Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • podviazanie vajcovodov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Chcela by som sa vás opýtať mam gynekologické problémy. Mám 26 rokov a jedno dieťa, ktoré bolo predčasne narodene v 32 tyž. tehotenstva a má DMO. No po čase som otehotnela a hneď na začiatku som potratila brala som to ako zákon prírody no stalo sa že som otehotnela zase a zase som potratila ale to už bolo na začiatku 3 mesiaca a vtedy sa začali aj vyšetrenia prečo sa to zase zopakovalo. Príčina sa našla a znela že ak otehotniem mám hustú krv a ta to všetko spôsobuje. No zopakovalo sa to zase a ja som otehotnela a začala sa liečba a brala som injekcie do brucha, ale ani tie nepomohli a ja som potratila zase a to v 23 tyž. tehotenstva a stalo sa to aj napriek tomu že výsledky boli v úúúplnom poriadku. 2 týždne po tzv.pôrode som dostala trombozu do nohy a pretrváva to doteraz. Po ortopedickom vyšetrení mi zistili pomliaždene stavce a ešte nejaká diagnoza ktorá zabraňuje že to dieťa donosím. Chcela by som sa vás opýtať dalo by sa v mojom veku urobiť podviazanie vaječníkov a aké sú podmienky na to?? Ďakujem veľmi pekné za vašu odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí na tom, či chcete ešte jedno dieťa.
    Ak áno, doporučil by som dokladnú antibiotickú liečbu pred otehotnením (dvojkombinácia antibiotík aspoň mesiac) a pred otehotnením liečba injekciami až do porodu, videl by som to ako reálnu možnosť.
    Ak však už nechcete otehotnieť, tak si myslím, že na podviazanie vajcovodov máte medicínsky dovod, trombofilný stav a operácia by sa mohla previesť.