Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • vulvarna vestibulitida

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pred rokom som Vám písala o mojich ťažkostiach spojeních s pálením a bolesťami pri vchode do pošvy na čo ste odpísali že sa podla popisu asi jedná o vulvarnu vestibulitidu a odporučili ste mi lokálne estrogény a lidokain. Moja doktorka mi teda predpísala Gynoflor a naozaj to pomohlo, preto by som sa Vám v prvom rade chcela nesmierne poďakovať, zachránili ste ma po niekoľkoročnom trápeni. Tabletky som si dávala 3 mesiace ako mi doktorka odporučila no začalo sa to po prestaní vkladania znovu vracať a preto by som sa Vás chcela opýtať, ako by ste mi odporučili pokračovať. Či mám pokračovať v tých liekoch v nejakých pravidelnych intervaloch s prestávkami, alebo je niečo silnejšie ako gynoflor čo by zabralo na dlhšie… a okrem toho ste mi odporučili aj lidokain v kréme ale pani doktorka si vraj nevedela predstaviť kedy by som si ho mala dávať ked to je anestetikum čo účinkuje v tom momentne tak ten krém som si preto ani nedávala, tak ak by ste vedeli poradiť aj v tom bola by som vďačná.
    Ešte raz ďakujem za predošlú odpoveď a vopred aj za túto :) pekný deň

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    okrem gynoflor existujú aj čisto estrogénové mastičky, napríklad Ovestin, aj tieto si môžete aplikovať na vulvu. Lidokain sa práve dáva na miesta, kde pociťujete pálenie, je účinný pri úľave od príznakov, samotnú chorobu nelieči.

Podobné otázky

  • neustupujuca bolest v oblasti posvy- silne bolesti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Tu su moje prispevky od zaciatku:
    utrapena
    silne bolesti 26.09.2010, 18:34
    Obraciam sa na Vas vzhladom uz na takmer chronicku bolest. Mala som 3 krat vykonany zakrok Bartholiniho zlazy. Kedze som si myslela, ze je to len bezna rutina, cakala som skore uzdravenie. Opak je pravdou, uz 5 mesiac trpim silnymi bolsestami v oblasti bartholiniho zlazy, su palive, bolest je celodenna. Bola som na vysetrenie chrbtice, ale tato bolest nema s chrbticou nic spolocne. presne si viem nahmatat miestecko, kde ma to pali, stipe, ako by som tam mala spendlik. Bolest vyzaruje az k oblicke a do stehna. Aj v noci sa budim na palenie. Vysetrtenie u mojho gynekologa neprineislo ziaden vysledok. Neviem, kam sa obratit, mam pocit, ako by mi tam ostalo nieco dnu z rukavickovej drene, ktoru som tam mala. Nie je mozne, aby ma takyto maly zakrok aj ked uz bol treti tak dlho bolel a stipal. Uzivala som antibiotika 5 druhov od maja a celkovo som vybrala 17 druhov liekov, ale stale je to rovnake. Ani pri pohlavnom styku sa to nemeni. Skutocne som uz unavena z behania po lekaroch typu neurolog, chirurgia, gynekolog....Bolest ma unavuje, nezabrali ani lieky od algeziologicky. Na preventivnej prehliadke mi moj osetrujuci gynekolog povedal, ze sa stretneme o rok na dalsej preventivke.. Na otazku co mam robit s bolestou mi povedal, ze nevie, co to je. Ako laik si myslim, ze kazda bolest musi mat pricinu a o to viac, ked trva uz 5 mesiacov a je paliva. Za Vasu radu Vam vopred dakujem aj za pripadne konkretne nasmerovanie, kam sa mam obratit.
    Odpovedá MUDr Jozef Záhumenský
    Dobrý deň,
    Váš popis je velice podrobný, ale bez vyšetrenia Vám príliš nepomožem, osobne si myslím, že by mohlo ísť o vulvárnu vestibulitídu.
    O tejto menej známej jednotke je pomerne podrobne popísané tu:
    http://www.uihealthcare.com/depts/med/obgyn/patedu/vulvarvaginaldisease/vestibulitis.html
    utrapena
    silne bolesti 28.09.2010, 16:29
    Dakujem za odpoved. Poprosila by som este radu, ci mam ist este raz za mojim gynekologom,( aj ked stale prekruca oacmi, ked vojdem dnu ) nakolko sa od problemu distancoval. Vie mi na to predpisat lieky? Da sa toto ochorenie liecit vobec na SK? Pomohlo by mi vybratie Bartholiniho zalzy na pravej strane? Urobim cokolvek, len nech sa tej bolesti zbavim. Dakujem
    Odpovedá MUDr Jozef Záhumenský
    Dobrý deň,
    mal by to riešiť gynekológ, vulvárna vestibulitída by sa mala da´t riešiť aj na Slovensku.

    Pomohli mi v Kosiciach na gyn.- porod. oddeleni. Mala som stranovenu Dg.: Cystis.gl.Bartholini I.sin, Vulvodynia. No problem bol aj v tom, ze som mala az na zvieraci nejaky nalez, ktory ma neustale palil, stipal a bolest vyzarovala az do oblasti posvy. Kedze pri beznom vysetreni sa to nedalo velmi dobre nahmatat, v celkovej anesteze to uz bolo hmatatelne, pan profesor mi to odstranil, zlazu vybral a ja som konecne bez tazkosti, stipania a palenia.
    Vysledky histologie su negativne!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tak to mám radosť, že Vám pomohli. Ja mám iba obmezdené možnosti, vždy je doležité komplexné vyšetrenie a až potom navrhnúť liečbu. Musím používať často fantáziu, aby som si vedel predstaviť, čo čitateľky Mama a ja presne trápi.

  • silne bolesti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dakujem za odpoved. Poprosila by som este radu, ci mam ist este raz za mojim gynekologom,( aj ked stale prekruca oacmi, ked vojdem dnu ) nakolko sa od problemu distancoval. Vie mi na to predpisat lieky? Da sa toto ochorenie liecit vobec na SK? Pomohlo by mi vybratie Bartholiniho zalzy na pravej strane? Urobim cokolvek, len nech sa tej bolesti zbavim. Dakujem

  • Neustupujuca, nekonecna bolest pri posve.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,

    mam dlhopretrvavajuci problem, s ktorym si neviem dat rady, preto nesmierne ocenim Vas nazor, napad, akukolvek radu, prosim, som beznadena. Moj problem mozno nie je cisto gynekologicky, skor gynekologicko-kozny. Ide o to, ze priblizne pred rokom som zacala pohlavne zit (vo veku 22. rokoch). Pocas styku, ale niekedy aj mimo neho (pred pohlavnym zivotom) som pocitovala akusi bodavu, palivu bolest s obcasnym svrbenim dakde na lavo v posve (niekedy po celej lave a pravej spodnej strane). Gynekolog ma presetril, vysledky vysli negativne. Ked vsak bolest neustopovala, snazila som sa s priatelom najst moje bolave miesto. Nasli sme ho. Mna totizto neboli nic v posve, ale tesne pred jej vchodom vedla/pod tou kozickou, ktora obkolesuje vchod do posvy. Boli ma to priserne na dotyk, ako popalenina, je to zacervenane, nic viac tam nie je. Celkovo ma to boli po tom obvode blizko ku posve, najviac na lavej, ale taktiez aj na pravej strane citim miestami bolest (nikdy vsak nie celkom dole, t.j kde je "30minuta"). Skor tam, kde mate na hodinkach 35 a 25 minut. Nic s Bartholinkami to vsak zrejme nie je. Obratila som sa opat k svojmu gynekologovi, ktoremu som uz konkretizovala bolave miesto. Zacervenanie si vsimol, ale nechapal mu, kedze tvrdil, ze ziadnu ranku tam nevidi. Ani sucha tam dole nie som podla neho. Na moje poziadanie mi bola mi nasledne vzata krv, odovzdala som moc a stolicu, vysledky vysli v poriadku. Poprosila som aj o zobratie vzorky z toho miesta pred vchodom do posvy, potiahol sprava do lava po obryse, myslela som, ze vyskocim z koze!!
    Skusila som akysi kortokoidny krem, co mi lekar predpisal (cca 6 dni, nepomohol), takisto Framykoin (cca tiez 6 dni) bol bez uspechu. Vravi, ze sa s takym nestretol, odporucil mi skusit gel Aloe Vera.
    Natieram si to pravidelne, ale zlepsenie nevidim. Sama som pouzivala som aj krem Calcium, ktory mi ciastocne pomohol, stiahol sbrbenie a palivu bolest, ale nie celkom.
    Neviem, ako by som Vam to lepsie vysvetlila. Je to akysi bod, z ktoreho sa akoby siri bolest (paliva, s iba obcasnym svrbenim), po natreti sa zlepsi iba to "sirenie", ale ten bod zostane bolavy. To iste mam na pravej strane, avsak nie s takymi ostrymi bolestami. Cele to citim akoby popaleninu.
    Ako vravim, tieto pocity som uz mala aj ako mladsia, po case presli, avsak teraz, ked by som chcela zit pohlavny zivotom, to nejde, lebo pri sexe to boli 1000x viac, kedze pohlavny ud je velky a prechadza tym miestom. Som beznadejna.
    Viem Vam povedat este tolko, ze ako mladsia som bola chorobne cistotna, casto som si vymyvala okolie posvy mydlom, a to riadne, mohlo sa mi aj vysusit, lebo som to sem-tam citila. Mam problem s abnormalne silnymi kramami (najvacsi tampon O.B mi vydrzi 2 hodiny!!), a to som STALE pouzivala iba tampony a velmi casto som ich musela striedat, ci sa mi to tam akosi nevydralo - tympadom som si posvu musela aj silnejsie vytierat, kedze to vyzeralo ako po masakry :(, ale s tymto ja neviem nic narobit.
    Teraz som vysadila uplne tampony, nepouzivam ich uz tri mesiace, dole sa sprchujem uz asi polroka fakt velmi opatrne, s vlaznou/studenou vodou a utieram sa velmi jemne. Nijake zlepsenie vsak velmi nebadam. Teraz som asi mesiac uz samovolne bolest nepocitovala, ale pred par dnami sa mi ta nazvyme to zatial "vibracia" toho dolneho laveho bodu vratila.
    Pohlavne nezijeme s partnerom uz od jesene, ja neviem, preco to je a co to vlastne je, ci sa mi to niekedy vobec umudri, ale som beznadejna, nemozem ani od partnera ocakavat, aby sa ma uz po zvysok nasho spolocneho zivota tam dole nedotkol, toto vam tolerovat nik nebude. Som strasne zufala, len mi nenapist, ze nie je nadej, lebo to si asi hodim maslu. Urcite sa obratim aj za koznym lekarom a mozno aj niekam vyssie na gynekologiu, ale bojim sa, ze mi nepomozu. Dufam, ze aspon nejaka transplantacia kozicky tam dole sa robi, preboha :(

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Váš problém mi pripadá ako tzv. vulvárna vestibulitída. Je to pomerne komplikovaný a zložitý problém, ktorý má mnoho príčin.
    Dajte si do google buď vulvárna vestibulitída alebo vulvar vestibulitis.
    O chorobe je tam pomerne dosť podrobných článkov, uvádzam tento napríklad:
    http://www.womentc.com/content.php?keyword=vestibulitis

    Vyžaduje to trpezlivosť Vašu aj lekára, a hlavne nutné je nájsť vyvolávací faktor.