Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Opakované výtoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, už asi pol roka ma trápi opakovaný nezapáchajúci hustý biely výtok. Asi 3 krát som sa preliečila Canesten tabletkou a následne 1 bal. Lactovagu. Všetko bolo vždy OK, ale pri prechladnutí alebo po pohlavnom styku sa výtok objaví opäť. Ako by som mohla výtoku predchádzať? Boli by vhodné nejaké výplachy vždy po pohlavnom styku alebo niekoľko mesačné používanie Lactovagu? A ešte asi pred 2 mes. pri prev. prehliadke mi gyn. našla na krčku maternice nejakú léziu, kt. môže byť vraj zapríčinená nejakou infekciou alebo výrusmi, ale povedala, že to necháme na imunitu. Môže to súvisieť s náchylnosťou na výtoky?
    Za Vašu odpoveď vopred ďakujem!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    išlo zrejme o mykotické výtoky, ak zabral Canesten. Ja osobne nie som veľkým priaznivcom jedorázovej liečby, tá síce može potlačiť prejavy ale nemusí viesť k úplnemu vyliečeniu, mykóza by sa mala liečiť aspoň 6 dní. Lactovag je dobrá varianta, upravuje a posiľňuje nešpecifickú imunitu pošvy a chráni pred premnožením mykózy.
    Ak Vás znovu postihnú príznaky mykózy, kúpte si vaginálny krém aspoň na 14 dní liečby, dokladne sa preliečte a potom si dajte balenie lactovagu (postupne, nie naraz :).
    Chronický zápal krčka može byť rizikový zo vzniku opakovaných mykoz pošvy, hnis z krčka mení pH pošvy a zvyšuje riziko pomnoženia kvasiniek. Ak máte nález na krčku pripomínajúci zápal, je nutné ho preliečiť, kombináciou antibiotík, pretože lokálna liečba (do pošvy) je na zápal krčka núčinná.

Podobné otázky

  • Výtok u bábätka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mam 8 mesačnú dcérku, u ktorej už 3.krát riešim zelený výtok z pošvy. Vlhčené nepoužívam, po každej stolici je umytá hneď pod tečúcou vodou, pred prebalovanim si ruky umyjem, dávam pozor aby som jej nič nezaniesla od konečníka smerom dopredu. Napriek tomu to riešime opakovane. Mali sme lokálne Macmiror masť, potom tobramycin, vždy podľa citlivosti. Aktuálne znova Macmiror a ako aj predtým mi lekár/lekárka v ambulancii odporúča LEN potierat zvonka. U dcery vidim, že výtok ide naozaj zvnútra z pošvy. Prosím, ako jej to aplikovať co najúčinnejšie aby som ju tento krát už naozaj preliecila??? Nakoľko už je z toho viac a viac nervózna. Je možnosť jej to podať pomocou niečoho aspoň trošku hlbšie ako len potierat zvonka?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takto opakované výtoky by mali byť dôvodom na návštevu u špecialistu - detského gynekológa. Môže sa stať, že si malá pri hraní zaviedla niečo do pošvy a to spôsobuje opakované infekcie. Objednajte sa preto na vyšetrenie, pediater by Vám mal poradiť, kam sa máte obrátiť.

  • Enterococus feacalis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň mám opakovany nalez enterococus feacalis prosím vás mám strašne pálenie v pošve bolesti mi vystreluju až do krizou a mám želatínový žlto-zelení výtok z pošvy môže to spôsobovať táto baktéria?vybrala som asi 10krat antibiotické čipky macmiror a rôzne iné netradičné čipky všetky možné probiotiká výplachy krémy nič mi nezaberá ..môže táto baktéria spôsobiť niečo vážne ako zápal krčka maternice alebo niečo horšie ?dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Enterococcus fecalis je často normálna súčasť pošvovej flóry a nemusí spôsobovať problémy. Zloženie pošvových baktérií je veľmi dynamické, a preto sa neodporúča vyšetrovať kultiváciu pošvy, lebo to vedie k nesprávnym záverom a často zbytočným liečbam. Opakovaná liečba lokálnymi antibiotikami a rozbije kompletne zloženie mikrobiálnej flory a spôsobuje chronické poruchy imunity pošvy.
    Zápal krčka tiež môže spôsobovať opakované výtoky, jednak samotnou sekréciou z krčka a jednak hnis z krčka mení pH pošvy a narušuje samotné prostredie v pošve.
    Ak nič nezaberá, nemusí sa jednať o infekčnú príčinu potiaží, môže už ísť aj o alergiu.

  • Bakteriálna vaginoza alebo niečo iné?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, približne mesiac sa mi vracali opakované výtoky , ktoré konzistenciou pripomínali tvaroh, občas žltkastej farby, spojene s veľmi veľkým svrbením, začervenanim a občas som pociťovala aj jemne palenie pri močeni. Užívala som vaginálne čipky , vtedy zvykli problémy ustúpiť . Od určitého momentu sa mi tento problem vracal kazde 2-3 týždne po dobu 2-3 dni . Moja pani doktorka nie je dlhodobo v ambulancii a doktorka , ktorá ju zastupuje mi dala termín až 20 februára. Pred pár dňami som začala pociťovať vodnatejsi vytok so zápachom. Spravila som si domáci test od gyncanesten a ten sa sfarbil na svetlomodrú farbu čo ukázalo bakteriálnu vaginozu popripadne trichomoniazu .
    Chcela by som sa opýtať , je mozne žeby sa mohlo jednať o nejakú pohlavnú chorobu? O trichomoniaze som sa Dočítala , že príznaky sa prejavia po inkubačnej dobe a potom sa uz nezvyknú vracat . Popripadne chlamydie , ale kde skôr bolo pisane aj o špinení po pohl. Styku čo nemavam. Partnerov nestriedam , mám dlhodobo jedného .
    Ďakujem za vašu odpoved ????

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Vaše príznaky sú typické pre mykózu, nedostatočne zaliečenú, ktorá sa vracala. Avšak samozrejme opakované nedoliečené mykozy môžu spôsobiť následne aj celkovú poruchu vnútorného prostredia pošvy (dysmikrobiu) kedy máte vyššie pH pošvy /čo ukázal daný test/.
    Osobne by som odporučil dôkladne preliečiť mykozu, prípadne rovno dať kombinovaný preparát (macmiror complex, alebo polygynax) minimálne 10 - 14 dní a následne dlhodobo vaginálne probiotiká.
    Nejedná sa o pohlavne prenosné ochorenie.

  • Vysetrenia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p.Dr. Neviem preco,ale vy mi vzdy dobre poradite vo vsetkym mojich problemov,aj ked nieste moj lekar:)
    Mam problem. Ma 31 rokov,zena naj veku,zdrava,ziadne problemy z hladiska interneho.
    Ale...ako 24 rocna som otehotnela, a 22tt som o dieta prisla. Povedali ,stava sa!Sprosta mlada,neriesila som to. Bola som v nemocnici skoro 5 tyz,lezala,nohy hore,velmi velmi som sa otvorila,zasili ma a na druhy den abortion.
    Teploty nastali atd...takze moje prve tehotenstvo:Stava sa,znela diagnoza.
    Dalsie po 7 rokoch v 11 tyzdni diagnoza:missed abortion,cela happy,ze cakame dieta,a znova.Rana pod pas.
    POdotykam,ze 7 rokov som sa ani nesnazila otehotniet,ale slo to na 1 x.
    Takze moja otazka smeruje k vysetreniam. Uz ma unavuje pocuvat,ze to je priroda,to je OK. AKo moj lekar,co by ste mi odporucil,aku radu vysetreni? Uznajte sam,ako lekar,ze psychika je prvorada pre kazde tehotenstvo,znizit mozne potraty a zvysit tym realne sance byt v poriadku aj po tejto casti.Nie len ze sa to stava. Mam 31 rokov,citim sa ako 22,stale plna optimizmu ale co je vela,to je vela!!
    Chcem konat,chcem ist na dokladne vysetrnia a nie len skuste do 3 a potom ak nie aj do 4 to uz bude OK.
    Dakujem Ivana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ďakujem za kompliment, to je snáď dovod, prečo robím šéfa porodnice na pražskej klinike.

    K Vášmu problému:
    podľa mňa ide o dve nesúvisiace záležitosti. Prvý potrat, ktorý prebehol v druhom trimestry - tu je v naprostej vačšine príčinou infekcia. Žiaľ vieme to teoreticky, máme aj podozrenie na konkrétne baktérie, ale to je tak všetko, žiadna liečba ani príprava pred otehotnením podľa štúdii neznižuje riziko opakovania.
    Ja však osobne pred ďalšou graviditou zvažujem antibiotickú liečbu, dvojkombináciou antibiotík na dlhší čas 3 týždne až mesiac, ako prevenciu chronického zápalu sliznice maternice, ktorý može byť príčinou. Je to však skor moj výmysel, nemám to podložené štúdiami.
    Missed abortus v 11. týždni je naprosto bežná záležitosť, naše rozmnožovanie je otázkou náhody, či zrovna dozrelo zdravé vajíčko a či ho oplodnila zdravá spermia. Ak nie, vačšina chorých plodov sa potratí, a to je dobre.

    Takže konkrétne u Vás:
    Ak máte problémy typu: nejasné občasné pobolievanie v podbruší, nejaké problémy s močením (častejšie močenie), špinenie mimo cyklu, alebo opakované výtoky či bolesti pri styku, pred otehotnením by som zvážil antiboitká. Inak nie je potreba robiť nič.

  • vytok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekny podvecer, chcela by som sa opytat ci nieje nebezpecne pre plod uzivanie lieku Mycosyst. Mavam opakovane vytoky a svrbenie z posvy.Som v 36tt.Dakujem Lenka