Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Gynekologicke problemy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,
    chcela by som vás názor na moje problémy, ktoré sa dookola točia. Už asi rok a pol. Neustále mám diskomfort, jemne svrbenie a pocit začínajúceho zápalu. Najhoršie asi po styku (aj s kondómom aj bez) a po menštruácii. Začalo sa to pozitívnou candidou a neskôr mi zistili ureaplazmu. A veľa veľa krát negatívne vytery. Aj v cytologii som mala zápalové zmeny. Stále som bola preliecena aj antibiotiká a užívaj aj doplnky na zlepšenie mikroflóry. Skúšam a striedam doplnky z lekárne. Teraz sa mi už často opakuje krvácanie po styku, môj gynekológ povedal že je všetko ok ale navštívila som aj iného, ktorý povedal že mám zápal krčka maternice. Dal mi macmiror. Po macmirore sa mi zosilnilo svrbenie. Môže to takto reagovať, brat ďalej? A čo hovoríte celkovo na môj stav. Imunitu mám vyšetrení je v poriadku, ale som už z toho v koncoch. Manžel bol vyšetrený ešte na začiatku, všetko ok.Ako keby sa mi stále robil zápal krčka, ale netuším z čoho.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    príznaky naozaj vyzerajú ako zápal krčka maternice, ktorý sa však určite nedá vyliečiť macmirorom.
    Na zápal krčka sa odporúča kombinácia antibiotík, možno poda´t klarytromycín s ciprofloxacínom, dlhodobo, aspoň 3 týždne. Potom je vhodné nasadiť do pošvy probiotiká.

Podobné otázky

  • Dobrovoľné odstranenie maternice a pošvy

    , Autor: Registrovaný používateľ


    Dobry deň prajem, mám dlhodobé problémy s opakujúcimi sa zapalmi a gynek. Problémami, som extrémne precitlivena na takmer všetko. Nemôžem sa nikde kúpať, jesť sladké, nosiť úzke oblečenie ani sa dole nijako dotýkať lebo mám hneď problémy, som lekársky preliečovana, ale vždy sa mi všetko vráti. S manželom už spolu nespavame dva roky kedze po každom styku som trpela i niekoľko mesiacov. Čo nám ale az tak nevadí keďže sme obaja antiseksuálny. Deti nechceme, a taktiež mám aj dost bolestivé menštruáciu a dlhodobé problemy so špinením okolo menštruácií. Minulý rok som absolvovala konizaciu keďže sa mi rozvinulo predrakovinove štadium, ktore ale vraj nebolo vybrané na 100% ale že vraj to budeme sledovať. Pretoto všetko som sa rozhodla podstúpiť odstránenie maternice a pošvy. Vaječníky si chcem nechať kvôli hormonom. Skúsim si nájsť dobrého lekára ktorý mi operáciu spraví tu na Slovensku ale už ma zopár gynekológov odmietlo keďže mám 29 rokov. Prosím vás, poznáte niekoho kto by mi tento zákrok spravil a ešte aj laparoskopicky alebo bez jaziev? Keď bude treba, vybavím si aj psychologické potvrdenie. Nechcem hľadať zahraničných lekárov ktorých si neviem overiť. Prosím pochopte moju situáciu a nesnažte sa ma dohovoriť od tohto rozhodnutia.
    Ďakujem moc za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade Vám chcem napísať, že rozumiem Vášmu problému aj želaniu. Avšak samozrejme to má niekoľko háčikov.
    V prvom rade je to otázka úhrady poisťovňou, jedná sa o operáciu z Vášho rozhodnutia bez úplne jasnej medicínskej indikácie, takže sa obávam, že si ju budete musieť uhradiť sama.
    Druhá vec je fakt, že isto viete, že sa jedná o veľmi závažný zásah do telesnej integrity, ktorý je na 100% NEVRATNÝ. Ak sa Vám odstráni maternica, nikto Vám ju nikdy nevráti späť. Neviete, čo sa s Vami stane za nejaký čas, kam sa pohne Váš život. Možno ovdoviete a stretnete chlapa, ktorý bude chcieť deti.
    Tretia veľmi závažná vec je, že odstránenie pošvy je veľmi náročný operačný výkon, ktorý sa prevádza iba veľmi zriedkavo. Jeho následky môžu byť dlhodobé a invalidizujúce, oblasť pošvy sa zle hojí a môže mať za následok dlhodobé výrazné bolesti, problémy s močením a so stolicou. Tento výkon naozaj nie je jednoduchý. Výsledok môže byť ten, že namiesto úľavy sa Vám kvalita života ešte zhorší.
    Osobne si viem predstaviť odstránenie maternice aj z dôvodu strachu z rakoviny (mali ste na krčku zmeny), ale určite podľa môjho názoru Vám nikto neodstráni pošvu.

    Za dobrý nápad považujem psychologické a psychiatrické vyšetrenie, možno prídete na to, prečo si chcete dať operačne odstrániť časť tela. A možno Vám ich liečba pomôže zvládnuť aj Vaše gynekologické problémy.

  • Chronický zápal pobrušnice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám 34 rokov a dlhodobo problémy po gynekologickej stránke - bolesti podbruška, zhoršené menštruačné bolesti, aj napriek tomu že krvácanie je slabšie ako bolo pred tým, hlienovitý výtok a svrbenie v pošve, ktorý nereaguje na žiadnu liečbu. Mám za sebou brušné operácie - 1999 prasknutý apendix a zápal pobrušnice, 2020 salpingektomia, 2021 som mala zase akutny zapal pobrusnice kvôli cyste naplnenej hnisom. Mám uz len jeden vajecnik a maternicu, vajickovody boli odobrate pri gyn. operaciach. V poslednej sprave z nemocnice som zahliadla diagnozu pelveoperitonitis chronica. Je možné, že táto diagnóza mi spôsobuje gynekologické problémy? Čítala som, že táto diagnóza môže byť spôsobená aj autoimunitou? Stretli ste sa už s niečím podobným vo svojej praxi? Teraz stojím nad dilemou či by hysterektómia vyriešila môj problém? Už sa trápim 5 rokov, kvalita môjho života je výrazne znížená a naozaj neviem čo robiť. Ďalšia operácia je rizikom nakoľko mám strašne veľa zrastov - posledná gyn. operácia trvala asi 5 hodín.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    napadá mi, či nemáte skôr chronický zápal sliznice maternice, z toho by mohol byť aj hlienovitý výtok a bolesti pri menštruácii.
    Ako prvý bod by bolo možné spravi´t kyretáž, aj s odberom sliznice na mikrobiologické vyšetrenie a ak by sa potvrdil zápal, dať antibiotickú liečbu. S chronickým zápalom pobrušnice som sa osobne ešte nestretol.

  • Dlhdobé gynekologické problémy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám 34 rokov, v 10 rokoch ma operovali na prasknuté slepé črevo, čo spôsobilo zrasty v malej panve a nepodarilo sa mi zrejme kvôli tomu otehotnieť. S tým som sa však zmierila, ale v roku 2019 som začala mať gynekologické problémy - hustý hlienovitý výtok, svrbenie v pošve a bolesti podbruška, pri styku, pri onko stere - proste akoby som mala citlivý krčok resp. maternicu. Od vtedy mám problémy aj s menštruáciou - špinenie pred ale hlavne po menštruácií - niekedy aj do polovice cyklu. Je to však prevažne len ten hlienovitý výtok s prímesou krvi. Mala som aj cystu kvôli ktorej som v roku 2020 absolvovala operáciu, na oboch vajickovodoch bol zisteny sactosalpinx, jeden bol pri operacii odobraty, druhy mi spriechodnili. Moje problemy však pretrvávali - zistila sa ureaplasma parvum, na ktorú sme sa spolu s partnerom liečili. Po roku a pol som však musela podstúpiť ďalšiu tentoraz akútnu operáciu, kvôli cyste naplnenej hnisom - odstránili mi jeden vaječník a aj zostávajúci vajíčkovod. Moje problémy však pretrvávajú - výsledky z ureplasmy sú už negatívne, ale stále sa v pošve vyskytujú baktérie a candida. Niekolko krat sa už nakazil aj partner, ale jemu sa stav upravi cca po tyzdni. Brala som uz na zapal v posve rozne lieky (antibiotika, antimykotika), skusala som probiotika do posvy dlhodobo ale nič nepomohlo. Stále mám bolesti v spodnej časti podbruška, slabinách a krížoch a výtok - niekedy s krvou. CRP je v poriadku, len zvýšená sedimentácia. Som objednaná na chirur. zákrok - hysterektómiu kvôli tomu že mám maternicu fixovanú a v retroflexii + myóm 3×2cm resp. ložisko adenomyózy. Je podľa vás nejaká šanca, že mi táto operácia pomôže vyriešiť môj dlhodobý problém? Prepáčte za dlhú otázku, vopred ďakujem za prípadnú odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    príznaky ktoré udávate sú typické pre postupný vznik panvového zápalu, najprv výtok a bolesti pri styku (zápal krčka) k tomu nepravidelné krvácanie (zápal sliznice maternice) a na záver potom už hnisavý zápal vajcovodu.
    Neviem ako Vás preliečili, ale určite by ste mali dostať kombináciu antibiotík pomerne dlhodobo. Predpokladám, že ste mali chlamýdie (ale naozaj iba predpokladám), ureaplazmy sú v tom "nevinne" oni maximálne môžu na zápale spolupracovať, pretože rozvinutý zápal už býva spôsobený zmesou baktérii.
    Nález v pošve s tým absolútne nesúvisí, respektíve zápal krčka môže zvyšovať riziko opakovanej mykozy.
    V prvom rade treba pozrieť krčok, či už je v poriadku ak nie preliečiť celkovo kombináciou ATB, pošvu preliečiť iba pri problémoch antimykotickou masťou.

  • Liečenie ATB

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Minulý týždeň v pondelok som navštívila gynekológa, nakoľko som po ukončení menštruácie pociťovala silné svrbenie a pálenie vagíny pri vstupe a tento problém neprestával. Dnes mi bolo výterom zistená klebsiella variicola a streptokok agalactiale načo som si prišla po recept, kde mám predpísané silné ATB chloramfenikol. Nakoľko má vystrašila aj samotná sestrička, že sa jedná o silný liek, ktorý som zatiaľ nikdy nemala dôvod užívať a rovnako tak čítam aj názory, že uvedené baktérie sú v pošve prirodzené a bežné, zaujímal by ma Váš názor na uvedený liek. Gynekológické problémy mi medzičasom samozrejme ustúpili a veľmi mi pomohla 7 dňová kúra Lactofeel a nasadila som si aj ženské probiotiká, ktoré denne užívam. Streptokoka som ako väčšina rodičiek liečila len tesne pred pôrodom, doteraz som nikdy výrazne gynekologické problémy nemala. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak nemáte problémy, určite si nedávajte antibiotiká, lebo narušíte rovnováhu flory a znova začnete mať potiaže. V probiotikách pokračujte.

  • Hysterektómia?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Mám 34 rokov a dlhodobé gynekologické problémy. Ako 10 ročnej mi prasklo slepé črevo - 2 x ma operovali. Vznikli mi zrasty a nepodarilo sa mi otehotnieť. Od roku 2019 mám však neustále gynekologické problémy - krvácanie mimo cyklu, výtok, svrbenie, pálenie, bolesti v podbrušku a krížoch, bolesti pri styku, zmeny menštruačného cyklu. Prvý krát ma operovali laparotomicky v roku 2020 - odstránili mi cystu + vajíčkovod. Operácia trvala cca 4 hodiny - pretože mám strašne veľa zrastov. Druhý krát som mala akútnu laparotómiu v roku 2021 kvôli cyste naplnenej hnisom a zápalu pobrušnice. Odstránili mi jeden vaječník + vajíčkovod. Čiže mám už len maternicu + pravý vaječník. Neustále mám však bolesti a zápaly nereagujúce na žiadnu liečbu. Beriem antikoncepciu Karhla ale ani tá mi úplne nerieši situáciu. Maternicu mám v RVF + fixovanú na stene smerom k rektu + ložisko adenomyózy 30x27mm. Chcem sa opýtať na Váš názor - odporučili by ste mi hysterektómiu? Ja sa k tomu veľmi prikláňam, lebo moja kvalita života je úplne minimálna v tomto stave. Ale mám strach či nevzniknú zase nové zrasty a či vôbec mi to bude chcieť niekto operovať. A ešte sa opýtam - odporúčate vybrať aj vaječník? Ďakujem za Váš názor.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    myslím si, že vo Vašom prípade sa stretlo viacero príčin. Bolesti sú naozaj zrejme spôsobené zrastami v dutine brušnej, ale krvácanie mimo cyklu určite nie, toto by mi skôr hralo pre endometriozu, pričom máte nález adenomyotického ložiska v maternici, čo by mohla byť súčasť ochorenia. Plne rozumiem Vášmu rozhodnutiu pre radikálne riešenie, pretože naozaj je to pre Vás nádej na zmenšenie utrpenia, avšak žiaľ nemusí to platiť úplne.
    Ak antikoncepcia zlepšila situáciu (ale nevyriešila) je naozaj možné, že máte aj endometriozu. Bolo by vhodné doplniť vyšetrenie magnetickou rezonanciou, ktorá je na diagnostiku endometriotických ložísk vysoko citlivá. Ak by ste sa rozhodli pre operáciu, odporučil by som vysoko špecializované pracovisko, kde si k operačnému stolu pozvú aj chirurga, pretože je možné, že bude potrebné operovať aj črevá a určite by bolo potrebné kompletne rozrušiť zrasty, ktoré môžu byť príčinou problémov. Vaječník by som odporučil ponechať, ste mladá žena, a vaječník je endokrinná žľaza, ktorá produkuje potrebné hormóny.
    Takže to zhrniem - najprv by som odporučil MRI brucha, či sa nájdu endometrické ložiská, ak áno, operáciu by som sústredil smerom k odstráneniu ložísk a rozrušeniu zrastov. Ak nie a príčinou je hlavne opakovaný zápal a zrasty, naozaj možno uvažova´t o hysterektomii a rozrušení zrastov.