Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Dlhdobé gynekologické problémy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám 34 rokov, v 10 rokoch ma operovali na prasknuté slepé črevo, čo spôsobilo zrasty v malej panve a nepodarilo sa mi zrejme kvôli tomu otehotnieť. S tým som sa však zmierila, ale v roku 2019 som začala mať gynekologické problémy - hustý hlienovitý výtok, svrbenie v pošve a bolesti podbruška, pri styku, pri onko stere - proste akoby som mala citlivý krčok resp. maternicu. Od vtedy mám problémy aj s menštruáciou - špinenie pred ale hlavne po menštruácií - niekedy aj do polovice cyklu. Je to však prevažne len ten hlienovitý výtok s prímesou krvi. Mala som aj cystu kvôli ktorej som v roku 2020 absolvovala operáciu, na oboch vajickovodoch bol zisteny sactosalpinx, jeden bol pri operacii odobraty, druhy mi spriechodnili. Moje problemy však pretrvávali - zistila sa ureaplasma parvum, na ktorú sme sa spolu s partnerom liečili. Po roku a pol som však musela podstúpiť ďalšiu tentoraz akútnu operáciu, kvôli cyste naplnenej hnisom - odstránili mi jeden vaječník a aj zostávajúci vajíčkovod. Moje problémy však pretrvávajú - výsledky z ureplasmy sú už negatívne, ale stále sa v pošve vyskytujú baktérie a candida. Niekolko krat sa už nakazil aj partner, ale jemu sa stav upravi cca po tyzdni. Brala som uz na zapal v posve rozne lieky (antibiotika, antimykotika), skusala som probiotika do posvy dlhodobo ale nič nepomohlo. Stále mám bolesti v spodnej časti podbruška, slabinách a krížoch a výtok - niekedy s krvou. CRP je v poriadku, len zvýšená sedimentácia. Som objednaná na chirur. zákrok - hysterektómiu kvôli tomu že mám maternicu fixovanú a v retroflexii + myóm 3×2cm resp. ložisko adenomyózy. Je podľa vás nejaká šanca, že mi táto operácia pomôže vyriešiť môj dlhodobý problém? Prepáčte za dlhú otázku, vopred ďakujem za prípadnú odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    príznaky ktoré udávate sú typické pre postupný vznik panvového zápalu, najprv výtok a bolesti pri styku (zápal krčka) k tomu nepravidelné krvácanie (zápal sliznice maternice) a na záver potom už hnisavý zápal vajcovodu.
    Neviem ako Vás preliečili, ale určite by ste mali dostať kombináciu antibiotík pomerne dlhodobo. Predpokladám, že ste mali chlamýdie (ale naozaj iba predpokladám), ureaplazmy sú v tom "nevinne" oni maximálne môžu na zápale spolupracovať, pretože rozvinutý zápal už býva spôsobený zmesou baktérii.
    Nález v pošve s tým absolútne nesúvisí, respektíve zápal krčka môže zvyšovať riziko opakovanej mykozy.
    V prvom rade treba pozrieť krčok, či už je v poriadku ak nie preliečiť celkovo kombináciou ATB, pošvu preliečiť iba pri problémoch antimykotickou masťou.