Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Injekcia

    , Autor: Domcik111

    Dobrý deň, po akej dobe zvykne prísť menštruácia po vyvolávacej injekcii. Mám bolesti v podbrušku aj v krížoch a je to tretí deň čo mi ju gynekologicka pichla ale stále nič. Ďakujem

Podobné otázky

  • Tehotenstvo po kyretazi

    , Autor: Ruza123

    Dobrý deň, bola som na čistení, v 6tt tehotenstva, injekcia mi bola pichnuta ale po ultrazvuku, deň nato, lekár v nemocnici usúdil, že je potrebné čistenie, nevedela som aké môžu byt alebo nemusia byt následky po zákroku. Viete mi objasniť, či bude problém s budúcim otehotnením, pripadne udržaním tehotenstva? Je čistenie nebezpečne alebo sa neodporúča? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    otehotnenie by nemal byť problém, ale výkon zvyšuje riziko predčasného pôrodu a problémov s pôrodom placenty. Preto sa snažíme riešiť potraty liekmi.

  • podviazanie vajcovodov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Chcela by som sa vás opýtať mam gynekologické problémy. Mám 26 rokov a jedno dieťa, ktoré bolo predčasne narodene v 32 tyž. tehotenstva a má DMO. No po čase som otehotnela a hneď na začiatku som potratila brala som to ako zákon prírody no stalo sa že som otehotnela zase a zase som potratila ale to už bolo na začiatku 3 mesiaca a vtedy sa začali aj vyšetrenia prečo sa to zase zopakovalo. Príčina sa našla a znela že ak otehotniem mám hustú krv a ta to všetko spôsobuje. No zopakovalo sa to zase a ja som otehotnela a začala sa liečba a brala som injekcie do brucha, ale ani tie nepomohli a ja som potratila zase a to v 23 tyž. tehotenstva a stalo sa to aj napriek tomu že výsledky boli v úúúplnom poriadku. 2 týždne po tzv.pôrode som dostala trombozu do nohy a pretrváva to doteraz. Po ortopedickom vyšetrení mi zistili pomliaždene stavce a ešte nejaká diagnoza ktorá zabraňuje že to dieťa donosím. Chcela by som sa vás opýtať dalo by sa v mojom veku urobiť podviazanie vaječníkov a aké sú podmienky na to?? Ďakujem veľmi pekné za vašu odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí na tom, či chcete ešte jedno dieťa.
    Ak áno, doporučil by som dokladnú antibiotickú liečbu pred otehotnením (dvojkombinácia antibiotík aspoň mesiac) a pred otehotnením liečba injekciami až do porodu, videl by som to ako reálnu možnosť.
    Ak však už nechcete otehotnieť, tak si myslím, že na podviazanie vajcovodov máte medicínsky dovod, trombofilný stav a operácia by sa mohla previesť.

  • polycisticke vajecniky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den..mam 19 rokov...mam syndrom polycistickych vajecnikov...zacala som priberat a zacali mi tmavnut chlpky po celom tele a samozrejme som nemala ani menstruaciu...moj gynekolog mi predpisal antikonceciu Diane 35..menstruacia mi zacala pravidlne chodit a chlpky sa stratili...mojej sestry diagnostikovali karcinom prsnika tak mi gynekolog zrusil tabletky...menzes mi prestal chodit...kazdy mesiac k nemu chodim a picha mi injekcie aby som dostala...menzes dostanem ale bohuzial chlpky mi zacali tmavnut...a po celom tele ...som z toho zufala:((( dokedy mi budu este tmavnut?? je mozne ze ked budem mavat odteraz pravidlne vdaka injekciam tam mi to ustupi? co mam robit? :(((

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to nezmysel. Ak má sestra v mladosti karcinom prsníka, vy musíte byť vyšetrená na BRCA gén, ak ste negatívna, určite potrebujete hormonálnu antikoncepciu, pretože PCO sa musí liečiť, aj kvoli prsníku !!!!
    Snažte sa udrža´t si normálnu hmotnosť, vhodný je pohyb a šport.

  • bolesti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,mam 25 rokov,este som nerodila,uz dva roky mam bolesti v pravom podbrusku/oblast praveho
    vajecnika/ absolvovala som rozne vysetrenia-diagnosticku laparoskopiu,
    CT brucha,irigografiu,reumatologicke vysetrenie,neurologicke,ortopedicke,rengeny,vysatrenie
    hrubeho creva aj slepeho creva.....
    vsetko je v poriadku,nenasla sa ziadna pricina bolesti.Bolest prisla necakane a pravdepodobne ju sposobila 6 cm cysta na pravom vajecniku,ktora sa rozpustila vdaka injekciam.Gynekolog tiez nevie zistit pricinu mojich bolesti.Bolest je intenzivna,tupa ale aj pichava,pocitujem take tlaky,mravencenie,palenie a akoby sa mi tam nieco naduvalo a
    kazdu chvilu to malo prasknut.Je to silna bolest a pretrvava cely den,niekedy sa to neda vydrzat,musim si lahnut a zvijam sa od bolesti.Prechadza mi to uz aj do celej panvy a hlavne oblasi maternice.Menzes mavam nepravidelny,meskava 1-2 tyzdne.Pred tyzdnom som skoncila v nemocnici na zenskom,bolo podozrenie na mimomaternicove tehotenstvo,meskal mi menzes a mala som prekrvenu maternicu,lezala som na zenskom a tehotenstvo sa nepotvrdilo,zevraj som mala cystu ktora praskla,ale bolesti su stale.Lekari ma uz neriesia a ja neviem co mam robit,bolesti si velmi silne,prosim poradte mi co mam robit alebo co mozu sposobovat bolesti alebo na koho sa obratit.Vopred dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    DObrý deň,
    chápem Vaše zúfalstvo, ale žial takto bez všetkých výsledkov vyšetrení a bez podrobnejších informácii Vám naozaj neviem pomocť. Existuje laparoskopický výkon, kedy sa pretnú vazy k maternici a bolesti prestanú, ale naozaj musel by som vidieť nálezy a stanoviť aspoň orientačnú diagnózu.
    Viem, že Vás videl ortopéd, ale skúsil by som najprv rehabilitáciu na krížovú oblasť chrbtice, prípadne vyšetrenie rehabilitačným lekárom. To býva častá príčina, posun krížovej kosti a ťah na nervy, ktoré vedú k maternici a vaječníkom, potom to bolí akoby v podbrušku.

  • endometrioza a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, už pol roka mam strašne bolesti pri menštruacii. Gynekolog mi zistil cystu na vaječniku. Má 5 cm. Mám zvýšené CA 125 na 72 U/ml. Pri pohlavnom styku mávam občas neskutočné bolesti a keď sa mi blíži menzes, mám pocit, že moje črevá sú upchaté. Menzes mám pravidelný a krvácanie normálne. Doktor povedal, že ide o endometriozu a kázal sa mi objednať na magnetickú rezonanciu, vraj ukáže charakter cysty a pripadne dalsie ložiská a následne musím ísť na operáciu. Na rezonanciu mám termín až 11. januára 2010. Ešte predtým ako som sa dozvedela, ze mám cystu, sme s manželom plánovali, že otehotniem začiatkom roka 2010. Doktor mi povedal, ze po operacii, budem musiet brat este pol roka injekcie na vysadenie menzesu, aby sa endometrioza vyliecila, a ze potom by som uz mala byt "teoreticky" vyliecena, ale ze stale sa este nieco moze objavit. Mam strach, že po operacii a injekciach budem mat problem otehotniet. Chcela by som sa opýtať, či by mohli nastat nejake komplikacie, keby som otehotnela ešte pred operáciou, teda by ma operovali az po porode. Mohlo by tehotenstvo ohrozit mna alebo babatko? Prosim o radu, či sa mame snazit o babatko este pred operaciou, aj kde viem, že endometrioza moze teraz sposobovat, že sa mi otehotniet nepodari. Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno endometrióza je pravdepodobná diagnóza, ale nemusí byť 100%, cysta na vaječníku a vyššie Ca125 by sa malo vyriešiť ešte pred otehotnením, lebo može ísť aj o iný nádor.