Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Neustupujuca, nekonecna bolest pri posve.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,

    mam dlhopretrvavajuci problem, s ktorym si neviem dat rady, preto nesmierne ocenim Vas nazor, napad, akukolvek radu, prosim, som beznadena. Moj problem mozno nie je cisto gynekologicky, skor gynekologicko-kozny. Ide o to, ze priblizne pred rokom som zacala pohlavne zit (vo veku 22. rokoch). Pocas styku, ale niekedy aj mimo neho (pred pohlavnym zivotom) som pocitovala akusi bodavu, palivu bolest s obcasnym svrbenim dakde na lavo v posve (niekedy po celej lave a pravej spodnej strane). Gynekolog ma presetril, vysledky vysli negativne. Ked vsak bolest neustopovala, snazila som sa s priatelom najst moje bolave miesto. Nasli sme ho. Mna totizto neboli nic v posve, ale tesne pred jej vchodom vedla/pod tou kozickou, ktora obkolesuje vchod do posvy. Boli ma to priserne na dotyk, ako popalenina, je to zacervenane, nic viac tam nie je. Celkovo ma to boli po tom obvode blizko ku posve, najviac na lavej, ale taktiez aj na pravej strane citim miestami bolest (nikdy vsak nie celkom dole, t.j kde je "30minuta"). Skor tam, kde mate na hodinkach 35 a 25 minut. Nic s Bartholinkami to vsak zrejme nie je. Obratila som sa opat k svojmu gynekologovi, ktoremu som uz konkretizovala bolave miesto. Zacervenanie si vsimol, ale nechapal mu, kedze tvrdil, ze ziadnu ranku tam nevidi. Ani sucha tam dole nie som podla neho. Na moje poziadanie mi bola mi nasledne vzata krv, odovzdala som moc a stolicu, vysledky vysli v poriadku. Poprosila som aj o zobratie vzorky z toho miesta pred vchodom do posvy, potiahol sprava do lava po obryse, myslela som, ze vyskocim z koze!!
    Skusila som akysi kortokoidny krem, co mi lekar predpisal (cca 6 dni, nepomohol), takisto Framykoin (cca tiez 6 dni) bol bez uspechu. Vravi, ze sa s takym nestretol, odporucil mi skusit gel Aloe Vera.
    Natieram si to pravidelne, ale zlepsenie nevidim. Sama som pouzivala som aj krem Calcium, ktory mi ciastocne pomohol, stiahol sbrbenie a palivu bolest, ale nie celkom.
    Neviem, ako by som Vam to lepsie vysvetlila. Je to akysi bod, z ktoreho sa akoby siri bolest (paliva, s iba obcasnym svrbenim), po natreti sa zlepsi iba to "sirenie", ale ten bod zostane bolavy. To iste mam na pravej strane, avsak nie s takymi ostrymi bolestami. Cele to citim akoby popaleninu.
    Ako vravim, tieto pocity som uz mala aj ako mladsia, po case presli, avsak teraz, ked by som chcela zit pohlavny zivotom, to nejde, lebo pri sexe to boli 1000x viac, kedze pohlavny ud je velky a prechadza tym miestom. Som beznadejna.
    Viem Vam povedat este tolko, ze ako mladsia som bola chorobne cistotna, casto som si vymyvala okolie posvy mydlom, a to riadne, mohlo sa mi aj vysusit, lebo som to sem-tam citila. Mam problem s abnormalne silnymi kramami (najvacsi tampon O.B mi vydrzi 2 hodiny!!), a to som STALE pouzivala iba tampony a velmi casto som ich musela striedat, ci sa mi to tam akosi nevydralo - tympadom som si posvu musela aj silnejsie vytierat, kedze to vyzeralo ako po masakry :(, ale s tymto ja neviem nic narobit.
    Teraz som vysadila uplne tampony, nepouzivam ich uz tri mesiace, dole sa sprchujem uz asi polroka fakt velmi opatrne, s vlaznou/studenou vodou a utieram sa velmi jemne. Nijake zlepsenie vsak velmi nebadam. Teraz som asi mesiac uz samovolne bolest nepocitovala, ale pred par dnami sa mi ta nazvyme to zatial "vibracia" toho dolneho laveho bodu vratila.
    Pohlavne nezijeme s partnerom uz od jesene, ja neviem, preco to je a co to vlastne je, ci sa mi to niekedy vobec umudri, ale som beznadejna, nemozem ani od partnera ocakavat, aby sa ma uz po zvysok nasho spolocneho zivota tam dole nedotkol, toto vam tolerovat nik nebude. Som strasne zufala, len mi nenapist, ze nie je nadej, lebo to si asi hodim maslu. Urcite sa obratim aj za koznym lekarom a mozno aj niekam vyssie na gynekologiu, ale bojim sa, ze mi nepomozu. Dufam, ze aspon nejaka transplantacia kozicky tam dole sa robi, preboha :(

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Váš problém mi pripadá ako tzv. vulvárna vestibulitída. Je to pomerne komplikovaný a zložitý problém, ktorý má mnoho príčin.
    Dajte si do google buď vulvárna vestibulitída alebo vulvar vestibulitis.
    O chorobe je tam pomerne dosť podrobných článkov, uvádzam tento napríklad:
    http://www.womentc.com/content.php?keyword=vestibulitis

    Vyžaduje to trpezlivosť Vašu aj lekára, a hlavne nutné je nájsť vyvolávací faktor.