Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vysetrenia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p.Dr. Neviem preco,ale vy mi vzdy dobre poradite vo vsetkym mojich problemov,aj ked nieste moj lekar:)
    Mam problem. Ma 31 rokov,zena naj veku,zdrava,ziadne problemy z hladiska interneho.
    Ale...ako 24 rocna som otehotnela, a 22tt som o dieta prisla. Povedali ,stava sa!Sprosta mlada,neriesila som to. Bola som v nemocnici skoro 5 tyz,lezala,nohy hore,velmi velmi som sa otvorila,zasili ma a na druhy den abortion.
    Teploty nastali atd...takze moje prve tehotenstvo:Stava sa,znela diagnoza.
    Dalsie po 7 rokoch v 11 tyzdni diagnoza:missed abortion,cela happy,ze cakame dieta,a znova.Rana pod pas.
    POdotykam,ze 7 rokov som sa ani nesnazila otehotniet,ale slo to na 1 x.
    Takze moja otazka smeruje k vysetreniam. Uz ma unavuje pocuvat,ze to je priroda,to je OK. AKo moj lekar,co by ste mi odporucil,aku radu vysetreni? Uznajte sam,ako lekar,ze psychika je prvorada pre kazde tehotenstvo,znizit mozne potraty a zvysit tym realne sance byt v poriadku aj po tejto casti.Nie len ze sa to stava. Mam 31 rokov,citim sa ako 22,stale plna optimizmu ale co je vela,to je vela!!
    Chcem konat,chcem ist na dokladne vysetrnia a nie len skuste do 3 a potom ak nie aj do 4 to uz bude OK.
    Dakujem Ivana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ďakujem za kompliment, to je snáď dovod, prečo robím šéfa porodnice na pražskej klinike.

    K Vášmu problému:
    podľa mňa ide o dve nesúvisiace záležitosti. Prvý potrat, ktorý prebehol v druhom trimestry - tu je v naprostej vačšine príčinou infekcia. Žiaľ vieme to teoreticky, máme aj podozrenie na konkrétne baktérie, ale to je tak všetko, žiadna liečba ani príprava pred otehotnením podľa štúdii neznižuje riziko opakovania.
    Ja však osobne pred ďalšou graviditou zvažujem antibiotickú liečbu, dvojkombináciou antibiotík na dlhší čas 3 týždne až mesiac, ako prevenciu chronického zápalu sliznice maternice, ktorý može byť príčinou. Je to však skor moj výmysel, nemám to podložené štúdiami.
    Missed abortus v 11. týždni je naprosto bežná záležitosť, naše rozmnožovanie je otázkou náhody, či zrovna dozrelo zdravé vajíčko a či ho oplodnila zdravá spermia. Ak nie, vačšina chorých plodov sa potratí, a to je dobre.

    Takže konkrétne u Vás:
    Ak máte problémy typu: nejasné občasné pobolievanie v podbruší, nejaké problémy s močením (častejšie močenie), špinenie mimo cyklu, alebo opakované výtoky či bolesti pri styku, pred otehotnením by som zvážil antiboitká. Inak nie je potreba robiť nič.

Podobné otázky

  • Gynekologia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím mám otázku, som po serklazy a začalo ma bolieť hore v ľavo buď niečo s vezmy,alebo neviem dosť veľká bolesť až do kŕča pri cikani tak že ani chodiť sa neda , bola som na kontrolu všetko bolo Ok,a aj s mocom, ešte ma napáda zápcha lebo nejde ľahko stolica ide ťažšie ,neviete poradiť čo to môže byt ?? Nejaku radu , už som zúfalá stoho dakujem .

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takáto bolesť môže mať viacero príčin, aj obličky a močovody, aj zápcha, ale aj od chrbtice. Bez vyšetrenia sa nedá presne určiť príčina. Skúste niečo spraviť so zápchou, dajte si viac vlákniny v strave a pite veľa tekutín. Dobré sú pravidelné prechádzky.

  • HPV positive

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,

    v roku 2021, pri preventivnej prehliadke, mi okrem cytologie, robili aj testy na HPV virusy. Prvykrat. Moja poistovna zacala uhradzat aj tento ukon, tak sme sa do toho s doktorkou pustili. Problem nastal ten, ze napriek tomu, ze cytologia bola odvtedy vzdy vporiadku, tak sa zistilo, ze na niektore rizikovejsie HPV virusy pozitivna som. 3 typy. Lenze dozvedela som sa to az o rok neskor, tesne pred prvou tehotnostou, lebo vraj to nema na nic vplyv a neda sa s tym nic robit. Ja som sa samozrejme celkom zdesila a bala prenosu na babatko (co sa vraj porodom neudeje). Teraz cakame uz druhe dieta a napada mi teda otazka, ci naozaj v mojom pripade treba iba pravidelne vykonavat cytologiu a drzat si palce, aby mi to neprerastlo do niecoho vazneho? Fakt neviem urobit nic? Napadlo mi zaockovat sa voci ostatnym inym typom. Naozaj som nahnevana, za moju chabu znalost, nevedomost a lahkovaznost v ‘’mladosti’’ a to som zodpovedny clovek. Teraz to uz urcite ma aj moj manzel :(

    Zaujimal by ma Vas nazor.

    Dakujem!
    Jana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    až 70% mladých ľudí sa niekedy v živote stretne s HPV vírusom a prechodne je pozitívnych. Preto nemá absolútne žiadny zmysel toto vyšetrovať u žien mladších ako 27 rokov.
    Veľká väčšina túto infekciu "vyčistí" a vírus z tela odstráni, u určitého malého percenta však ostane vírus v tele ženy (v bunkách krčka maternice), kde však u väčšiny nerobí žiadne viditeľné zmeny. Iba u malého % infikovaných však bielkoviny vírusu zasiahnu do množenia buniek a spôsobia, že sa bunky začnú meniť smerom k rakovine.
    Takže pri pozitivite naozaj stačí sledovať cytologické vyšetrenia, prípadne s odstupom opakova´t HPV testy, či už nie je vírus odstránený. Očkovanie zvážte, chráni pred vstupom iných typov vírusu.

  • Hrčka na prsníku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dnes ráno po kojení ( mám 8 mesačného synčeka ) som si našla na ľavom prsníku konkrétne pod bradavkou na dvorci hrčku.. je mala ale pekne viditeľná akoby vystúpená a je telovej farby možno trošku do červena a na dotyk je tvrdá a doslova okrúhla .. dá sa mi normálne "chytiť" .. neviete mi prosím poradiť čo by to mohlo byt a či sa mám báť a utekať na vyšetrenie ? Ďakujem

  • Rekonstrukcia panvového dna

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pan doktor,prosila by som vás o váš názor alebo radu,bola som začiatkom júna na operaciu(rekonštrukcia panvoveho dna)-predná aj zadná plastika z dôvodu že mi moje pohlavné organy tlačili dolu,časť mi vychádzala aj von,dôvod bol 2 pôrody mam za sebou aj keď mam 32 rokov bolo to elkom nutné. Problém je v tom že po operácii sa mi moja rána asi po 4 dňoch zapálila a jazva na určitom mieste sa otvorila cca 2-2,5cm. Vnútorné šitie držalo akurát zvonku mi to po mesiaci opäť zasili nedávno, no zase nastal problém, že som musela ísť na "veľkú potrebu" a s pardon ale moja stolica bola tvrdá a pretrhla mi stehy. Už dávnejšie mam problém s vyprázdňovanim, zvlášť po operacii ešte horšie,brala som aj rôzne "lieky" na trávenie a probiotika, až nedávno som jedny skúsila (probiotika) ,ktoré sú docela fajn akurát už je neskoro lebo rána sa opäť nezrastla a to som naozaj na odporúčanie lekára nič nerobila, nezdvihala ťažké, ani s deťmi žiadne hry a podobne na ruky zdvíhanie a tak,poctivo som oddychovala a ta "stolica" mi to opäť pokazila. Čo v takom prípade robiť, môže byt pravda aj to ze mi telo to neprijalo to šitie alebo ako to že mi to šitie dokonca dvojité nevydržalo ani tu stolicu. Bojím sa ísť aj na kontrolu,čo mi lekár povie,ale skutočne to bolo nechtiac ako prvý krát aj druhý. Co by ste mi poradili?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade toto v žiadnom prípade nie je Vaša chyba, zatlačenie na stolicu ani primeraná námaha nemôže narušiť hojenie rany.
    Bez vyšetrenia Vám neviem poradiť, osobne si myslím, že ak sa aj rozišla stena pošvy, mala by sa zhojiť aj bez nutnosti opakovaného ošetrenia, závisí, či je tkanivo okolia zhojené. Určite bez obáv navštívte lekára, nech Vás vyšetrí, ak budete chcieť, môžeme sa na to pozrieť aj u nás v nemocnici.

  • Dĺžka krčka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som treťorodička, podľa poslednej MS 21+3 a podľa sona 20+2. Chcela by som sa opýtať, či sú v poriadku výsledky z posledného vyšetrenia.
    V zázname je uvedené:
    F = 1-2/p
    Hrdlo sakralizované, formované, do 2,5cm dlhé
    Placenta na PH a ZS i PS
    Cervik. kanál dĺžky do 55mm, VB tvaru T, funeling 0.

    Pri predošlých meraniach som si myslela, že hrdlo je vlastne krčok, no tu sú spomenuté hrdlo aj cervik. kanál. Aký je v nich, prosím, rozdiel?
    Je poloha placenty v poriadku?

    Pýtam sa hlavne z toho dôvodu, že lekár mi odporúča kľudový režim, no mám už doma dve malé deti a zrovna celé dni ležať nemôžem.

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte kanál dlžky 55 mm, tak Vám predčsný pôrod nehrozí, hrdlo je to čo hmatá doktor v pošve a kanál je celková dlžka funkčnej časti krčka, teda aj časť nad pošvou.
    N8lezy sú v norme. Kĺudový režim neznižuje šancu na predčasný pôrod mimochodom.