Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • neustupujuca bolest v oblasti posvy- silne bolesti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Tu su moje prispevky od zaciatku:
    utrapena
    silne bolesti 26.09.2010, 18:34
    Obraciam sa na Vas vzhladom uz na takmer chronicku bolest. Mala som 3 krat vykonany zakrok Bartholiniho zlazy. Kedze som si myslela, ze je to len bezna rutina, cakala som skore uzdravenie. Opak je pravdou, uz 5 mesiac trpim silnymi bolsestami v oblasti bartholiniho zlazy, su palive, bolest je celodenna. Bola som na vysetrenie chrbtice, ale tato bolest nema s chrbticou nic spolocne. presne si viem nahmatat miestecko, kde ma to pali, stipe, ako by som tam mala spendlik. Bolest vyzaruje az k oblicke a do stehna. Aj v noci sa budim na palenie. Vysetrtenie u mojho gynekologa neprineislo ziaden vysledok. Neviem, kam sa obratit, mam pocit, ako by mi tam ostalo nieco dnu z rukavickovej drene, ktoru som tam mala. Nie je mozne, aby ma takyto maly zakrok aj ked uz bol treti tak dlho bolel a stipal. Uzivala som antibiotika 5 druhov od maja a celkovo som vybrala 17 druhov liekov, ale stale je to rovnake. Ani pri pohlavnom styku sa to nemeni. Skutocne som uz unavena z behania po lekaroch typu neurolog, chirurgia, gynekolog....Bolest ma unavuje, nezabrali ani lieky od algeziologicky. Na preventivnej prehliadke mi moj osetrujuci gynekolog povedal, ze sa stretneme o rok na dalsej preventivke.. Na otazku co mam robit s bolestou mi povedal, ze nevie, co to je. Ako laik si myslim, ze kazda bolest musi mat pricinu a o to viac, ked trva uz 5 mesiacov a je paliva. Za Vasu radu Vam vopred dakujem aj za pripadne konkretne nasmerovanie, kam sa mam obratit.
    Odpovedá MUDr Jozef Záhumenský
    Dobrý deň,
    Váš popis je velice podrobný, ale bez vyšetrenia Vám príliš nepomožem, osobne si myslím, že by mohlo ísť o vulvárnu vestibulitídu.
    O tejto menej známej jednotke je pomerne podrobne popísané tu:
    http://www.uihealthcare.com/depts/med/obgyn/patedu/vulvarvaginaldisease/vestibulitis.html
    utrapena
    silne bolesti 28.09.2010, 16:29
    Dakujem za odpoved. Poprosila by som este radu, ci mam ist este raz za mojim gynekologom,( aj ked stale prekruca oacmi, ked vojdem dnu ) nakolko sa od problemu distancoval. Vie mi na to predpisat lieky? Da sa toto ochorenie liecit vobec na SK? Pomohlo by mi vybratie Bartholiniho zalzy na pravej strane? Urobim cokolvek, len nech sa tej bolesti zbavim. Dakujem
    Odpovedá MUDr Jozef Záhumenský
    Dobrý deň,
    mal by to riešiť gynekológ, vulvárna vestibulitída by sa mala da´t riešiť aj na Slovensku.

    Pomohli mi v Kosiciach na gyn.- porod. oddeleni. Mala som stranovenu Dg.: Cystis.gl.Bartholini I.sin, Vulvodynia. No problem bol aj v tom, ze som mala az na zvieraci nejaky nalez, ktory ma neustale palil, stipal a bolest vyzarovala az do oblasti posvy. Kedze pri beznom vysetreni sa to nedalo velmi dobre nahmatat, v celkovej anesteze to uz bolo hmatatelne, pan profesor mi to odstranil, zlazu vybral a ja som konecne bez tazkosti, stipania a palenia.
    Vysledky histologie su negativne!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tak to mám radosť, že Vám pomohli. Ja mám iba obmezdené možnosti, vždy je doležité komplexné vyšetrenie a až potom navrhnúť liečbu. Musím používať často fantáziu, aby som si vedel predstaviť, čo čitateľky Mama a ja presne trápi.