Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Chronický zápal pobrušnice

    , Autor: Becky

    Dobrý deň. Mám 34 rokov a dlhodobo problémy po gynekologickej stránke - bolesti podbruška, zhoršené menštruačné bolesti, aj napriek tomu že krvácanie je slabšie ako bolo pred tým, hlienovitý výtok a svrbenie v pošve, ktorý nereaguje na žiadnu liečbu. Mám za sebou brušné operácie - 1999 prasknutý apendix a zápal pobrušnice, 2020 salpingektomia, 2021 som mala zase akutny zapal pobrusnice kvôli cyste naplnenej hnisom. Mám uz len jeden vajecnik a maternicu, vajickovody boli odobrate pri gyn. operaciach. V poslednej sprave z nemocnice som zahliadla diagnozu pelveoperitonitis chronica. Je možné, že táto diagnóza mi spôsobuje gynekologické problémy? Čítala som, že táto diagnóza môže byť spôsobená aj autoimunitou? Stretli ste sa už s niečím podobným vo svojej praxi? Teraz stojím nad dilemou či by hysterektómia vyriešila môj problém? Už sa trápim 5 rokov, kvalita môjho života je výrazne znížená a naozaj neviem čo robiť. Ďalšia operácia je rizikom nakoľko mám strašne veľa zrastov - posledná gyn. operácia trvala asi 5 hodín.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    napadá mi, či nemáte skôr chronický zápal sliznice maternice, z toho by mohol byť aj hlienovitý výtok a bolesti pri menštruácii.
    Ako prvý bod by bolo možné spravi´t kyretáž, aj s odberom sliznice na mikrobiologické vyšetrenie a ak by sa potvrdil zápal, dať antibiotickú liečbu. S chronickým zápalom pobrušnice som sa osobne ešte nestretol.