiel do veľmi veľkých rozmerov tak že som nemohla chodiť muselo sa to chirurgicky riešiť. Boli mi nasadené antibiotiká a odporučené ľadovanie. Z odberu hnisu nevzyšli žiadne informácie o akú baktériu ide.

    Po 3 mesiacoch sa to opäť vrátilo - netrebalo rezať takže mi boli nasadené len iné antibiotiká(Amoksiklav 625mg) a opäť ľadovanie a tiež mi lekári v nemocnici dali na to mastičky (ActiMaris a Hirudoid) ktoré som si striedavo aplikovala ráno a večer. Po tomto sa to vratilo teraz v january to som bola v Španielsku kde mi na to lekárka dala kortikoid (Clovate 0,5mg/g).

    Celkovo nie som spokojná s tým že po 2 hospitalizáciach mi lekári vedeli povedať len že mám smolu a asi som sa zle holila a zaviedla som si tam infekciu alebo ešte to ma najviac pobavilo - veľa som cvičila..... Neboli mi schopní povedať o čo ide len že je to ASI bakteriálna infekcia (pri prvej hospitalizácií) a potom že asi nezabrali antibiotika (pri druhej hospitalizácií). Čo mi vedeli povedať je že sa nejedná o zápal Bartoliniho žľazy. Jedine lekárka v Španielsku mi vedela povedať že ide o zápal žľazy ktorá je blízko klitorisu s tým že kortikoid zabral hneď - opuch sa rýchlejšie vytratil než keď som bola v nemocnici. Problém je že sa to vracia teraz častejšie. Nejde o samotný opuch ale vytvára sa tam v tej istej oblasti mála guľka ktorá je veľmi bolestivá (citím ju pri chodení sedeni atd...) snažím sa to ľadovať dávať si studené sprchy a aplikovať kortikoid ale gulička je po týždni stále na tom istom mieste. S tým že táto gulička niekedy prejde do spomínaného opuchu inokedy sa vytratí len tak zrazu.

    Stretli ste sa niekedy s podobným problemom?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    musím sa priznať že nestretol, ale súhlasím s kolegyňou v Španielsku. Na ženskej vulve sa okrem veľkých žliaz (bartholinove žľazy) nachádzajú aj viaceré menšie, ktoré tiež môžu zhnisať a opuchnúť. Pri chronickom zápale sa im upchá vývod a tým sa preplnia a ostanú napuchnuté ako guľka. Ak sa infekcia zvýši, vznikne znova zápal.
    Osobne si myslím, že jediné dlhodobé riešenie je kompletné vybratie v čase zápalu, kedy bude zapálená žliazka dobre odlíšiteľná od okolia.